Ministarka, hoće li porodilje i dalje čekati na svoju zaradu?

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Utorak, 20. 12. 2016. | Komentara: 0

Ministarka, hoće li porodilje i dalje čekati na svoju zaradu?

BEOGRAD - Narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine u republičkom parlamentu Olena Papuga postavila je danas pitanje ministarki bez porfelja zaduženoj za demografiju i populacionu politiku Slavici Đukić Dejanović u vezi sa kašnjenjem isplata zarada ženama na porodiljskom odsudstvu, kao i da li će od januara 2017. biti dozvoljen povrat PDV-a na opremu za bebe.

LSV

- Pored uobičajene jednokratne pomoći države i lokalne samouprve jako je važna i ta podrška u vidu povrata PDV-a koji iznosi oko 40.000 u prvoj i 30.000 dinara drugoj godini života deteta. Takođe, pitam nadležne kako će se rešiti pitanje isplata zarada u 2017, odnosno da li će porodilje i dalje čekati svoju zaradu i po nekoliko meseci - ukazala je Papuga.

Ona je podsetila da je LSV kroz inicijativu „Puna plata za trudnice“ u lokalnim samoupravama predlagala isplatu jednokratne pomoći trudnicama i porodiljama kao i da je ta praksa uvrštena u redovna socijalna davanja. Međutim, iako su mnoge opštine uvele tu praksu, vremenom su prestali da izdvajaju sredstva za te namene, te Papuga pita Đukić - Dejanović da li je planirano da lokalne samouprave sledeće godine finansijski pomognu porodiljama i majkama s troje dece.

Papuga je postavila još jedno poslaničko pitanje i to Ministarstvu finansija od kojeg je zatražila da odgovori zašto rešenja o porezu na prihode preduzetnici, koji tu taksu plaćaju paušalno, nisu dobijali dve godine. Prema njenim rečima, „paušalci“ su dužni mnogo, a da to nisu ni znali, te sada moraju da izdvoje za tu namenu i do 200.000 dinara.

- Zašto su preduzetnici čekali Poresku upravu dve godine, zašto rešenja nisu poslata prošle godine i zašto oni ne mogu da plate svoj dug za porez u ratama? Mnogi ljudi su se zbog toga našli između hitne otplate potraživanja i stavljanja katanca na radnje - pitala je Papuga dodajući da od 2014. rešenja nisu slata preduzetnicima, a nadležni su im savetovali da sami obračunavaju porez na prihode, te je to razlog velike razlike u računicama države i preduzetnika. 

 (BILSV, 20.12.2016)



Događaji | Petak, 08. 03. 2024. | Komentara: 0

Srećan 8. mart, Međunarodni dan žena

Svuda i na svakom mestu moramo insistirati na ravnopravnosti, poštovanju i jednakoj zastupljenosti žena u javnom i političkom životu. 
Događaji | Utorak, 11. 07. 2023. | Komentara: 0

Delegacija LSV-Vojvođani na komemoraciji žrtvama genocida u Srebrenici

Delegacija Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani boravila je danas u Bosni i Hercegovini i prisustvovala komemoraciji povodom godišnjice genocida u Srebrenici.
Događaji | Sreda, 19. 04. 2023. | Komentara: 0

Plan razvoja Vojvodine do 2030. je spisak lepih želja kabineta Igora Mirovića

Poslanici Vojvođanskog fronta – Liga socijaldemokrata Vojvodine, Vojvođanska partija nisu podržali predloženi Plan razvoja Autonomne Pokrajine Vojvodine 2023-2030, saopštio je šef ove poslaničke grupe Saša Šućurović. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook