Dosledno i tačka!

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Iz medija | Subota, 26. 03. 2016. | Komentara: 0

Dosledno i tačka!

PANČEVO – Pokrajinska sekretarka za sport i omladinu i kandidatkinja Lige socijaldemokrata Vojvodine za gradonačelnicu Pančeva Marinika Tepić, u intervjuu listu „Pančevac“, obrazložila je ukratko izborni program i planove za razvoj Pančeva, ukoliko se nađe na njegovom čelu. Upozorila je i na najveće probleme koji tište ovaj banatski grad, te ukazala na moguća rešenja za čije sprovođenje će se ona i njen tim zalagati.   

 
Zbog čega ste odlučili da uđete u trku za gradonačelnicu?
– Da bih promenila Pančevo. Da bih zajedno s mojim ligašicama i ligašima, dosledno kao i do sada, činila naše Pančevo vaspitanim, obrazovanim, pravednim, urednim, bezbednim, kulturnim mestom za život. I da bih ga oslobodila od batinaša, kriminalaca, reketaša, kvaziintelektualaca, falsifikatora biografija, ideja i svega čega se dotaknu, kao i od potrošenih prethodnika koji su im i utabali put.

Odlučila sam se i zbog toga što nakon osam godina rada u državnoj i pokrajinskoj upravi smatram sebe spremnom za jedan od najtežih poslova - biti servis građanima 25 sati dnevno. Dok sam u prethodnom mandatu 2008-2012. godine bila zamenica direktora vladine Kancelarije za decentralizaciju Srbije, kao i u ovom mandatu pokrajinska sekretarka, obišla sam mnoge gradove širom zemlje i uvek kada bih videla neki dobar primer, pomislila bih: moram to uraditi i u mom Pančevu. I gde god da sam, bilo gde da radim, u Beogradu ili Novom Sadu, uvek me za moj grad najviše boli, uvek ga štitim kad ga drugi napadaju, ističem ga kada ga drugi ignorišu, ljuti me kada mu se podsmevaju u državi ili Pokrajini. To je kao kada se takmičite za svoj razred ili svoju školu. Tu su vaši najbliži, za njih dobijate nadljudsku snagu i rušite sve zidove. Tako je i s mojim poimanjem rada gradonačelnika.
 
Koji su vaši programski ciljevi, imate li nove ideje za Pančevo?
– Naravno da imamo cilj, kao i nova rešenja za stare probleme. Među novinama je osnivanje učeničkog doma za veliki broj đaka iz sela i drugih opština, koji u pet ujutro polaze od kuće da bi stigli na nastavu ili stižu neprimereno kasno noću posle nje. Grad od 120.000 stanovnika i sa devet srednjih škola mora imati najmanje jedan učenički dom. Novina bi bila i uspostavljanje resora za energetiku i obnovljive izvore energije.

Za nas ligaše on zaslužuje naročitu pažnju kako bismo se sistemski, a ne samo sezonski, upregli da rešimo gorući problem grejanja na teritoriji našeg grada.

Želimo i da vratimo kuhinje u osnovne škole, jer su nam puna usta dece i njihovog zdravlja, a onda oko škola, pa čak i u njima, sve vrvi od brze hrane. Samo naizgled po državu i grad deluje skuplje da vrati školske kuhinje i kuvarice, ako je novac uopšte konkurent zdravlju. A koliko posle državu i građane košta lečenje svakog deteta i potom odraslog od kardiovaskularnih bolesti i oboljenja krvnih sudova, od kojih umire svaki drugi stanovnik Srbije?! Košta pedeset puta više.
 
Uz zdravlje u Pančevu uvek ide zagađenje. Kako to vidite?
– U tako osetljivom Pančevu zbog specifičnih vazdušnih okolnosti najpre moramo menjati svest o ovom problemu. Pančevo je i sada, kao i u staroj Jugoslaviji, grad s najvećim brojem automobila po glavi stanovnika, koji dramatično zagađuju vazduh, i zato bismo počeli sa uvođenjem gradskih javnih bicikala, proširenjem pešačke zone i izmeštanjem saobraćaja iz glavne Putnikove ulice, gde bismo uspostavili eko-art zonu. Moramo vratiti život u centar grada, koji je ubijen, umesto da bude kreativna, bazarska košnica za sve naše umetnike, učenike, urbane simbole. Ne može „Aviv park" to da zameni, on je potrošačka zona, bez duše.
 
Šta je po vama najteži problem koji čeka sledeću vlast?
– Svaka vlast nakon što se zavetuje na odgovornost građanima u Skupštini, takva, odgovorna, mora i biti. Obaveznu odgovornost moramo uvesti u rad gradskih čelnika. Jer da je principa, ovaj grad bi bio mnogo uljudniji, a da je odgovornosti, zatvor bi bio mnogo puniji. Nakaradan sistem vrednosti i partijsko zapošljavanje samo su posledica slomljene kičme ovog društva. Kada je neko odgovarao za pogrešne odluke koje su mnogo koštale javni budžet i novac Pančevaca?! Kada je ovde neko uopšte o tome pitan?! Ne, to su sve samo podaci kojima jedna vlast ucenjuje drugu. Ja znam da većinu građana to duboko vređa i da neće više pristati da o tome odlučuju ti drugi, ti isti.

I na kraju, ali ne u poslednjem redu, govoreći o položaju mojih sugrađanki, o svim zaposlenim i nezaposlenim ženama, o svim socijalno i fizički ugroženim ženama, o svim stereotipima koji su stege celog društva, o svim majkama pre svega, reći ću kratko: žene mogu sve! Pola zemlje, pola neba, pola moći. Vreme je da zato uzmemo stvar u svoje ruke i pobedimo. Dosledno. I tačka!

Pančevci Pančevcima
Privredu, kao motor boljeg standarda, vidimo kroz program koji bi umrežio svakovrsne poljoprivredne proizvođače i male privrednike s naše teritorije sa gradskim ustanovama i preduzećima kojima su njihovi proizvodi potrebni - školama, vrtićima, ustanovama zdravstvenog, socijalnog i kulturnog karaktera. Tako bi proizvođači mogli od grada da dobiju sredstva za svoje proizvode, a grad bi te proizvode posle opredelio za svoje potrebe školama, vrtićima i preduzećima.
Time bi svi bili zadovoljni: grad - jer bi njegovi korisnici tako plaćali niže cene, proizvođači - jer imaju siguran plasman, kao i korisnici - jer ne moraju skuplje da plaćaju zbog pojedinačnih potreba. Plus - građani, čiji bi se novac uštedeo za neke druge razvojne programe, kao što je otvaranje omladinskih biznis inkubatora, koji su takođe naša programska novina za zapošljavanje mladih.


(BILSV, 26. 03. 2017)



Iz medija | Ponedeljak, 18. 03. 2024. | Komentara: 0

Čisti izborni uslovi su odlika normalne, pristojne, demokratske zemlje

Čisti izborni uslovi, po mom mišljenju, nisu ni mesto ni predmet cenjkanja, jer se tu ne govori o političkom programu ili ideji da li Srbija treba da ide malo više levo ili desno i da li porez treba da bude manji ili veći. 
Iz medija | Utorak, 05. 12. 2023. | Komentara: 0

Vreme je da se probudimo i pokrenemo Vojvodinu

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani Bojan Kostreš kaže da na pokrajinskim izborima očekuje da se čuje glas Vojvodine i Vojvođana. U intervjuu za „Politiku“ prvi na listi „Vojvođani – Liga socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani, Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara, Zajedno za Vojvodinu – Bojan Kostreš“ navodi da većina partija i koalicija koje učestvuju na pokrajinskim izborima nije našla za shodno čak ni da reč Vojvodina stavi u naziv svoje liste i ističe da to dovoljno govori o njihovom odnosu prema pokrajini.
Iz medija | Četvrtak, 23. 11. 2023. | Komentara: 0

Vojvodina je evropski motor Srbije

Ubrzani razvoj Vojvodine je zasigurno kraći put Srbije u Evropsku uniju. Vojvodina je za nas pokrajina kojoj je tolerancija drugo ime. Multietnička i multikulturalna Vojvodina primer je sklada kakav mora da postoji. Zato je važno da se ono što se u Vojvodini proizvede i pošalje prema Srbiji, u budžet Srbije, podeli na ravne časti. Samo decentrazovane države mogu brže napredovati, rekao je predsednik Vojvođana LSV Bojan Kostreš u intervjuu za Novi magazin.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook