Zdravstveno vaspitanje tek naredne godine u osnovnim školama

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Subota, 18. 07. 2015. | Komentara: 0

Zdravstveno vaspitanje tek naredne godine u osnovnim školama

NOVI SAD - Predmet Zdravstveno vaspitanje o reproduktivnom zdravlju, poznatiji kao seksualno obrazovanje, mogao bi uskoro biti u sistemu osnovnog obrazovanja, jer se ispostavilo da u srednjim školama, gde ovaj opcioni predmet već postoji, učenici znaju o seksu sve što im je potrebno. 

LSV

Pokrajinska sekretarka za sport i omladinu Marinika Tepić kazala je za Radio021 da se seksualno obrazovanje u osnovne škole sigurno neće uvesti pre naredne školske godine, ali da je cilj Pokrajinske vlade da se nastava o reproduktivnom zdravlju, koja se kao pilot projekat sprovodi u nekim vojvođanskim srednjim školama, uvede kao predmet u osnovne škole u Vojvodini. Ona je naglasila da se, nakon treće godine izučavanja ovog predmeta u srenjim školama, očekuje i treća uporedna analiza, nakon čega će biti "džak argumenata" sa kojim će izaći pred resorno ministarstvo i narodne poslanike sa inicijativom za izmenu i dopunu obrazovnog zakona. Ona dodaje da bi bilo idealno ukolliko bi se ovaj predmet uveo kao obavezan, ali da bi bilo prihvatljivo ako bi za početak bio izborni predmet, uz veronauku i građansko vaspitanje. 

Nastava o reproduktivnom zdravlju uvedena je kao pilot projekat pre dve godine u vojvođanske srednje škole koje su se dobrovoljno prijavljivale na javni konkurs. Učenici su pokazali veliko interesovanje za ovaj predmet, što pokazuje i rast broja prijavljenih škola. Prve godine prijavljeno je deset srednjih škola, druge godine 66, dok se za narednu školsku godinu prijavilo 72 srednje škole. Marinika Tepić kaže da u Pokrajinskoj vladi smatraju da će biti dosta oponentnih mišljenja i da je pilot projekat pokrenut kako bi se dokazalo da je seksualno obrazovanje neophodno.

- Mi smo inicijalno krenuli sa uvođenjem ovih sadržaja u srednjoškolsko obrazovanje, međutim, i sami svesni da je to možda kasno. Ispostavilo se da nije kasno. U ovom trenutku, s obzirom da školarci, odnosno drugaci srednjih škola, pošto se samo na nivou drugih razreda ovi sadržaji radioničarski sprovode tokom cele školske godine, nisu pre imali takva saznanja i znanja, i da su i njima dobrodošla - zaključila je Tepićeva.

(BILSV, 18.07.2015)



Saopštenja | Nedelja, 18. 08. 2024. | Komentara: 0

Pod hitno prekinuti progon aktivista

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva ministra unutrašnjih poslova Ivicu Dačića da pod hitno prestane zastrašivanje aktivista širom Srbije.
Odbori LSV | Petak, 16. 08. 2024. | Komentara: 0

Marton: Ne iznenađuje me ništa vezano za Linglong, ali me plaši

Odbornik Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina Aleksandar Marton izjavio je da ga nije iznenadila najava kineske kompanije Linglong da će povećati proizvodnju guma, ali da ga je to uplašilo.
Odbori LSV | Sreda, 14. 08. 2024. | Komentara: 0

Građani Zrenjanina u strahu zbog najave povećanja proizvodnje u Linglongu

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zabrinuta je zbog najava da će kineska fabrika guma Linglong povećati proizvodnju radijalnih guma visokih performansi u fabrici u Slobodnoj zoni Zrenjanin za 1,1 milion jedinica godišnje. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook