SPS je srce sistema koji razara i društvo i državu

 
 
Izbori u LSV
Izjave | Sreda, 18. 07. 2018. | Komentara: 0

SPS je srce sistema koji razara i društvo i državu

BEOGRAD – Istoričar dr Milivoj Bešlin izjavio je za Danas, a povodom 28. godišnjice postojanja Socijalističke partije Srbije, da je SPS nastao, pokazaće se, po naše društvo dosta tragičnom fuzijom dogmatskih i konzervativnih delova Saveza komunista Srbije sa, takođe, konzervativnom ideologijom srpskog nacionalizma.

LSV

– Krajem osamdesetih, rigidni deo srpskih komunista je želeći da se održi na vlasti, umesto delegitimisane komunističke ideologije prigrlio srpski nacionalizam kao novu i snažnu legitimacijsku matricu i pokazaće se još zadugo, vladajuću ideološku paradigmu u društvu. Iz sinkretizma ovih dveju elemenata nastala je fanatizovana ideološka platforma koja će biti pogubna po višenacionalnu jugoslovensku federaciju. Iz navedenog sinkretizma ostala je i jaka partijska mašinerija, kontrola medija i tajnih službi, što je sve skupa stavljeno u funkciju ratne politike sa ciljem stvaranja velikodržavne tvorevine. Tragične posledice ovih istorijskih procesa i jugoistočna Evropa i sama Srbija osećaju i živeće još zadugo – kaže Bešlin.

Međutim, dodaje, svi navedeni procesi nisu nastali pukom slučajnošću.

– Srbija je birajući antizapadni, antievropski i antiliberalni odgovor s kraja osamdesetih godina 20. veka izabrala put koji je objašnjiv u kontekstu njene moderne istorije. Kao i više puta tokom svoje novije istorije, Srbija je i sa SPS-om na čelu, umesto unutrašnjeg razvoja odabrala spoljnu ekspanziju. Velikodržavni projekat do danas nije umro. A SPS je, uprkos apsolutne naprednjačke vlasti, u stvari i danas srce sistema koji razara i društvo i državu – napominje on.

Govoreći o lideru SPS Ivicu Dačiću i odgovarajući na konstataciju da se on u ovdašnjem društvu smatra „uspešnim“ političarem, Bešlin ukazuje da istorijska valorizacija svakog političara počinje od kvaliteta života građana, širenja polja slobode, jačanja društva, modernizacijskih učinaka u svojoj epohi itd.

– Imajući u vidu ove objektivne i ako smem reći univerzalne parametre, Dačić se ne može nipošto smatrati uspešnim političarem. Ako se kvalitet života poboljšava samo njemu i njegovom najbližem okruženju, a svima ostalima opada, kako takvog političara možemo opisati kao uspešnog?! Uz to, Dačićevi nediplomatski metodi tamo gde se traži diplomatsko umeće, njegova demagogija i kafanski pristup tamo gde situacija nalaže mudrost i odmerenost kao i veća okrenutost interesima režima u Kremlju nego vlastite zemlje ne čine ga po bilo čemu reprezentativnim i adekvatnim da nastavi da obavlja tako važnu funkciju kao što je šef diplomatije – zaključuje Milivoj Bešlin za Danas. 
(BILSV, 18.07.2018)Iz medija | Sreda, 17. 10. 2018. | Komentara: 0

Čanak: Vojvodini vratiti zakonodavnu, sudsku i izvršnu vlast

Moji stavovi i politika Lige socijaldemokrata Vojvodine nisu se menjali i ligaši su, ako ne jedina, onda svakako jedna od retkih stranaka koja može to za sebe da kaže, ističe u razgovoru za Politiku lider LSV Nenad Čanak. Naglašava da zato ima privilegiju da sve što je govorio u toku prethodnih 28 godina može i danas da ponovi.
Odbori LSV | Utorak, 16. 10. 2018. | Komentara: 0

Nestručna i bahata vlast u Zrenjaninu da poštuje zakon ili da ode

Liga socijaldemokrata Vojvodine već dugo upozorava na nestručnost i bahatost predstavnika lokalne vlasti u Zrenjaninu. Njihov rad je hronično loš, a neozbiljnost je karakteristika koja se često uočava.
Saopštenja | Nedelja, 14. 10. 2018. | Komentara: 0

Cena goriva može i mora biti niža!

Liga socijaldemokrata Vojvodine deli zabrinutost građana naše zemlje zbog novog talasa poskupljenja goriva. U kratkom periodu cene goriva su skočile za pet dinara, a sva je prilika da to neće biti konačan rast.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook