Jerkov: Branićemo izbornu volju Novosađana

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Iz medija | Nedelja, 29. 07. 2012. | Komentara: 0

Jerkov: Branićemo izbornu volju Novosađana

NOVI SAD - Predsednica gradske skupštine Novog Sada i funkcionerka Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandra Jerkov poručila je da će u slučaju da dođe do prekomponovanja vlasti u Novom Sadu LSV pozvati Novosađane, ali i pravosudne organe da brane izbornu volju birača.

Jerkov

- LSV to već čini u Zrenjaninu i radićemo gde god do takvih slučajeva dođe. Ali, u tom slučaju u odbranu izborne volje treba da se uključe i nadležni organi: policija, tužilaštvo, sudovi... Jer, tako nešto ne dešava se bez korupcije, pretnji, ucena i kupovine odbornika - istakla je u intervjuu za „Dnevnik". Aleksandra Jerkov ukazala je da, s druge strane, ljudu koji vode lokalne stranačke odbore, ukoliko su „ozbiljni i ako drže do sebe ne smeju da dozvole da im se iz Beograda diriguje kako će gradovi u kojima oni žive da izgledaju".

- A neverovatno je što je priču o promeni vlasti u Novom Sadu i još nekim vojvođanskim gradovima i opštinama pokrenuo baš Mlađan Dinkić, iako su građani Novog Sada na izborima kazali da ne žele da on i njegova stranka upravljaju gradom. U protivnom, oni bi glasali za URS i Maju Gojković barem utoliko da pređu cenzus u Novom Sadu. U centralnoj Srbiji SNS i SPS već su napravili lokalne koalicije gde je to bilo moguće, ali im u Vojvodini to nije pošlo za rukom jer su ovde DS, LSV i SVM na severu Bačke osvojili mnogo više mandata nego što je DS uspela sama u drugim delovima Srbije. Zbog toga ovde i nije ni bilo moguće da u startu naprave vlast koja bi isključila DS, ali, izgleda da je nakon formiranja republičke vlade i to došlo na red.

Vaši politički oponeneti veruju da će im to poći za rukom u Novom Sadu, uz nagoveštaj da bi im u tome mogli pomoći i odbornici SPO-a, koji su inače bili kandidati na izbornoj listi LSV. Kako u tom kontekstu tumačite i neobično saopštenje iz gradskog odbora te stranke u kojem navode da još nisu odlučili koju će gradsku vlast podržati?
- Odbornička grupa „Svi za Novi Sad" koju čine Srpski pokret obnove i Romska demokratska stranka podržali su izbor aktuelne gradske vlasti, a predstavnici SPO takođe su izabrani i za članove gradskog veća i za direktore javnih preduzeća. Time su pokazali da smatraju da stranke koje čine vladajuću koaliciju rade u interesu Novosađana. To je bilo pre mesec dana kada je gradska vlast konstituisana. Naravno da svaka stranka ima pravo da se opredeli kako će delovati u gradskom parlamentu. Međutim, SPO je dugogodišnji partner i LSV i DS u Novom Sadu, ali i oštra opozicija republičkoj vlasti. Ne verujem da postoje dodirne tačke između odbornika SPO i stranaka koje žele da formiraju neku novu koaliciju na nivou grada.
Ako bi do toga došlo, to bi svakako bilo protivno volji Novosađana jer su odbornici SPO osvojili mandate zastupajući program koji se u mnogome razlikuje od opredeljenja stranaka koje pretenduju da preuzmu vlast u Novom Sadu. I sve te neočekivane i naknadne koalicije odslikavaju uglavnom neke stranačke interese a ne interese građana. Podsetiću da LSV i SPO već nekoliko puta zajedno izlaze na gradske izbore i to je koalicija na koju su Novosađani navikli i za koju su glasali i to ipak upućuje na to da, što se tiče SPO, promena partnera neće biti. Radi se o jednoj ozbiljnoj demokratski orijentisanoj stranci koja nema šta da traži sa SNS.

A da li je moguće da neki odbornici LSV pređu na drugu stranu? Imate li poverenja u vaše odbornike?
- Ukoliko bi se to desilo, to onda više nije pitanje za političke stranke, nego za policiju, tužilaštvo i Agenciju za borbu protiv korupcije. Jer, više je nego očigledno da iza takvih slučajeva stoji korupcija i kupovina odbornika. A, nažalost, SNS je već pokazao na primeru Zrenjanina da je spreman i na takva sredstva da bi došao do vlasti. To su sredstva kojima pribegavaju one stranke koje nisu osvojile dovoljan broj glasova građana, a ne žele da priznaju izbornu volju birača. Kada je reč o našim odbornicima, sigurni smo da će ostati dosledni politici koju su zastupali. To nisu ljudi koji su iz interesa došli u LSV, pa ne verujem ni da će iz interesa napustiti LSV.

Postoji li mogućnost da aktuelna vladajuća koalicija zatraži podršku SRS u slučaju da SPS napustu koaliciju, o čemu se spekuliše u javnosti?
- Za LSV to ne bi bilo prihvatljivo. Naša odluka je da ne idemo u koaliciju sa SRS i SNS. Nije nam cilj da pošto-poto ostanemo u vlasti.

Kako vidite najavu da će nova republička vlast ići u promene zakona o lokalnim izborima u skorije vreme, čime bi se skratio i mandat aktuelnih lokalnih vlasti?
- To bi bila centralistička samovolja Vlade u Beogradu koja nipodaštava lokalne samouprave i lidere stranaka na lokalu. Svakako da su promene izbornog sistema neophodne, a ovakva prekrajanja većine uz pomoć odbornika koji menjaju tabore to i potvrđuje. Međutim, to raditi da bi se lokalna vlast prekomponovala tako da liči na republičku - bilo bi kardinalna greška.

Da li će i kako odluka Ustvanog suda o ukidanju dela ingerencija uticati na funkcionisanje pokrajinske administracije?
- LSV, kao što je poznato, smatra da to pitanje mora da se internacionalizuje. A ono je već i internacionalizovano samim tim što se odlukama Ustavnog suda snižava dostignuti nivo ljudskih i manjinskih prava, kao i socijalne brige o građanima Vojvodine. To svakako neće ostati nezapaženo od strane međunarodne zajednice, čak i da Vojvodina ne čini ništa po tom pitanju. Tako nešto, naime, moderne države koji imaju nameru da budu deo EU ne bi smele sebi da dozvole. Nemamo nameru da se dogovaramo o nivou autonomije Vojvodine sa onima koji su tu autonomiju ukinuli i smatramo da Vlada Vojvodine treba da nastavi da funkcioniše kao i do sada.

Novi republički premijer poručio je da zahtevi za internacionalizaciju pitanja autonomije predstvljaju ekstremistički stav i da to neće dozvoliti?
- Kada je reč o snižavanju dostignutog nivoa ljudskih i manjinskih prava, to je pitanje koje apsolutno ne zavisi od Vlade Srbije, jer time što je pristala da bude članica Ujedinjenih nacija i Saveta Evrope i time što se opredelila za evropske integracije, Srbija je neka pitanja već prepustila međunarodnoj zajednici, a među njima je i briga o ljudskim i manjinskim pravima. I nije na Vladi Srbije da dozvoli ili ne dozvoli da se EU, Savet Evrope i Ujedinjeni nacije bave time, jer su ta pitanja predmet njihovog interesovanja po prirodi stvari. Jedini način da Srbija izbegne da se Savet Evrope bavi nivoom ljudskih prava u našoj zemlji, jeste da istupi iz SE.

(BILSV, 29. 07. 2012.)




Iz medija | Ponedeljak, 18. 03. 2024. | Komentara: 0

Čisti izborni uslovi su odlika normalne, pristojne, demokratske zemlje

Čisti izborni uslovi, po mom mišljenju, nisu ni mesto ni predmet cenjkanja, jer se tu ne govori o političkom programu ili ideji da li Srbija treba da ide malo više levo ili desno i da li porez treba da bude manji ili veći. 
Iz medija | Utorak, 05. 12. 2023. | Komentara: 0

Vreme je da se probudimo i pokrenemo Vojvodinu

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani Bojan Kostreš kaže da na pokrajinskim izborima očekuje da se čuje glas Vojvodine i Vojvođana. U intervjuu za „Politiku“ prvi na listi „Vojvođani – Liga socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani, Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara, Zajedno za Vojvodinu – Bojan Kostreš“ navodi da većina partija i koalicija koje učestvuju na pokrajinskim izborima nije našla za shodno čak ni da reč Vojvodina stavi u naziv svoje liste i ističe da to dovoljno govori o njihovom odnosu prema pokrajini.
Iz medija | Četvrtak, 23. 11. 2023. | Komentara: 0

Vojvodina je evropski motor Srbije

Ubrzani razvoj Vojvodine je zasigurno kraći put Srbije u Evropsku uniju. Vojvodina je za nas pokrajina kojoj je tolerancija drugo ime. Multietnička i multikulturalna Vojvodina primer je sklada kakav mora da postoji. Zato je važno da se ono što se u Vojvodini proizvede i pošalje prema Srbiji, u budžet Srbije, podeli na ravne časti. Samo decentrazovane države mogu brže napredovati, rekao je predsednik Vojvođana LSV Bojan Kostreš u intervjuu za Novi magazin.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook