Što je izostavljen antifašizam?

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Govori | Sreda, 20. 06. 2018. | Komentara: 0

Što je izostavljen antifašizam?

NOVI SAD – Poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini AP Vojvodine, Robert Kolar apelovao je juče na skupštinsku većinu da usvoji amandman njegove poslaničke grupe i uvrsti 31. Juli 1945 u datume od značaja. Kako kaže, period posle drugog svetskog rata je postojao i ne može se brisati.

LSV

Transkript govora Roberta Kolara možete pročitati u nastavku:

Poštovani predsedniče,
predsedniče Pokrajinske vlade,
koleginice i kolege,

Slušajući preizborna obećanja vladajuće većine, nisam verovao da će se ovakva tema naći na dnevnom redu pre nego, što recimo, kažemo da smo 70 odsto srednjoročno kapitalnih investiranja u Vojvodini realizovali. Pre nego što je 16 zakonskih inicijativa ova skupština prosledila skupštini Republike Srbije, a od kojih je 11 usvojeno. Pre nego što je Vojvodina proglašena za jednu od najuspešnijih regija u oblasti recimo vinarstva, IT tehnologija, turizma, zahvaljujući doslednom radu, dnevnom, privredničkom, ispravnom... ove Pokrajinske vlade  u ovom ili nekom od narednih mandata.

Međutim, evo dve godine nakon toga ovo je već na dnevnom redu. I imate većinu i insistirate i ok. Predloženi datumi su sjajni datumi, bitni datumi. Međutim, Vojvodina nije nastala, nego je nastajala i nastaje. Sve je u životu proces, i 1948.iI posle nje, i 1918. i posle nje, i 1945. i 1988. kada su neki od ovde prisutnih pokušavali da je ukinu, pa je eto čak preživela, pa je i to njen nastanak i njen razvoj.

Međutim, onda se zapitam kako je moguće da nema značajnog datuma kao što je 31. juli 1945. Zaista mi je to neverovatno i onda sam čuo u nekim vrlo ostrašćenim obrazloženjima da je to moguće, čak toliko strasnim, strastvenijim kada se govorilo o jezičkim patrolama. I jedno što sam uradio i što ću sada izneti je da sam razgovarao sa puno sugrađana i sugrađanki i pokušaću da vam pročitam nekoliko kategorija u čije ime, a govorim u njihovo ime, vas molim i zahtevam da 31. juli bude dodat među datume od značaja za AP Vojvodinu.

U ime svih onih koji ne žele da menjaju istoriju i da brišu jedan njen datum zato što se nekome ne dopada. U ime svih onih čijih 50 godina života želite da obrišete, u ime ljudi koji se ne stide vremena u kojem su živeli, naših roditelja i mnogih mladosti poslanika u ovoj Sali. U ime onih čiji su roditelji izginuli da bi njihova deca mogli da odlučuju kako će i na koji način i gde da slobodno žive.

Idite u Srem, i recite u nekom sremskom selu gde na tabli stoje spiskovi poginulih u NOB-u, da to što su njihova imena tamo ne znači ništa i da taj period nije postojao kao ni period posle. U ime onih koji su prošli golgote rata, ali i strahote tokom oslobođenja. Pa su možda, baš zahvaljujući ovakvoj odluci 31. jula 1945 rešili da ostanu ovde da žive. U ime onih koji tadašnju vlast, ili kako volite ili neki od vas da zovete, tadašnji režim, nisu doživljavali neprijateljku već kao svoju. U ime onih koji su svojim rukama i novcem, izgradili najvećim delom Vojvodinu kakvu je danas vidimo.

U ime onih koji period od posle oslobođenja pa do 90-tih ne smatraju za najgori period u svojim životima, možda čak i najboljim. U ime nas koji se ne stidimo da izgovorimo i vojvoda Šupljikac i Josip Broz Tito. U ime svih onih koji ne misle da je život počeo tek nakon formiranja naših političkih stranaka. U ime svih ovih navedenih i mnogih drugih koje nisam uspeo da stavim u pet minuta pozivam vas da prihvatite amandman i da se u datume od značaja  za APV uvrsti i 31. juli 1945.

Ugledajmo se na Novi Sad, Zrenjanin i mnoge druge gradove koji u svojim datumima od značaja imaju i periode nakon I svetskog rata i oslobođenja, ali i nakon II svetskog rata, jer taj period je postojao i ne možete ga brisati. 

Hvala vam!

(BILSV, 20.06.2018)   



Govori | Petak, 30. 03. 2018. | Komentara: 0

Ombudsman da bude hrabriji, otvoreniji i više sa ljudima

Zadatak ombudsmana je da kritikuje izvršnu vlast i da štiti ljudska prava. Budite hrabriji, budite otvoreniji i pokušajte da ostvarite ono za šta ste tu i postavljeni, poručio je pokrajinski poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Jovanović. Komentarišući izveštaj ombudsmana za prošlu godinu, Jovanović je pozdravio učešće i organizovanje zaštitnika građana na konferencijama, ali je zamerio što više nije bilo rada na terenu, odnosno u direktnom kontaktu sa građanima i građankama.
Govori | Petak, 30. 03. 2018. | Komentara: 0

Primenite sopstvenu odluku o ravnopravnosti polova

Pokrajinska poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Sandra Ristić iskazala je nezadovoljstvo što se na izbor zamenice pokrajinskog ombudsmana za oblast rodne ravnopravnosti čekalo gotovo godinu dana. Komentarišući izveštaj pokrajinskog ombudsmana, Ristić je pozdravila što je nastavljen projekat „Život bez nasilja“ i što je zaživelo rodno budžetiranje. Negodovala je što se Pokrajinska skupštinska odluka o ravnopravnosti polova ne sprovodi, pa je zatražila od pokrajinske administracije da poštuje i primenjuje odluke koje je donela.
Govori | Petak, 30. 03. 2018. | Komentara: 0

Bez ulaganja u privredu ni bolnice neće imati pacijente

Pokrajinski poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine Robert Kolar pitao je juče u Skupštini AP Vojvodine da li se planira neki kredit ili zajam za pokretanje privrede. Kako je rekao, ukoliko ne pokrenemo privredu u Vojvodini, džaba bolnica u koje ulažemo, jer u Vojvodini neće ostati niko da se u njima leči.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook