Prinudna naplata bez žalbe za neplaćene takse za odvodnjavanje

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Četvrtak, 17. 11. 2016. | Komentara: 0

Prinudna naplata bez žalbe za neplaćene takse za odvodnjavanje

BEOGRAD - Poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) u Skupštini Srbije Olena Papuga tražila je danas informacije od ministarstava poljoprivrede i finansija vezane za naknadu za odvodnjavanje koja je ovih dana stigla na adrese građana. Papuga je u delu sednice predviđenom za pitanja poslanika upitala ministarstva zašto naknada za navodnjavanje stiže sada za dve godine i zašto se ona nije naplatila prošle godine.

LSV

- Zašto građani tu naknadu ne mogu da plate kvartalno, kao i porez na imovinu? Građani su ogorčeni, jer su dobili po 40-50 hiljada dinara da plate i to u roku od 15 dana. Zašto je naknada za odvonjavanje drastično poskupela i koliko je to u dinarima, a ne u procentima, u odnosu na prošli period? - pitala je Papuga.

Nju je zanimalo i zašto visina nadoknade nije ista u svim opštinama Srbije, jer se naplaćuje po kvalitetu zemljišta. 

- Kolika je naknada za odvodnjavanje za prvu klasu zemljišta po hektaru u Kuli, a koliko u Valjevu? Takođe, prema rešenju Poreske uprave pravo žalbe je praktično ukinuto. Građani prvo treba da plate tu naknadu za odvodnjavanje, a ako ne plate, posle 15 dana kreće prinudna naplata i kamata. Tek tada građanin ili paor može da se žali Upravnom sudu. Ukoliko Upravni sud presudi u korist građana, država će oštećenom refundiratij novac - istakla je Papuga dodajući da se prinudna naplata sprovodi u posebnom administrativnom postupku Poreske uprave, ne preko suda i privatnih izvršitelja, te je zanima i šta to konkretno znači. 

- Rešenje o naknadi za odvodnjavanje nisu izdale opštine ili  gradovi već Ministarstvo finansija, odnosno Poreska uprava, jer naknada za odvodnjavanje ide u republički budžet. Pa, u skladu sa tim, mene zanima i šta je, na primer, u Ruskom Krsturu odvodnjeno 2015/2016. godine, kao i ko je zadužen za održavanje primarne, a ko za sekundarne mreže odvodnjavanja. U kulskoj opštini paori se bore sa podzemnim vodama koje im uništavaju njive, kanal DTD je zagađen i nisu prečišćeni kanali sa njiva, koji odvode vodu do Velikog kanala. Zato me i interesuje za šta su zadužena vodna preduzeća, a za šta su zadužena opštine - pitala je Papuga. 

Poslanica LSV naglasila i da očekuje da joj nadležni iz resornih ministarstava daju objašnjenje šta sve podrazumeva naknada za odvodnjavanje i ko kontroliše da li je i kako određeno vodno preduzeće potrošilo novac koji su građani uplatili za odvodnjavanje.      
 
(BILSV, 17.11.2016)   



Događaji | Petak, 08. 03. 2024. | Komentara: 0

Srećan 8. mart, Međunarodni dan žena

Svuda i na svakom mestu moramo insistirati na ravnopravnosti, poštovanju i jednakoj zastupljenosti žena u javnom i političkom životu. 
Događaji | Utorak, 11. 07. 2023. | Komentara: 0

Delegacija LSV-Vojvođani na komemoraciji žrtvama genocida u Srebrenici

Delegacija Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani boravila je danas u Bosni i Hercegovini i prisustvovala komemoraciji povodom godišnjice genocida u Srebrenici.
Događaji | Sreda, 19. 04. 2023. | Komentara: 0

Plan razvoja Vojvodine do 2030. je spisak lepih želja kabineta Igora Mirovića

Poslanici Vojvođanskog fronta – Liga socijaldemokrata Vojvodine, Vojvođanska partija nisu podržali predloženi Plan razvoja Autonomne Pokrajine Vojvodine 2023-2030, saopštio je šef ove poslaničke grupe Saša Šućurović. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook