Prinudna naplata bez žalbe za neplaćene takse za odvodnjavanje

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Četvrtak, 17. 11. 2016. | Komentara: 0

Prinudna naplata bez žalbe za neplaćene takse za odvodnjavanje

BEOGRAD - Poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) u Skupštini Srbije Olena Papuga tražila je danas informacije od ministarstava poljoprivrede i finansija vezane za naknadu za odvodnjavanje koja je ovih dana stigla na adrese građana. Papuga je u delu sednice predviđenom za pitanja poslanika upitala ministarstva zašto naknada za navodnjavanje stiže sada za dve godine i zašto se ona nije naplatila prošle godine.

LSV

- Zašto građani tu naknadu ne mogu da plate kvartalno, kao i porez na imovinu? Građani su ogorčeni, jer su dobili po 40-50 hiljada dinara da plate i to u roku od 15 dana. Zašto je naknada za odvonjavanje drastično poskupela i koliko je to u dinarima, a ne u procentima, u odnosu na prošli period? - pitala je Papuga.

Nju je zanimalo i zašto visina nadoknade nije ista u svim opštinama Srbije, jer se naplaćuje po kvalitetu zemljišta. 

- Kolika je naknada za odvodnjavanje za prvu klasu zemljišta po hektaru u Kuli, a koliko u Valjevu? Takođe, prema rešenju Poreske uprave pravo žalbe je praktično ukinuto. Građani prvo treba da plate tu naknadu za odvodnjavanje, a ako ne plate, posle 15 dana kreće prinudna naplata i kamata. Tek tada građanin ili paor može da se žali Upravnom sudu. Ukoliko Upravni sud presudi u korist građana, država će oštećenom refundiratij novac - istakla je Papuga dodajući da se prinudna naplata sprovodi u posebnom administrativnom postupku Poreske uprave, ne preko suda i privatnih izvršitelja, te je zanima i šta to konkretno znači. 

- Rešenje o naknadi za odvodnjavanje nisu izdale opštine ili  gradovi već Ministarstvo finansija, odnosno Poreska uprava, jer naknada za odvodnjavanje ide u republički budžet. Pa, u skladu sa tim, mene zanima i šta je, na primer, u Ruskom Krsturu odvodnjeno 2015/2016. godine, kao i ko je zadužen za održavanje primarne, a ko za sekundarne mreže odvodnjavanja. U kulskoj opštini paori se bore sa podzemnim vodama koje im uništavaju njive, kanal DTD je zagađen i nisu prečišćeni kanali sa njiva, koji odvode vodu do Velikog kanala. Zato me i interesuje za šta su zadužena vodna preduzeća, a za šta su zadužena opštine - pitala je Papuga. 

Poslanica LSV naglasila i da očekuje da joj nadležni iz resornih ministarstava daju objašnjenje šta sve podrazumeva naknada za odvodnjavanje i ko kontroliše da li je i kako određeno vodno preduzeće potrošilo novac koji su građani uplatili za odvodnjavanje.      
 
(BILSV, 17.11.2016)   



Događaji | Petak, 21. 08. 2020. | Komentara: 0

Formirana Odbornička grupa LSV u Skupštini grada Novog Sada

Danas je formirana Odbornička grupa “Vojvođanski front – Liga socijaldemokrata Vojvodine” u Skupštini grada Novog Sada.
Događaji | Četvrtak, 06. 08. 2020. | Komentara: 0

Dejan Čapo izabran za potpredsednika Skupštine APV

Pokrajinski poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine mr Dejan Čapo izabran je za potpredsednika Skupštine AP Vojvodine.
Događaji | Ponedeljak, 13. 07. 2020. | Komentara: 0

Narodni poslanici uputili zahtev za sazivanje odbora koji se bave pitanjem bezbednosti

Narodni poslanici još uvek aktuelnog XI saziva Narodne skupštine uputili su danas zahteve odborima NSRS da sazovu sednice na kojima će se razmatrati izveštaj o tome šta je prethodilo i kako je došlo do nereda i brutalnog odgovora predstavnika Ministarstva unutrašnjih poslova na ulicama Beograda i Novog Sada tokom protesta 7. i 8. jula 2020. godine. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook