Čanak: Decentralizovati Srbiju

 
 
nenad-canak-predsednik CirilicaNenad-Čanak-predsedniknenad-canak-predsednik Madjarskinenad-canak-predsednik Rusinskinenad-canak-predsednik Sandžak-glasanenad-canak-predsednik Slovackinenad-canak-predsednik Vojvodina-glasa
Iz medija | Četvrtak, 30. 03. 2017. | Komentara: 0

Čanak: Decentralizovati Srbiju

NOVI SAD – Kandidat za predsednika Republike Srbije Nenad Čanak izjavio je danas da bi Srbiju trebalo decentralizovati tako da je čine tri pokrajine i dve autonomne oblasti koje bi imale vlast u zemlji. Gostujući na Radio-televiziji Vojvodine (RTV), Čanak je kazao da bi pokrajine bile Vojvodina, Šumadija i Moravska, dok bi Beograd imao poseban, a Sandžak status autonomne oblasti.

LSV

- U njima bi se vlast birala od naroda za narod. One bi imale vlast u zemlji, dok bi država vodila odbranu, fiskalnu, monetarnu politiku. Zato se mora promeniti postojeći Ustav kako bi te autonomije bile ustavno definisane - kazao je Čanak.

On je naveo i da bi Predsedništvo Srbije preselio iz Beograda u Kragujevac, jer bi to doprinelo razvoju Šumadije.

- Predsedništvo bih preselio, ne u Novi Sad već u Kragujevac kao istorijsku prestonicu Srbije. Kao administrativni centar, Kragujevac bi dobio diplomatska predstavništva, ali i novi motiv za razvoj cele Šumadije i Srbije ispod Save i Dunava - kazao je predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine dodajući da se pita i zašto država daje subvencije za otvaranje novih radnih mesta isključivo stranim, a ne i domaćim investitorima.

Čanak je rekao i da u eventualnom drugom krugu predsedničkih izbora sigurno ne bi podržao Aleksandra Vučića, Vojislava Šešelja ili Boška Obradovića, a da bi od ostalih kandidata podržao svakog ko bi njega podržao.

Na pitanje šta bi eventualno priznanje nezavisnosti Kosova promenilo u svakodnevnom životu stanovnika Srbije, Čanak je kazao da građani "ne bi živeli u patriotskim lažima koje su nas dovele dovde".

- Imamo ogromnu imovinu na Kosovu za koju ne možemo da se borimo, jer ne priznajemo nezavisnost Prištine. I izbore bi bilo lakše organizovati na Kosovu kada bi to mogli da radimo preko diplomatskih predstavništava – rekao je Canak.

(BILSV, 30.03.2017)Gostovanje predsedničkog kandidata LSV Nenada Čanka u emisiji RTV „Pravi ugao“ pogledajte na: https://youtu.be/VEI67DnjdXY
Iz medija | Petak, 08. 12. 2017. | Komentara: 0

Najveći uspeh ratnih huškača je da uvere sve da su mirotvorci

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine i poslanik u Skupštini Srbije Nenad Čanak, komentarišući "objašnjenje" bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da se spoljna politika mora voditi u Sarajevu, kazao je da uopšte ne razume šta je tu skandal, a analizirao je odnose BiH i Srbije, poziciju RS i Milorada Dodika, ulogu Rusije i drugih sila, kao i da li traba da se plašimo novih sukoba.
Iz medija | Ponedeljak, 04. 12. 2017. | Komentara: 0

Srebrenica kao ključno mesto srpskog identiteta

Istorijski revizionizam na primeru Drugog svetskog rata je bio samo uvertira za rehabilitaciju 90-ih. Kada sam o tome govorio pre nekoliko godina ljudi još nisu verovali u to da će doći na red i rehabilitacija "aktuelnih" zločinaca, protagonista "naše duge sadašnjice", koja nikako da prođe ni dve decenije od završetka ratova. I neće proći sve dok se ideološka matrica koja je do njih dovela i danas pojavljuje kao dominantan ideološki koncept, kao ključna legitimacijska osnova i intelektualnih i političkih elita poražene Srbije - kaže Milivoj Bešlin.
Iz medija | Ponedeljak, 27. 11. 2017. | Komentara: 0

Flomaster ne crta granice, on crta trase masovnih grobnica

Presuda Ratku Mladiću je veliko upozorenje svima onima koji uzmu flomaster u jednu ruku, a kartu neke države u drugu pa počnu po njoj da žvrljaju granice, izjavio je za Face TV lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak. On je podsetio i da je mračnih devedesetih godina sve i počelo sa žvrljanjem po karti Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Kosova, Makedonije i Crne Gore.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook