Broj obolelih od raka sve veći, a lekara sve manje

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Forum žena LSV | Nedelja, 05. 02. 2017. | Komentara: 0

Broj obolelih od raka sve veći, a lekara sve manje

Novi Sad, 05. februar 2017 - Forum žena Lige socijaldemokrata Vojvodine upozorava da je broj obolelih  od malignih bolesti u porastu u Srbiji.

LSV

Obeležavanjem Svetskog dana borbe protiv raka ukazujemo da prevencija predstavlja najefikasniji pristup u smanjenju i kontroli malignih bolesti.

Rak je drugi najčešći uzrok smrti u Srbiji, ali rano otkrivanje raka leči se uspešno u 97% slučajeva. Stručnjaci su još 2016. godine upozoravali da od 40.000 obolelih, 20.000 umre, a gotovo trećina se mogla sprečiti. 

Forum  žena Lige socijaldemokrata Vojvodine upozorava da je neizdrživo loše stanje naših bolnica i zdrastvenih ustanova, da je oprema zastarela i u kvaru, kao i da nema dovoljno lekova i sanitetskog materijala što direktno ugrožava zdravlje pacijenata. Zbog lošeg odnosa države prema zdravstvu, iz Vojvodine je u proteklih par godina otišlo više hiljada lekara i medicinskog osoblja.

Loš zdravstveni sistem i nemogućnost ostvarivanja zdravstvenog osiguranja onemogućava prevenciju i lečenje pacijenata. Termin zakazanog pregleda kod specijalista se čeka mesecima. Liste čekanja za operacije su naša stvarnost. Dok država u svojoj ružičastoj virtuelnoj stvarnosti pomaže da nam  lekari, terapeuti i medicinskih tehničari odlaze u inostranstvo, da se kupuju lekovi lošeg kvaliteta, oboleli ne mogu da dobiju adekvatnu medicinsku pomoć i lečenje.

To hitno mora da se promeni!

Forum  žena Lige socijaldemokrata Vojvodine se zalaže da se uvede edukacija kao redovna mera u školski sistem i da se smanji nejednakost u pružanju zdravstvene zaštite. Zalažemo se za posebne programe u prevenciji zdravlja žena na selu. Potrebna je i veća uključenost lokalne samouprave za sprovođenje svih mera sa ciljem unapređenja zdravlja žena. 

                                                                                       Forum žena 
                                                                             Lige socijaldemokara Vojvodine




Forum žena LSV | Nedelja, 06. 03. 2016. | Komentara: 0

Nema dovoljno žena na mestima odlučivanja

ZRENJANIN - Povodom Međunarodnog dana žena, zrenjaninske ligašice podsetile su svoje sugrađanke na značaj 8. marta i pitanja koja se tiču položaja žena. Predsednica Foruma žena Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine Zrenjanin, Ankica Dostanić, navela je da položaj žena nije zatvoren „okvir“, neki zabran, niti usputna tema za raspravu, jer život žena prožima celokupnu stvarnost.
Forum žena LSV | Subota, 05. 03. 2016. | Komentara: 0

LSV će poštovani principe rodne ravnopravnosti

NOVI SAD - Na predlog Foruma žena Lige socijaldemokrata Vojvodine, predsednik LSV Nenad Čanak potpisao je Inicijativu „Za ravnopravno učešće žena u odlučivanju“ Akademije ženskog liderstva.
Forum žena LSV | Sreda, 03. 02. 2016. | Komentara: 0

Pomoć ligašica Udruženju Altruist

ŽABALJ - Predsednica Foruma žena Opštinsko odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine Žabalj, Miholjka Matić, posetila je sa najbližim saradnicama Udruženje građana „Altruist“ iz ovog mesta i uručila im plastifikator, što je i dogovoreno prilikom prethodne posete.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook