Ministarka, hoće li porodilje i dalje čekati na svoju zaradu?

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Utorak, 20. 12. 2016. | Komentara: 0

Ministarka, hoće li porodilje i dalje čekati na svoju zaradu?

BEOGRAD - Narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine u republičkom parlamentu Olena Papuga postavila je danas pitanje ministarki bez porfelja zaduženoj za demografiju i populacionu politiku Slavici Đukić Dejanović u vezi sa kašnjenjem isplata zarada ženama na porodiljskom odsudstvu, kao i da li će od januara 2017. biti dozvoljen povrat PDV-a na opremu za bebe.

LSV

- Pored uobičajene jednokratne pomoći države i lokalne samouprve jako je važna i ta podrška u vidu povrata PDV-a koji iznosi oko 40.000 u prvoj i 30.000 dinara drugoj godini života deteta. Takođe, pitam nadležne kako će se rešiti pitanje isplata zarada u 2017, odnosno da li će porodilje i dalje čekati svoju zaradu i po nekoliko meseci - ukazala je Papuga.

Ona je podsetila da je LSV kroz inicijativu „Puna plata za trudnice“ u lokalnim samoupravama predlagala isplatu jednokratne pomoći trudnicama i porodiljama kao i da je ta praksa uvrštena u redovna socijalna davanja. Međutim, iako su mnoge opštine uvele tu praksu, vremenom su prestali da izdvajaju sredstva za te namene, te Papuga pita Đukić - Dejanović da li je planirano da lokalne samouprave sledeće godine finansijski pomognu porodiljama i majkama s troje dece.

Papuga je postavila još jedno poslaničko pitanje i to Ministarstvu finansija od kojeg je zatražila da odgovori zašto rešenja o porezu na prihode preduzetnici, koji tu taksu plaćaju paušalno, nisu dobijali dve godine. Prema njenim rečima, „paušalci“ su dužni mnogo, a da to nisu ni znali, te sada moraju da izdvoje za tu namenu i do 200.000 dinara.

- Zašto su preduzetnici čekali Poresku upravu dve godine, zašto rešenja nisu poslata prošle godine i zašto oni ne mogu da plate svoj dug za porez u ratama? Mnogi ljudi su se zbog toga našli između hitne otplate potraživanja i stavljanja katanca na radnje - pitala je Papuga dodajući da od 2014. rešenja nisu slata preduzetnicima, a nadležni su im savetovali da sami obračunavaju porez na prihode, te je to razlog velike razlike u računicama države i preduzetnika. 

 (BILSV, 20.12.2016)



Događaji | Petak, 21. 08. 2020. | Komentara: 0

Formirana Odbornička grupa LSV u Skupštini grada Novog Sada

Danas je formirana Odbornička grupa “Vojvođanski front – Liga socijaldemokrata Vojvodine” u Skupštini grada Novog Sada.
Događaji | Četvrtak, 06. 08. 2020. | Komentara: 0

Dejan Čapo izabran za potpredsednika Skupštine APV

Pokrajinski poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine mr Dejan Čapo izabran je za potpredsednika Skupštine AP Vojvodine.
Događaji | Ponedeljak, 13. 07. 2020. | Komentara: 0

Narodni poslanici uputili zahtev za sazivanje odbora koji se bave pitanjem bezbednosti

Narodni poslanici još uvek aktuelnog XI saziva Narodne skupštine uputili su danas zahteve odborima NSRS da sazovu sednice na kojima će se razmatrati izveštaj o tome šta je prethodilo i kako je došlo do nereda i brutalnog odgovora predstavnika Ministarstva unutrašnjih poslova na ulicama Beograda i Novog Sada tokom protesta 7. i 8. jula 2020. godine. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook