Marton: Najvažnije funkcionisanje pokrajinskih institucija

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Iz medija | Utorak, 24. 06. 2014. | Komentara: 0

Marton: Najvažnije funkcionisanje pokrajinskih institucija

ZRENJANIN – Poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) u Skupštini AP Vojvodine Aleksandar Marton ocenio je danas da postoje disonantni tonovi u vladajućoj koaliciji u Pokrajini, ali i da je prioritet funkcionisanje pokrajinskih institucija, na čemu, kako je rekao, LSV već duže vreme insistira.

LSV

- Poslednja sednica Skupštine AP Vojvodine na dnevnom redu je imala niz izveštaja o radu važnih pokrajinskih institucija, kao i rebalans budžeta Pokrajine, kojim se regulišu finansijske obaveze nastale u katastrofalnim poplavama u maju mesecu. Mislim da je oko većine tačaka trebalo postići konsenzus i jednoglasno ih izglasati, ali do toga nije došlo - rekao je Marton za portal Autonomija.info. Komentarišući najavu predsednika pokrajinskog parlamenta Ištvana Pastora da će u Vojvodini biti formirana koncentraciona vlada, Marton je istakao da je ta ideja legitimna, ali da bi je prvo trebalo analizirati.
– Koncentracione ili velike Vlade prave se i u stabilnijim političkim sistema, ali samo kada je nemoguće formirati Vladu koja će okupiti političke opcije sličnih ideoloških pogleda. Kada takva mogućnost ne postoji formiraju se privremene Vlade, koje vrše vlast do novih izbora - objasnio je pokrajinski poslanik LSV. Marton je dodao da, ukoliko u Pokrajini ne bude mogućnosti da vladajuća koalicija nastavi funkcionisanje, ovakva opcija se može uzeti kao mogućnost, kojom bi se obezbedilo funkcionisanje vojvođanskih institucija.
- LSV je politička partija koja se ponaša veoma odgovorno. Mi želimo da pokrajinske institucije normalno funkcionišu. Sve ostalo bi bilo ravno katastrofi. Mi upućujemo poziv svim poslaničkim grupama u Skupštini APV da u razgovorima usaglasimo platformu delovanja Vlade Vojvodine. Do rešenja treba da dođemo zajedno - istakao je Marton. Prema njegovim rečima, na ovaj način LSV šalje jasnu poruku koja, kako je ocenio, predstavlja novost u političkom sistemu Srbije.
- LSV je puno puta istakla da je od kadrova važniji program Vlade. Mi na sto u razgovorima sa svim političkim gupacijama stavljamo konkretne ideje i konkretan program - dodao je pokrajinski poslanik. Demokratska stranka, kako je ocenio, mora da shvati da je njen politički legitimitet okrnjen.
- DS je na  poslednjim izborima osvojila približno 6 odsto glasova, a ova stranka vrši gotovo apsolutnu vlast u Pokrajini. LSV je na poslednjim izborima po broju glasova nadjačala DS i naravno da je potrebno stvari svesti u realne okvire -  poručio je Marton. On je dodao i da LSV očekuje od DS da shvati da koalicioni partneri mogu više da urade u vršenju pokrajinske vlasti i da je odgovornost, kako je rekao, potrebno podeliti na bolji način.
- Setimo se i našeg sedmomesečnog pokušaja da sednemo za sto sa predstavnicima DS i razgovaramo o promenama nepoštenih izbornih pravila u Pokrajini. Sedam meseci se ćutalo. Nije se odgovaralo na ideje LSV. I onda je LSV obezbedila većinu za promenu skupštinske Odluke o izborima - podsetio je poslanik LSV u Skupštini AP Vojvodine. Marton je napomenuo da je i Savez vojvođanskih Mađara (SVM) stari koalicioni partner Lige.
- Dugo godina sarađujemo i delimo mnoge zajedničke vrednosti. Ipak, ima i razlika. Naravno, moramo istaći da nismo zadovoljni odnosom SVM prema našim partijskim organizacijma u područjima u kojima ova stranka dominira. Naravno, takav odnos je legitiman, ali ne i dobar za odnose dve partije - rekao je on. Kako je istakao, u LSV bi voleli da je komunikacija ove dve partije učestalija, jer se radi o dve izvorne vojvođanske partije.
- Da podsetim da ćemo i u okviru razgovora sa poslaničkim grupama u Skupštini  AP Vojvodine razgovarati i sa SVM i da bi na tom sastanku trebalo razgovarati o svim aspektima odnosa dve partije i o mogućnostima zajedničkog rada na održavanju stabilnosti pokrajinskih institucija - rekao je Marton.
Na pitanje da li je i Srpska napredna stranka prihvatljiv partner za LSV, Marton je prokomentarisao da je SNS politička partija koja ideološki pripada desnom delu političkog spektra.
- Mi smo u ideološkim pogledima dosta udaljeni od njih. Naravno, očito je da se radi o partiji koja je u velikoj meri napustila neke ranije poglede na političku stvarnost i  prihvatila je dosta stavova proevropskih političkih partija. Mi pozdravljamo svaku promenu na bolje. Naravno, o nekakvoj saradnji LSV i SNS je još rano govoriti - napomenuo je pokrajinski poslanik LSV. Prema njegovim rečima, Nova demokratska stranka (NDS) je “pravi politički saveznik LSV”.
- Oni su naši stari politički partneri i naravno da ćemo saradnju nastaviti. I poslednji susret lidera naših partija je pokazao da postoji visok stepen saglasnosti oko političkih pitanja. NDS ima i poslaničku grupu u Skupštini AP Vojvodine i sasvim je razumno da i NDS preuzme deo odgovornosti u izvršnoj vlasti Vojvodine - poručio je Marton i dodao da će LSV na tome insistirati.
Kao član pokrajinskog skupštinskog Odbora za odnose sa odborima Narodne Skupštine Republike Srbije, Marton je ocenio da bi taj odbor trebalo da bude aktivniji i da radi na jačanju pozicije AP Vojvodine u odnosu prema republičkim organima vlasti.
- Ovaj odbor bi aktivno trebalo da podstiče akivnosti  koje se odnose na donošenje zakona kojima se uređuju pitanja od značaja za funkcionisanje Pokrajine. Često nam manjka inicijative. LSV je najavila jačanje zakonodavne aktivnosti i rad na promenama političkog sistema u Srbiji, koji se pokazao zastarelim i lošim. Očekujem da ovaj skupštinski odbor da doprinos u realizaciji inicijativa LSV - rekao je Marton.

(BILSV, 24. 06. 2014)




Iz medija | Ponedeljak, 18. 03. 2024. | Komentara: 0

Čisti izborni uslovi su odlika normalne, pristojne, demokratske zemlje

Čisti izborni uslovi, po mom mišljenju, nisu ni mesto ni predmet cenjkanja, jer se tu ne govori o političkom programu ili ideji da li Srbija treba da ide malo više levo ili desno i da li porez treba da bude manji ili veći. 
Iz medija | Utorak, 05. 12. 2023. | Komentara: 0

Vreme je da se probudimo i pokrenemo Vojvodinu

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani Bojan Kostreš kaže da na pokrajinskim izborima očekuje da se čuje glas Vojvodine i Vojvođana. U intervjuu za „Politiku“ prvi na listi „Vojvođani – Liga socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani, Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara, Zajedno za Vojvodinu – Bojan Kostreš“ navodi da većina partija i koalicija koje učestvuju na pokrajinskim izborima nije našla za shodno čak ni da reč Vojvodina stavi u naziv svoje liste i ističe da to dovoljno govori o njihovom odnosu prema pokrajini.
Iz medija | Četvrtak, 23. 11. 2023. | Komentara: 0

Vojvodina je evropski motor Srbije

Ubrzani razvoj Vojvodine je zasigurno kraći put Srbije u Evropsku uniju. Vojvodina je za nas pokrajina kojoj je tolerancija drugo ime. Multietnička i multikulturalna Vojvodina primer je sklada kakav mora da postoji. Zato je važno da se ono što se u Vojvodini proizvede i pošalje prema Srbiji, u budžet Srbije, podeli na ravne časti. Samo decentrazovane države mogu brže napredovati, rekao je predsednik Vojvođana LSV Bojan Kostreš u intervjuu za Novi magazin.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook