Nije trebalo legalizovati SPS

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Iz medija | Petak, 13. 07. 2012. | Komentara: 0

Nije trebalo legalizovati SPS

BEOGRAD – Kakvu šansu treba dati vladi u kojoj su Srpska napredna stranka, Socijalistička pratija Srbije i Ujedinjeni regioni Srbije ako su svi oni već sedeli u različitim vlastima. Nisam video nijedno novo lice.

Nenad Čanak

Da li treba da damo šansu Iliću magistru Velimiru da dovrši sa kraduckanjem onog što nije uspeo da pokrade dok je bio na vlasti - odgovara pitanjem na pitanje u intervjuu za “Blic” Nenad Čanak, lider Lige socijaldemokrata Vojvodine. On navodi da će buduću vladu činiti heterogeni činioci sa zajedničkim interesom.
- S jedne strane imate potrebu da se EPS i Telekom poklone Rusiji da bi na taj način prestala da postoji čak i šansa da se Srbija istrge iz gvozenog zagrljaja maćehe Rusije, sa druge strane su interesi Zapada da se pitanje Kosova završi, s treće su interesi onih koji su se osetili proganjanim zbog uspešne međunarodne antikriminalne aktivnosti prethodne vlade i sa četvrte je interes stubova krupnog kapitala.
 
Kako je došlo do toga da se dogovore SNS, SPS i URS?
- Tako što nije postojalo dovoljno odlučnosti da se raskine sa prošlošću. U oktobru 2000. tražio sam da se zabrane SPS, SRS, JUL i SSJ. Kako mi možemo sada da se obračunamo sa devedesetim kad protagoniosti devedesetih čine vladu? Kako možemo sa ideologijom koja je odnela stotine hiljada života i uništila milione sudbina kada protagonisti toga čine vladu? Ovog trenutka imate vladu koju čine upravo te stranke, pojačane Mlađanom Dinkićem, čovekom nesebične ljubavi prema tuđim parama.
 
Kako tumačite to što je Ivica Dačić, paralelno sa vašom koalicijom, pregovarao i sa SNS?
- Nikad nisam sumnjao u političku veštinu Ivice Dačića. Mene je DS tu najviše iznenadila, jer je priča o istorijskom pomirenju DS i SPS od pre par godina bila potpuno zbunjujuća. Nismo se mi svađali sa SPS nego su oni nas tukli i ubijali, držali po zatvorima. U tom svetlu, bilo mi je čudno zašto se ide na legalizaciju SPS. Sada se vidi da od toga ništa korisno i pametno nije bilo, jer je sada SPS legitimizovao radikale i najedanput ćete dobiti ono čemu smo dugi niz godina uspevali da se suprotstavimo - da SRS preuzmu vlast u zemlji. Sada nam se to desilo.
 
Govorite o Srpskoj radikalnoj stranci?
- Najnoviji prelasci ljudi iz SRS u SNS jasno pokazuje da je SNS samo preregistrovana stranka, da bi se pobeglo od dugova i da bi se zaprala biografija.
 
Da li vas je iznenadila odluka Mlađana Dinkića da uđe u vladu sa SNS?
- Nije to saradnja, to je čerupanje plena. On ne može da postoji bez vlasti. Kad pogledate kontinuitet, Dinkić je u vladama od 2000. godine do danas. Sasvim je jasno, ili će biti ministar ili robijaš. Pokazalo se da je URS interesna organizacija bez ideologije, plana, programa...Održavanje vlasti i izbegavanje robije je i politički i ekonomski program te organizacije.
 
Kako ocenjujete prvih mesec dana mandata Tomislava Nikolića?
- Njegovi savetnici pokušavaju da ga navedu da ne kaže ono što misli, ali im to ne ide uvek za rukom. Potočari su simbol poznavanja dobra i zla na ovim prostorima. Dok se ne razjasni pitanje učešća Srbije u genocidu koji je tamo napravljen, dotle jasno postavljanje moralne i državne vertikale nije moguće. Upravo su Boris Tadić odlaskom tamo i Skupština Srbija usvajanjem deklaracije napravili koračiće u pravcu normalizacije. Nisam primetio Nikolića u Potočarima i sve je bačeno u sunovrat.
 
Ustavni sud je poništio mnoge odredbe Zakona o utvrđivanju nadležnosti AP Vojvodine na kojima je pokrajinska vlada insistirala.
- Ta odluka pokazuje tendenciju vraćanja u devedesete. Ko misli da će sve proći bez reakcije, vara se. Ko misli da mi nismo primetili da je taj USS odjedanput nenadležan da štiti ovu državu od eskadrona smrti koji su se sakrili iza navijačkih obeležja, a istovremeno mu smeta vojvođanska akademija nauka, ili to što Vojvodina može da se bavi zaštitom dece, taj ne vidi da je Srbija za mesec dana uspela da se dodvori Šešeljevim vojvodama, odnosno Tomislavu Nikoliću.
 
Pozvali ste Vladu Vojvodine da se žali sudu u Strazburu?
- Moramo se objasniti sa vlastima u Beogradu o čemu se ovde radi i da je ovo potiranje Vojvodine koje vrlo ozbiljno može da zaoštri odnose u zemlji. Ako neko misli da je vojvođanska priča završena, taj se ljuto vara.

(BILSV, 13.07.2012.)



Iz medija | Ponedeljak, 18. 03. 2024. | Komentara: 0

Čisti izborni uslovi su odlika normalne, pristojne, demokratske zemlje

Čisti izborni uslovi, po mom mišljenju, nisu ni mesto ni predmet cenjkanja, jer se tu ne govori o političkom programu ili ideji da li Srbija treba da ide malo više levo ili desno i da li porez treba da bude manji ili veći. 
Iz medija | Utorak, 05. 12. 2023. | Komentara: 0

Vreme je da se probudimo i pokrenemo Vojvodinu

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani Bojan Kostreš kaže da na pokrajinskim izborima očekuje da se čuje glas Vojvodine i Vojvođana. U intervjuu za „Politiku“ prvi na listi „Vojvođani – Liga socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani, Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara, Zajedno za Vojvodinu – Bojan Kostreš“ navodi da većina partija i koalicija koje učestvuju na pokrajinskim izborima nije našla za shodno čak ni da reč Vojvodina stavi u naziv svoje liste i ističe da to dovoljno govori o njihovom odnosu prema pokrajini.
Iz medija | Četvrtak, 23. 11. 2023. | Komentara: 0

Vojvodina je evropski motor Srbije

Ubrzani razvoj Vojvodine je zasigurno kraći put Srbije u Evropsku uniju. Vojvodina je za nas pokrajina kojoj je tolerancija drugo ime. Multietnička i multikulturalna Vojvodina primer je sklada kakav mora da postoji. Zato je važno da se ono što se u Vojvodini proizvede i pošalje prema Srbiji, u budžet Srbije, podeli na ravne časti. Samo decentrazovane države mogu brže napredovati, rekao je predsednik Vojvođana LSV Bojan Kostreš u intervjuu za Novi magazin.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook