Istorija

 
 
Izbori u LSV
Istorija

Trajanje ideja i borbe: 21 godina LSV

Gledajući na devedesete godine 20. veka, LSV/J [od 1994. godine, Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV)] bila je antiratna, građanska, socijaldemokratska opcija, vrlo često usamljena u svojim hrabrim stavovima i akcijama, a uvek prva u odbrani ugroženih. Još 1990. godine, Nenad Čanak, predsednik LSV/J, sa drugim ligašima, odlazi na prve antiratne demonstracije u Senti. Posle toga, 1992. i 1995. godine, ligaši staju u odbranu nesrpskog stanovništva u Sremu i organizuju seriju tribina i akcija „Nećemo da se delimo, nećemo da se selimo“.

Osim antiratnog delovanja, aktivizam lige podrazumevao je organizovanje i učešće na gotovo svim akcijama i kampanjama uperenim protiv reživa Slobodana Miloševića. Kroz razne koalicije i saveze, svoj opozicioni aktivizam Liga je usmerila na smenu vlasti i njeni aktivisti, pre svega Omladina LSV, predstavljaju simbol borbe protiv Miloševića i njegovog režima.

Ligaši devedesetih godina, zbog svog antiratnog delovanja, žestokog opiranja Miloševićevom režimu i otvorene borbe za autonomiju Vojvodine, bivaju progonjeni, hapšeni, maltretirani i pod stalnom presijom. Sve to kulminiralo je početkom 2000. godine, kada je u Novom Sadu, tokom jednog dana, uhapšeno 43 aktivista Lige socijaldemokrata Vojvodine.

Vraćanje autonomije Vojvodine, nasilno oduzete „jogurt revolucijom“s kraja osamdesetih i izbrisane ustavnim promenama početkom devedesetih, stalni je razlog borbe članica i članova LSV. Politika stranke počiva na principima socijaldemokratije i zahtevima da Vojvodini bude vraćeno ono što joj pripada. Viđenje LSV je da su to zakonodavna, izvršna i sudska vlast, izvorni prihodi i sopstvena imovina pokrajine garantovani Ustavom.

Tokom devedesetih godina prošlog veka ova borba je bila „borba sa vetrenjačama“, jer je tada LSV predstavljala najljuću opozicionu snagu, smatranu za vrlo ekstremnu u svojim stavovima.

Posle demokratskih promena 2000. godine, uloga LSV se bitno menja, jer je konačno u poziciji da, učestvujući u vlasti, ili delujući iz opozicije, ali u bitno drugačijim uslovima, svoju borbu za autonomiju Vojvodine sa ulica preseli u institucije i postepeno počne da ostvaruje uspehe na tom polju.

Kao što je devedesetih godina uvek bila prva u odbrani ljudskih prava, zaštiti komšija sa „pogrešnim“ prezimenom i borbi za smenu režima Slobodana Miloševića, LSV je sa istim žarom, voljom i ubeđenjem svoju borbu za građansko društvo, toleranciju, ravnopravnost, autonomiju Vojvodine i decentralizaciju države nastavila i dvehiljaditih...
 Antiratno delovanje devedesetih, zalaganje za autonomiju Vojvodine pune dve decenije, priča o decentralizaciji i regionalizaciji zemlje još od programskog dokumenta „Vojvodina republika – put mira, stabilnosti i razvoja“ iz 1999. godine, upozoravanje na pojavu rastuće fašizacije društva još od 2001. godine, zalaganje da se kao društvo suočimo s prošlošću, insistiranje na nenasilju, istini i miru, jesu dokaz doslednosti i ispravnosti ideja Lige socijaldemokrata Vojvodine.

Kao stranka koja postoji dvadeset godina, Liga socijaldemokrata Vojvodine prolazila je kroz različite periode, imala uspone i padove, ali ideje, principi i načela nikada nisu menjani.

Sama činjenica da je Liga socijaldemokrata Vojvodine delovala u četiri države, opstala i posle svih otvorenih i prikrivenih napada i progona, dovoljno govori o snazi i čvrstom verovanju članica i članova Lige socijaldemokrata Vojvodine i načela i programa stranke.

Retke su stranke koje, poput Lige socijaldemokrata Vojvodine, mogu da stanu iza svakog programskog dokumenta, poteza i odluke, bilo da su oni iz devedeset druge, devedeset devete ili, recimo, 2010. godine. I to niko ne može da ospori.

Snaga i veličina Lige socijaldemokrata Vojvodine je u doslednosti i istrajnosti, ali, pre svega, u ljudima koji dve decenije ideje Lige socijaldemokrata Vojvodine zastupaju, za njih se bore i od njih ne odustaju.

NASTAVAK BORBE UMESTO ZAKLJUČKA

Dvadeset godina upornosti, doslednosti i istrajnosti su za nama.

Pred nama su izazovi, različite okolnosti, mogući problemi i opasnosti sa kojima ćemo morati da se hvatamo u koštac, ali i potencijalni uspesi... Na nama je da ih prepoznamo i ostvarimo rezultat. Rezultat će biti izgradnja modernog, demokratskog, građanskog društva u kome će se uvažavati sve ljudske slobode i prava i poštovati sve obaveze, kako pojedinaca, tako i države.

Ostvarivanje pune autonomije Vojvodine jeste naš prioritetni cilj, ali i sredstvo da građankama i građanima pokrajine obezbedimo bolji život, viši standard i mogućnost prosperiteta.

Principi na kojima počiva politika Lige socijaldemokrata Vojvodine nisu se menjali tokom protekle dve decenije i neće se menjati ni ubuduće.

Borba se nastavlja...

PRIDRUŽI NAM SE!

Preuzmite Monografiju LSV

facebook