Pajtić mora da bude mnogo agresivniji prema Beogradu

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Iz medija | Utorak, 10. 01. 2012. | Komentara: 0

Pajtić mora da bude mnogo agresivniji prema Beogradu

NOVI SAD – Ligi socijaldemokrata Vojvodine u političkom smislu odgovara kada u interesu vojvođanske autonomije završava ono što ne može vlada Bojana Pajtića, ali to vodi devastiranju vojvođanskih institucija.

Bojan Kostres

Zato je predsednik LSV Nenad Čanak i kritikovao premijera Vojvodine. Pajtić bi morao biti mnogo agresivniji u odnosima sa republičkom vladom, jer se na taj način može postići mnogo više za Pokrajinu. Naše poruke nisu „strelice“ usmerene protiv DS, čak ni protiv Pajtića, nego protiv indiferentnog stava vojvođanske vlade u odnosu prema republičkim organima vlasti, kaže u intervjuu za Danas Bojan Kostreš, zamenik predsednika LSV.
 
Da li je Liga odlučila s kim će izaći na predstojeće izbore na lokalnom, pokrajinskom i republičkom nivou?
- Nema razloga da LSV na pokrajinske i lokalne izbore u Vojvodine ne izađe u koaliciji Zajedno za Vojvodinu. Na žalost, neke manje partije nisu uspele da se preregistruju, pa ćemo videti šta će to značiti. Ako ne budemo išli u koaliciji, onda ćemo samostalno. Na republičkom nivou, mislim da je realno da idemo u koaliciji sa DS, jer se slažemo oko principa na kojima je formirana republička vlada.
 
Kada će se o tome konačno odlučiti? Kada ćete razgovarati s DS?
- O tome odlučuju predsednici stranaka, a predsednici Lige i demokrata i inače imaju vrlo intenzivne i česte kontakte, nevezano za ovo pitanje novih koalicija. LSV će između 15. januara i 10. februara imati programski kongres na kojem ćemo doneti odluku o programu i osnovnim ciljevima koji će biti prioritet u narednom periodu. Najvažnije jeste to da ćemo na osnovu analize urađenog i projekcije ciljeva definisati naše koalicione partnere. Koliko poznajem Ligu, gotovo je izvesno da ćemo samostalno izaći na lokalne i pokrajinske izbore, a da nam je DS za sada najbliži partner na republičkom nivo.
 
Šta bi moglo da pokvari odnose sa DS? Traži li Liga neke garancije za ulazak u koaliciju?
- Ne tražimo nikakve garancije od DS, zato što mislim da je vreme garancija prošlo. Prilično je pogrešno tražiti garancije u Srbiji jer je politička situacija toliko turbulentna da se ponekad i najbolji dogovor s najboljim namerama ne može sprovesti zbog okolnosti na terenu.
 
Koliko će eventualno nepoštovanje dogovora Čanak - Cvetković o vraćanju imovine Vojvodini uticati na vašu odluku? Kažete, i najbolji dogovori se nekada ne mogu realizovati.
- Svakako da bi nepoštovanje tog dogovora u velikoj meri ugrozilo naše odnose. Uključen sam u realizaciju tog dogovora i mogu reći da sam zadovoljan tajmingom kojim se sprovodi. Kada smo zadali rok od šest meseci, a on ističe 1. marta, tada se komentarisalo da je to prekratko vreme za takav posao. Prema informacijama koje sada imam, najveći deo dogovorenog biće realizovan do kraja januara ili sredinom februara.
 
Vaš predsednik Čanak nedavno je oštro kritikovao Bojana Pajtića, predsednika vojvođanske vlade iz redova DS. Zašto Liga napada vojvođanski DS, kada na republičkom nivou dobro sarađujete?
- Mi dobro sarađujemo sa DS i na lokalnom nivou i u Pokrajini. Ne kritikujemo mi DS, nego Vladu Vojvodine i ljude koji je vode, i to ne zato što imamo nešto protiv tih ljudi, nego zato što je, iz ligaškog ugla gledano, mnogo logičnije da je premijer Vojvodine seo s premijerom Srbije i dogovorio ono što je dogovorio jedan stranački lider. Da budem potpuno iskren, nama u političkom smislu odgovara kada LSV završi ono što ne može Vlada APV, ali je to devastiranje vojvođanskih institucija, a Ligi je na prvom mestu definisanje jakih institucija Vojvodine. Zato je predsednik Lige kritikovao premijera Vojvodine. To nije strelica usmerena ni prema DS, čak ni prema Bojanu Pajtiću, već je naša meta indiferentni stav vojvođanske vlade u odnosu prema republičkim organima vlasti. Evo još jednog pitanja zbog kojeg kritikujemo Vladu Vojvodine, a to je da zakon o finansiranju Pokrajine ne postoji. Šta će se desiti kada Liga u realnom roku izađe s predlogom tog zakona? Da li će se opet vojvođanska vlada obrušiti na LSV ili će sebe pogledati u ogledalo i reći da je ona to trebala da uradi jer je to njen posao?
 
Šta očekujete da će se dogoditi?
- Ako neko ne radi svoj posao na način na koji mi mislimo da treba, mi ćemo to i reći. Pajtić mora biti mnogo agresivniji u odnosima sa republičkom vladom, jer se na taj način može postići mnogo više.
 
Čanak je kritikovao i LDP, a oni su mu odgovorili da je Liga oruđe u rukama DS. To tako i deluje, jer dobro sarađujete s DS na republičkom nivou, a kritikujete vojvođanske institucije, koje vodi čovek iz DS koji nema dovoljnu podršku Beograda.
- Pogrešna je konstatacija da Pajtić nema podršku iz Beograda, jer da je nema, ne bi bio na mestu na kojem se nalazi.
 
Imate li vi podršku Beograda u kritici Pajtića?
- Nije tu uopšte pitanje nekakve podrške Beograda. Mi smo autonomaši baš zato da ne bismo zavisili od Beograda. To što se ne slažemo s određenim potezima DS u Vojvodini, nikako ne znači da ne sarađujemo. Ima puno tema o kojima jednako mislimo i na kojima zajedno radimo, ali one nisu medijski interesantne. A kada je reč o kritikama LDP, želim reći da bi LDP jednom za promenu mogao da pređe cenzus u Vojvodini, Novom Sadu, Zrenjaninu ili bilo kom gradu u Pokrajini, pa onda neka slobodno komentariše političku scenu. Činjenica da oni ne uspevaju da pređu cenzus, govori o tome šta Vojvođani misle o njima i njihovoj politici u Vojvodini.
 
Nenad Čanak je za naš list rekao da ne beži od mesta pokrajinskog premijera, ukoliko to bude traženo. Ko to od njega može da traži?
- Na kongresu ćemo definisati i kandidatsku listu. Formalno, da bi Čanak bio kandidat za bilo šta, mora da ga podrži Glavni odbor LSV, a ako ga GO podrži, mi ćemo ga kandidovati i mislim da je to realna opcija. Sledeći korak su građani i građanke Vojvodine. Da bi Liga imala premijera, mora da ima više glasova nego na prošlim izborima. Mi smo tada osvojili oko deset odsto, a DS oko 30 i zato su demokrate dobile premijera. Ako Liga poveća broj glasova i približi se DS ili ih pobedi, onda ćemo tražiti mesto premijera Vojvodine.
 
Bilo je situacija u skorijoj prošlosti da stranka koja ne pobedi dobije premijersko mesto u dogovoru s onom koja je pobedila. Možete li se o tome dogovoriti s DS?
- Ne bih upoređivao Nenada Čanka i Vojislava Koštunicu.

 (BILSV, 10.01.2012.)



Iz medija | Ponedeljak, 18. 03. 2024. | Komentara: 0

Čisti izborni uslovi su odlika normalne, pristojne, demokratske zemlje

Čisti izborni uslovi, po mom mišljenju, nisu ni mesto ni predmet cenjkanja, jer se tu ne govori o političkom programu ili ideji da li Srbija treba da ide malo više levo ili desno i da li porez treba da bude manji ili veći. 
Iz medija | Utorak, 05. 12. 2023. | Komentara: 0

Vreme je da se probudimo i pokrenemo Vojvodinu

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani Bojan Kostreš kaže da na pokrajinskim izborima očekuje da se čuje glas Vojvodine i Vojvođana. U intervjuu za „Politiku“ prvi na listi „Vojvođani – Liga socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani, Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara, Zajedno za Vojvodinu – Bojan Kostreš“ navodi da većina partija i koalicija koje učestvuju na pokrajinskim izborima nije našla za shodno čak ni da reč Vojvodina stavi u naziv svoje liste i ističe da to dovoljno govori o njihovom odnosu prema pokrajini.
Iz medija | Četvrtak, 23. 11. 2023. | Komentara: 0

Vojvodina je evropski motor Srbije

Ubrzani razvoj Vojvodine je zasigurno kraći put Srbije u Evropsku uniju. Vojvodina je za nas pokrajina kojoj je tolerancija drugo ime. Multietnička i multikulturalna Vojvodina primer je sklada kakav mora da postoji. Zato je važno da se ono što se u Vojvodini proizvede i pošalje prema Srbiji, u budžet Srbije, podeli na ravne časti. Samo decentrazovane države mogu brže napredovati, rekao je predsednik Vojvođana LSV Bojan Kostreš u intervjuu za Novi magazin.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook