Pitanje za ministarku zdravlja: Ko štedi na zdravlju žena u Srbiji?!

 
 
Izbori u LSV
Forum žena LSV | Sreda, 10. 10. 2012. | Komentara: 2

Pitanje za ministarku zdravlja: Ko štedi na zdravlju žena u Srbiji?!

NOVI SAD, 10. oktobar - Forum žena Lige socijaldemokrata Vojvodine poziva ministarku zdravlja Slavicu Đukić Dejanović da javno kaže kako je moguće da žene u Srbiji, u 21. veku, imaju pravo na samo jedan ciljani ginekološki pregled radi ranog otkrivanja raka grlića materice u domovima zdravlja i to u periodu od tri godine?

U prošlogodišnjem Pravilniku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) žene su imale pravo na takav pregled jednom godišnje.

Da li je moguće da Fondu više nije prioritet prevencija ove bolesti koja, ukoliko se otkrije u ranoj fazi, vrlo lako moži da se izleči? Da li je moguće da lekari ne mogu da rade mimo tog pravila i normi jer Fond to kažnjava neplaćanjem?

Ukoliko je do ove situacije doveo Pravilnik RFZO zahtevamo da ga koliko sutra promenite, jer se ta bolest u Evropi itekako uspešno leči zahvaljujući upravo preventivnim pregledima.

LSV

Podsećamo da je prema podacima koje je u maju objavila VMA, Srbija danas na prvom mestu u Evropi po broju obolelih od raka grlića materice.
Svakog dana u Srbiji od raka grlića materice umre po jedna žena, što se ne bi dogodilo da je redovno obavljala preglede koji im se ovim pravilnikom uskraćuju.

Takođe, napominjemo da je i prošlim i ovogodišnjim Pravilnikom RFZO predviđeno da žene imaju pravo na svega jedan preventivni ginekološki pregled u tri godine.

Sa druge strane, rak dojke je kako piše na sajtu ministrstva zdravlja, najčešće maligno oboljenje kod žena. U Srbiji godišnje od raka dojke oboli 4000 žena.

Ipak i prošlogodišnjim i ovogodišnjim Pravilnikom je predviđeno da žene, i to samo one od 45 do 69 godina, imaju prava na jedan ciljani pregled radi ranog otkrivanja raka dojke (mamografija) u periodu od dve godine.

Država je dužna da na adekvatan način i pravovremeno obezbedi svojim građankama zdravstvenu uslugu koja im može spasiti život.


Forum žena
Lige socijaldemokrata VojvodineForum žena LSV | Petak, 18. 10. 2019. | Komentara: 0

Veće angažovanje države i edukacija stanovništva ključ su za borbu protiv karcinoma dojke

Sinoć je u Kino sali Lige socijaldemokrata Vojvodine održana tribina „Oktobar mesec borbe protiv karcinoma dojke : prevencija i skrining program u zaštiti zdravlja žena“
Forum žena LSV | Subota, 12. 10. 2019. | Komentara: 0

Sprečiti nesrazmeru između srednjeg rizika od obolevanja i vrha na evropskoj listi po smrtnosti od raka dojke

Predstavnice Foruma žena Lige socijaldemokrata Vojvodine Zrenjanin danas su, u okviru meseca borbe protiv raka, u razgovoru sa građankama i građanima Zrenjanina ukazale da je neophodno sprečiti nesrazmeru između srednjeg rizika od obolevanja i vrha na evropskoj listi po smrtnosti od raka dojke u Srbiji. 
Forum žena LSV | Utorak, 30. 07. 2019. | Komentara: 0

Koliko vredi ženski život?

Sve su češća upozorenja iz nevladinog sektora o alarmantnom stanju kada su u pitanju žrtve porodičnog nasilja. Ovo je vidljivo kada se pogleda saopštenje Mreže „Žene protiv nasilja“ koje podatke o femicidu dobijaju samo iz naslova medija, jer precizne informacije nisu dostupne javnosti. Od početka 2019. godine u prvih sedam meseci, ubijeno je 15 žena. ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook