Čanak: Saradnja sa Vučićem moguća koliko i udar meteora

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Iz medija | Sreda, 16. 03. 2016. | Komentara: 0

Čanak: Saradnja sa Vučićem moguća koliko i udar meteora

BEOGRAD – Boris Tadić, Čedomir Jovanović i ja se znamo dugo, sarađivali smo u više navrata, 2007. smo išli na izbore sa LDP, 2008. i 2012. smo bili na listi DS, kada je predsednik bio Tadić. Ne vidim šta je tu nesporazum. S druge strane, od 2000. mi samostalno izlazimo na pokrajinske izbore. Mi imamo drugačiji pristup prema pitanjima u Vojvodini. LSV je stacionirana u Vojvodini. U tom smislu, ne vidim nikakvu drugu priču, osim objedinjavanja stranaka sličnog vrednosnog sistema. Po pitanju Vojvodine se razlikujemo i zato na pokrajinskim izborima izlazimo razdvojeno. Na republičkom nivou, naša viđenja se u dovoljnoj meri poklapaju. Ovu koaliciju bih mogao nazvati čak najprincipijelnijom koalicijom u ovom trenutku, ocenjuje u intervjuu za “Danas” lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak.

 
U tom smislu, da li se građani, glasajući za vašu koaliciju, opredeljuju za ulazak u NATO, ili vojnu neutralnost?
- Građani treba da se opredele za ljude koji znaju da rade politički posao. Mi smo svi iskusni političari što je u Srbiji teško i retko. Preživeti toliko godina u politici, koliko smo nas trojica preživeli je neuobičajeno. Pitanje NATO, odnosa sa Rusijom, odnosa sa Kosovom, BiH, nerešena pitanja sa Hrvatskom, su pitanja koja se ne mogu izdvojiti, o čemu bih mogao sada ekskluzivno da vam govorim, zato što je voditi politiku u Srbiji posao koji je najsličniji sklapanju mozaika. Ne možete jednu stvar uraditi a da se ona ne odrazi na ostale. U tom smislu, svaka međunarodna aktivnost koja vodi tome da se povećaju investicije, da se poveća broj radnih mesta, da se Srbija učini atraktivnijom za ulaganja, a bezbednost kao takva je sama po sebi izuzetno značajan faktor, mi ćemo je podržati. Ne mogu da vam kažem odgovor na to pitanje sa - da ili ne, ali mogu da nagovestim smer za koji se mi zalažemo.
 
Vaša stranka je na stanovištu priznanja realnosti kosovske nezavisnosti, a, čini se da taj pogled, ne deli i stranka Borisa Tadića.
- Mi da imamo potpuno identične stavove, mi bismo bili jedna stranka. Ne slažemo se, recimo, u vezi sa pitanjem o autonomiji Vojvodine, nemamo identičan stav o nizu takvih pitanja...
 
Ja kao glasač hoću ili neću da uđem u NATO, da Srbija uvede sankcije Rusiji, da se prizna nezavisnost Kosova, i tako redom... Za šta glasam, ako se opredelim za vašu koaliciju?
- To je druga tema. Mi za sada insistiramo na sličnostima, doći ćemo do razlika. A što se glasanja tiče za početak, glasate za pristojnu i uređenu Srbiju.Rast desnice i u Srbiji i u čitavoj Evropi, pokazuje da je u parlamentu više nego neophodna jedna građanska leva, nadnacionalna i antinacionalistička opcija kao što je SDS-LDP-LSV.
 
Kakav je stav vaše koalicije povodom uvođenja sankcija Rusiji?
- Ovoga trenutka uvesti sankcije Rusiji samo zato što je to interes EU bi imalo smisla ako bi EU obeštetila Srbiju za ono što Srbija gubi uvođenjem sankcija Rusiji u smislu spoljno-trgovinske razmene. Za Srbiju nije dobro ovoga trenutka da slepo sledi politiku briselskih birokrata iz jednostavnog razloga što oni to gledaju iz pozicije njihovog interesa a ne interesa Srbije. A građaninu Srbije sigurno nije interes da se u ovako krhkoj poziciiji ekonomskom Srbija zatvara bilo šta što može doneti neke prihode.

Takođe, mi smo gasno zavisni od Rusije. EU to gleda iz sopstvenog a ne iz interesa Srbije. Ne postoji verovatno veći evropski entuzijasta od mene, ali to ne znači da sam slep i gluv, a naročito ne znači da sam spreman da idem protiv interesa svoje zemlje. Dakle, naša argumentacija je jednostavna - ako uvedemo sankcije Rusiji, izgubićemo izvozno tržište i imaćemo problema sa snabdevanjem energentima. Da li EU može to da nam nadoknadi?
 
Kako se onda u taj kontekst brige za energetsku stabilnost uklapa vaša inicijativa za revizijom ugovora o prodaji NIS Rusima?
- Nije u našem interesu da ruska firma Gasprom raspolaže rudnim bogatstvima i da bez ikakve kontrole isisava preko svake održive mere naše resurse. Rusija je postala vlasnik terminalnih voda, koje nemaju veze sa energetskim sporazumom, koji je opet bio vezan za stvaranje Južnog toka. Ako je propao Južni tok, ako ne važi više ona priča o zadržavanju Kosova u sastavu Srbije preko stavljanja veto u SB UN, po kom osnovu onda mi moramo da ispoštujemo svoj deo dogovora i poklonimo im nacionalno bogatstvo?
 
Zar i u tom slučaju ruska reakcija ne bi bila zavrtanje gasa?
- Ovde je druga stvar u pitanju, ruska reakcija bi, svakako, bila ogorčena. Ali, bitno je da bi eksploatacija nafte i gasa u Vojvodini bila dovoljna da podmiri značajan deo energetskih potreba Srbije. U krajnjoj liniji, kada bi se prodao NIS, da isplatimo Rusima sve što su uložili, mi bismo na toj prodaji mogli da zaradimo milijardu evra. Jer, barem je za milijardu evra prodat manje od onoga što mu je tržišna cena.A, da ne pominjem brojne druge ustupke, na primer vojne...
 
Mislite na Rusko-srpski centar u Nišu?
- Tu bi sada kao trebalo da se napravi vojno eksteritorijalna baza, da vi ne znate šta se sve nalazi u njoj, gde može da bude i raketni sistemi i nuklearni otpad, bilo šta, i gde niko iz Srbije neće smeti da uđe u tu bazu i pita – izvin’te, a šta vi ovde držite? Rusiji treba da u srcu EU ima nepotopivi nosač aviona. I to je razlog zbog kojeg Rusija pokušava da Srbiju drži kao svoju koloniju, sa energetskom omčom oko vrata. To je bila prodaja NIS-a. A ako bi moglo, oni bi i EPS uzeli. Uzeli bi sve. Hoće od Srbije da naprave bananu državu, ali bez banana. Srbija mora da očuva suverenitet i teritorijalni integritet.
 
Čedomir Jovanović i Boris Tadić su rekli da nakon izbora neće ulaziti u vlast sa Vučićem. Kakav je vaš stav po tom pitanju?
- To su čudnovate priče, jer ovde ne pričamo o vlasti već o projektima koje neko hoće da ostvari. Nemam ništa protiv ako neko drugi hoće da ostvari projekte za koje mi smatramo da su u javnom interesu. Ali, problem je u tome što za 26 godina, koliko postoji Liga, to se nije desilo, a imali smo niz obećanja. DS je tvrdila da je ona najveći zastupnik ideja koje mi promovišemo, a onda se sve raspalo u paramparčad, što se obično dešava kada su u stranci okupljeni ljudi zbog interesa.

U tom svetlu, ja moram da kažem samo jedno – mi postojimo i kad smo na vlasti i kad nismo. LSV sada izlazi na izbore bukvalno iz pune opozicije, ako izuzmemo troje sekretara u pokrajinskoj administraciji. Ono što sigurno imamo – imamo koherentnost ideja, imamo ljude koji to mogu da urade, iskusne proverene ljude; imamo jasan vrednosni sistem koji se nije menjao 26 godina. To je ono što imamo i čime raspolažemo.
 
Izjavili ste pre izvesnog vremena da je vlada Aleksandra Vučića prva koja pokazuje osećaj da je Vojvodina deo Srbije, za razliku od Tadićeve. Da li i sada to mislite?
- To je bilo posle obećanja Vučića da će dispečerski sistem EPS za celu Srbiju biti izmešten u Vojvodinu. U tom svetlu sam to rekao. Međutim, na moju žalost, nisam siguran da je mnogo drugih koraka napravljeno u tom smeru. Ko takve korake bude pravio, ja ću naći za shodno da to primetim i pohvalim. I obrnuto.
 
Da li je Vučić, prema vašem mišljenju, proevropski političar?
- Vi ste opterećeni Vučićem. Ovo je već ko zna koje pitanje da mi pominjete Vučića.
 
Zato što me zanima odgovor na pitanje da li biste posle izbora prihvatili da uđete u vlast sa SNS u Vojvodini.
- Postoji mogućnost. Kao što postoji mogućnost da meteor udari u planetu Zemlju, 1:24 milijarde. Ponoviću, nas ne interesuje personalno rešenje, već da se nešto uradi. Ako budemo imali jasno definisanu politiku, oročenu, možemo da razgovaramo. Ako toga nema, ne možemo da razgovaramo. Nas vlast kao vlast ne interesuje. Vlast je sredstvo za ostvarenje cilja, a naš cilj je da građanima bude bolje.
 
Zar vas Tadić nije izneverio u prethodnim godinama, kada je reč o tim ciljevima, a sada opet pravite sa njim koaliciju? A, odbijate koaliciju sa Pajtićem, za kojeg ste svojevremeno rekli da zbog šefa Tadića u Beogradu, ne može da radi u Vojvodini.
- Ne znam da li ste primetili, u međuvremenu, Tadić je prestao da bude lider DS a Pajtić je to postao. A ja ne vidim da je promenio svoju politiku prema Vojvodini.
 
A, Tadić jeste?
- On je principijelan i ne gleda sa simpatijama na naše autonomaške ideje. Međutim, mi tu nemamo nesporazum. Pravili smo koaliiciju jedinstvenog vrednosnog sistema - ljudska prava, jednakost građana bez obzira na versku, nacionalnu i drugu paripadnost pravna sigurnost...

(BILSV, 16. 05. 2016)



Iz medija | Ponedeljak, 18. 03. 2024. | Komentara: 0

Čisti izborni uslovi su odlika normalne, pristojne, demokratske zemlje

Čisti izborni uslovi, po mom mišljenju, nisu ni mesto ni predmet cenjkanja, jer se tu ne govori o političkom programu ili ideji da li Srbija treba da ide malo više levo ili desno i da li porez treba da bude manji ili veći. 
Iz medija | Utorak, 05. 12. 2023. | Komentara: 0

Vreme je da se probudimo i pokrenemo Vojvodinu

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani Bojan Kostreš kaže da na pokrajinskim izborima očekuje da se čuje glas Vojvodine i Vojvođana. U intervjuu za „Politiku“ prvi na listi „Vojvođani – Liga socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani, Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara, Zajedno za Vojvodinu – Bojan Kostreš“ navodi da većina partija i koalicija koje učestvuju na pokrajinskim izborima nije našla za shodno čak ni da reč Vojvodina stavi u naziv svoje liste i ističe da to dovoljno govori o njihovom odnosu prema pokrajini.
Iz medija | Četvrtak, 23. 11. 2023. | Komentara: 0

Vojvodina je evropski motor Srbije

Ubrzani razvoj Vojvodine je zasigurno kraći put Srbije u Evropsku uniju. Vojvodina je za nas pokrajina kojoj je tolerancija drugo ime. Multietnička i multikulturalna Vojvodina primer je sklada kakav mora da postoji. Zato je važno da se ono što se u Vojvodini proizvede i pošalje prema Srbiji, u budžet Srbije, podeli na ravne časti. Samo decentrazovane države mogu brže napredovati, rekao je predsednik Vojvođana LSV Bojan Kostreš u intervjuu za Novi magazin.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook