Predlog zakona o imovini Vojvodine do kraja maja

 
 
Izbori u LSV
Iz medija | Petak, 22. 04. 2011. | Komentara: 0

Predlog zakona o imovini Vojvodine do kraja maja

BEOGRAD - Radna grupa za izradu zakona o imovini Vojvodine održala je juče u Vladi Srbije prvi sastanak, na kojem je dogovoreno da bi do kraja maja trebalo da bude definisan predlog zakona, odnosno koja će imovina biti vraćena u nadležnost pokrajine. Kako je za Press izjavio predsednik ove radne grupe Bojan Kostreš, republički poslanik i zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine, na prvoj sednici utvrđeni su osnovni principi rada, ali i predstavljeno je više predloga koje će članovi komisije razmotriti.

Pozitivna iskustva iz svih predloga

"Postoji više različitih dokumenata, radnih verzija predloga ovog zakona koje su, osim LSV, predložili i Stalna konferencija gradova i regija. Tu je popis imovine koji je sačinila Vlada Vojvodine i još nekoliko tekstova koje su proteklih godina obavile vladine komisije. Koristićemo pozitivna iskustva iz svih predloga kako bi došli do zvaničnog predloga zakonskog teksta. Međutim, mnogo veći problemi od pisanja predloga su kako postići političku saglasnost svih aktera koji u Vladi i parlamentu treba da glasaju za taj zakon " rekao je Kostreš.

Prvo opšti deo, slede Vojvodina i lokal

Zamenik predsednika LSV je za današnji Dnevnik pojasnio da je članovima radne grupe ostavljeno desetak dana da se upoznaju sa kompletnim materijalom da bi se od naredne sednice ta pitanja rešavala "segment po segment".   

"Dakle, najpre bismo radili na opštem delu, pa na delu vezanom za imovinu Vojvodine, a potom i za imovinu lokalnih samouprava " rekao je Kostreš. On je ocenio da je nerealno da se ovi propisi već u toku juna nađu u skupštinskoj proceduri, ali je dodao da to ipak zavisi od toga da li će biti teškoća u postizanju političke saglasnosti.

Završna verzija ide Cvetkoviću

Kostreš je za Press istakao da će završna verzija biti upućena premijeru Mirku Cvetkoviću, jer je zvanični predlagač zakona o imovini Vojvodine Vlada Srbije, a Skupština je ta koja treba da ga "aminuje". Kostreš kaže da postoje razlike u stajalištima šta sve Vojvodini treba da bude vraćeno u nadležnost i da LSV zastupa stav da se pokrajini vrati imovina od pre 1988. godine, koja je "oteta Miloševićevim pučem", što podrazumeva železnicu, elektrodistribuciju, poštu, lutriju.

"Svestan sam da u ovom momentu ne postoji politička klima da se sve to vrati, ali mislim da je i sama činjenica da je formirana ova radna grupa i da će zakon uskoro biti donet, dobar pokazatelj da se Srbija kreće u onom pravcu koji je nama važan, a to je vraćanje imovine Vojvodini " zaključio je Kostreš.

(Pres, 22.04.2011.)
Iz medija | Nedelja, 18. 08. 2019. | Komentara: 0

Strah od uterivanja opozicije u jednoumlje

Od početnih polemika pre skoro deset meseci o tome ko (ne)treba da govori na protestima protiv vlasti, u opoziciji se u poslednje vreme raspravlja i o tome ko nije poželjan da prisustvuje javnim okupljanjima i šeta u protestnoj koloni, piše Politika.
Iz medija | Subota, 17. 08. 2019. | Komentara: 0

Dijalog političkih aktera važan i mora se održati u Narodnoj skupštini Republike Srbije

Dijalog koji se vodi između predstavnika vlasti i opozicije je, između ostalog, jako dobar i zbog iznalaženja rešenja za problem u vezi sa izbornim uslovima u Srbiji, rekao je na početku gostovanja u emisiji "Politbiro" portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Marton. Prema njegovim rečima, dijalog je veoma bitan, jer gde njega nema tu ima prostora za nasilje.
Iz medija | Utorak, 06. 08. 2019. | Komentara: 0

Ispraviti suštinske greške iz devedesetih godina

Od kraja sedamdesetih je postojala politika koja je vodila podvajanju i nedovoljnom integrisanju Kosova u društvene tokove na pravi način što je doprinelo, uz jezičke barijere, segregaciji odnosa prema Kosovu, izjavio je za prištinsku RTK lider Lige socijaldemokrata Vojvodine i predsednik Odbora za evropske integracije Narodne skupštine Republike Srbije Nenad Čanak.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook