Predlog zakona o imovini Vojvodine do kraja maja

 
 
Izbori u LSV
Iz medija | Petak, 22. 04. 2011. | Komentara: 0

Predlog zakona o imovini Vojvodine do kraja maja

BEOGRAD - Radna grupa za izradu zakona o imovini Vojvodine održala je juče u Vladi Srbije prvi sastanak, na kojem je dogovoreno da bi do kraja maja trebalo da bude definisan predlog zakona, odnosno koja će imovina biti vraćena u nadležnost pokrajine. Kako je za Press izjavio predsednik ove radne grupe Bojan Kostreš, republički poslanik i zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine, na prvoj sednici utvrđeni su osnovni principi rada, ali i predstavljeno je više predloga koje će članovi komisije razmotriti.

Pozitivna iskustva iz svih predloga

"Postoji više različitih dokumenata, radnih verzija predloga ovog zakona koje su, osim LSV, predložili i Stalna konferencija gradova i regija. Tu je popis imovine koji je sačinila Vlada Vojvodine i još nekoliko tekstova koje su proteklih godina obavile vladine komisije. Koristićemo pozitivna iskustva iz svih predloga kako bi došli do zvaničnog predloga zakonskog teksta. Međutim, mnogo veći problemi od pisanja predloga su kako postići političku saglasnost svih aktera koji u Vladi i parlamentu treba da glasaju za taj zakon " rekao je Kostreš.

Prvo opšti deo, slede Vojvodina i lokal

Zamenik predsednika LSV je za današnji Dnevnik pojasnio da je članovima radne grupe ostavljeno desetak dana da se upoznaju sa kompletnim materijalom da bi se od naredne sednice ta pitanja rešavala "segment po segment".   

"Dakle, najpre bismo radili na opštem delu, pa na delu vezanom za imovinu Vojvodine, a potom i za imovinu lokalnih samouprava " rekao je Kostreš. On je ocenio da je nerealno da se ovi propisi već u toku juna nađu u skupštinskoj proceduri, ali je dodao da to ipak zavisi od toga da li će biti teškoća u postizanju političke saglasnosti.

Završna verzija ide Cvetkoviću

Kostreš je za Press istakao da će završna verzija biti upućena premijeru Mirku Cvetkoviću, jer je zvanični predlagač zakona o imovini Vojvodine Vlada Srbije, a Skupština je ta koja treba da ga "aminuje". Kostreš kaže da postoje razlike u stajalištima šta sve Vojvodini treba da bude vraćeno u nadležnost i da LSV zastupa stav da se pokrajini vrati imovina od pre 1988. godine, koja je "oteta Miloševićevim pučem", što podrazumeva železnicu, elektrodistribuciju, poštu, lutriju.

"Svestan sam da u ovom momentu ne postoji politička klima da se sve to vrati, ali mislim da je i sama činjenica da je formirana ova radna grupa i da će zakon uskoro biti donet, dobar pokazatelj da se Srbija kreće u onom pravcu koji je nama važan, a to je vraćanje imovine Vojvodini " zaključio je Kostreš.

(Pres, 22.04.2011.)
Iz medija | Petak, 01. 11. 2019. | Komentara: 0

Čanak: Dejtonska podela BiH nanela je štetu stabilnosti regiona

Predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak jedan je od najvećih kritičara društveno-političkih prilika na prostoru bivše Jugoslavije, a u razgovoru za bosanski portal Klix.ba iznio je svoj stav u smislu da je dejtonska podjela BiH nanijela više štete nego koristi, kako stabilnosti naše zemlje, ali i cijelog regiona.
Iz medija | Utorak, 29. 10. 2019. | Komentara: 0

Bojkot je znatno opasnija verzija belih listića

Nenad Čanak, lider Lige socijaldemokrata Vojvodine, izjavio je nedavno da se niko od aktuelnih političara ne bavi ljudima koji žive na Kosovu ili očuvanjem kulturnog nasleđa, već da „svi pričaju o parama i svađaju se oko plena“. Stoga je Danas, pisanim putem, upitao predsednika LSV, kako u tom smislu, borbe za plenom, određuje vrlo konkretna imena koja su na čelu srpske zajednice na Kosovu, a koje direktno kontroliše SNS, odnosno Aleksandar Vučić.
Iz medija | Ponedeljak, 28. 10. 2019. | Komentara: 0

Čanak: Velika nepravda Brisela prema Crnoj Gori

Nepravda koja se čini Crnoj Gori je velika jer je ona otvorila sva poglavlja u pristupnim pregovorima, a stalno se ucenjuje nekim novim okolnostima koje od nje ne zavise. Takav, u osnovi voluntaristički pristup briselske birokratije, koja nikako da pruži jasne i nepromenljive uslove za prijem u Evropsku uniju, samo doprinosi jačanju antievropskih snaga i u Crnoj Gori i u čitavom regionu, ocenjuje u razgovoru za Dnevne novine lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak. ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook