Vreme je da se probudimo i pokrenemo Vojvodinu

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Iz medija | Utorak, 05. 12. 2023. | Komentara: 0

Vreme je da se probudimo i pokrenemo Vojvodinu

NOVI SAD – Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani Bojan Kostreš kaže da na pokrajinskim izborima očekuje da se čuje glas Vojvodine i Vojvođana. U intervjuu za „Politiku“ prvi na listi „Vojvođani – Liga socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani, Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara, Zajedno za Vojvodinu – Bojan Kostreš“ navodi da većina partija i koalicija koje učestvuju na pokrajinskim izborima nije našla za shodno čak ni da reč Vojvodina stavi u naziv svoje liste i ističe da to dovoljno govori o njihovom odnosu prema pokrajini.

LSV

- Veoma sam zadovoljan što smo kampanjom uspeli da nametnemo teme koje su bitne za Vojvodinu – kaže Kostreš.

Šta su glavne teme vaše kampanje?

- U ovoj kampanji smo ponudili rešenja za probleme poljoprivrednika, neispravne pijaće vode, zapuštene infrastrukture, nedovoljne pošumljenosti... To će birači sigurno prepoznati. Očekujemo veliku podršku na izborima i stvaranje jake parlamentarne grupacije koja će se boriti za decentralizaciju i poboljšanje položaja Vojvodine u okviru države Srbije.
 
Koga da podrže vaši glasači na republičkom nivou?
 
- Mi smo u ovoj predizbornoj kampanji prezentovali program „Na ravne časti“. Poznato je da Vojvođanima centralna vlast u Beogradu već godinama vraća samo mrvice od onog što uplate u budžet Srbije. Primera radi, kada u budžet Srbije uplatimo pet dinara, vrati nam se samo jedan dinar. Mi Vojvođani tražimo da ono što zaradimo u Vojvodini podelimo na ravne časti - trećina državi, trećina Vojvodini, trećina gradovima i opštinama.
Mi smo za drugačije organizovanu Srbiju koja podrazumeva jednaku šansu za sve, za sistem koji je pravedniji, a koji ne favorizuje samo glavni grad. Ljudi žive i van Beograda. Zato se borimo za bolji status Vojvodine, koji bi Vojvođanima dao mogućnost da upravljaju svojim resursima i životima. Decentralizacija Srbije otvara prostor za dalju decentralizaciju gradova i opština koji onda mogu izmeniti finansiranje mesnih zajednica tako da se 50% od prikupljenih sredstava vrati mesnim zajednicama, strogo namenski i investiciono.
Ovo su jasni stavovi i partije ili koalicije koje ih prihvataju će imati našu podršku. S druge strane, naši birači su veoma politički svesni i veoma dobro znaju ko i na kakav način razmišlja o Vojvodini i sigurno će veoma lako doneti svoj sud o glasu na izborima.
 
Zašto se zovete Vojvodjani? Da li je to najava formiranja neke nove etničke grupe?
 
- Ne, Vojvođani nisu nikakva etnička grupa. Svako ko je došao u Vojvodinu doneo je sa sobom svoje specifičnosti u kulturi, jeziku, običajima, tradiciji, a Vojvodina nas je ujedinila, uklopila i naučila toleranciji i zajedničkom životu. Uprkos tome, neodrživ sistem centralizovane vlasti taj naš vojvođanski način života poslednjih decenija dovodi u pitanje. Zato ćemo se zalagati da ono što se stvori u Vojvodini i ostane u Vojvodini, da o raspodeli novca u našim gradovima i selima odlučujemo mi sami, a ne vlast u Beogradu. Znamo za šta se borimo, ali želimo da čujemo glas građanina. Vreme je da se probudimo i pokrenemo Vojvodinu – da naš vojvođanski način života ostavimo i našoj deci.

(SzILSV, 5.12.2023)



Iz medija | Ponedeljak, 18. 03. 2024. | Komentara: 0

Čisti izborni uslovi su odlika normalne, pristojne, demokratske zemlje

Čisti izborni uslovi, po mom mišljenju, nisu ni mesto ni predmet cenjkanja, jer se tu ne govori o političkom programu ili ideji da li Srbija treba da ide malo više levo ili desno i da li porez treba da bude manji ili veći. 
Iz medija | Četvrtak, 23. 11. 2023. | Komentara: 0

Vojvodina je evropski motor Srbije

Ubrzani razvoj Vojvodine je zasigurno kraći put Srbije u Evropsku uniju. Vojvodina je za nas pokrajina kojoj je tolerancija drugo ime. Multietnička i multikulturalna Vojvodina primer je sklada kakav mora da postoji. Zato je važno da se ono što se u Vojvodini proizvede i pošalje prema Srbiji, u budžet Srbije, podeli na ravne časti. Samo decentrazovane države mogu brže napredovati, rekao je predsednik Vojvođana LSV Bojan Kostreš u intervjuu za Novi magazin.
Iz medija | Četvrtak, 16. 11. 2023. | Komentara: 0

Vojvodina je evropski motor Srbije

Bojan Kostreš, predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani, kaže da će listu koju predvodi LSV na pokrajinskim izborima činiti još i Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara i Zajedno za Vojvodinu. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook