Rusija štiti one interese koji njoj odgovaraju, kao što je konfrontacija sa zapadom

 
 
Izbori u LSV
Iz medija | Četvrtak, 22. 02. 2018. | Komentara: 0

Rusija štiti one interese koji njoj odgovaraju, kao što je konfrontacija sa zapadom

BEOGRAD -  Generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš gostujući u emisiji „Kontrasti“ televizije Al Jazzera, rekao je da nije siguran u ravnopravne partnerske odnose Srbije i Rusije. On nije uveren ni da Rusija ima želju da prepusti Srbiji donošenje odluka.

LSV

-  Da Rusija Srbiju smatra ravnopravnim partnerom, dobar gest bi bio isporučenje Mirjane Marković. Njoj se u ovoj zemlji sudi, a ona je pobegla u Rusiju, gde ima potpuni imunitet, jer je štiti ruska država. Ako posmatrate nekog kao partnera onda ga uvažavate, što se može pokazati i kroz takve sitnice – ocenio je Kostreš u emisiji koja se bavila benefitima, ali i posledicama bliskih odnosa Beograda i Moskve.

 Prema njegovim rečima, stara ruska poslovica kaže, ako smo mi braća, kese nam nisu sestre, odnosno novčanici nam nisu sestre.

- I u tom slučaju moramo voditi računa o interesima države Srbije. Uvek kada se govori o Rusiji, govori se kao o nekom velikom, starijem, pravoslavnom bratu, ima tu dosta osećanja prema Rusiji, ali s druge strane moramo da budemo realni. Prema podacima Ujedinjenih nacija Rusija je tek na 60 mestu po implementaciji modernih tehnologija, na 70 mestu po informatičkim tehnologijama, na 130 mestu po smrtnosti muškaraca, brzini smrtnosti, i na sramnom 182 mestu po smrtnosti žena. Znači Rusija je zemlja koja gubi stanovništvo prirodnim putem, dakle to nije ni blizu ona zemlja koja može nama da pruži perspektivu koja Srbiji može da bude od neke koristi – smatra generalni sekretar LSV.

Ali na konstataciju novinara da će Rusija biti prva koja će Srbiju podržati u Ujedinjenim nacijama po pitanju Kosova, Kostreš je odgovorio da Rusiji odgovara nestabilnost na Kosovu.

- Videćemo ako dođe do normalizacije odnosa između Beograda i Prištine da li će Rusija baš tako blagonaklono da gleda na to. Jer Rusija gubi potpuno smisao na zapadnom Balkanu ukoliko dođe do potpunog završetka evroatlanskih integracija ovog prostora i ako se svi integrišemo u Evropsku uniju – rakao je Kostreš.

On je podsetio na izjavu ministar inostranih poslova Ruske Federacije Sergeja Lavrova, koju je dao pre dolaska u Srbiju, da oni jako zameraju zapadu što je zapad u dva, a ovo je već treći talas proširenja NATO-a.

- Znači, oni se jako ne slažu sa činjenicom da se NATO širi prema Rusiji. Šta ćemo uraditi ako, na primer, građani Srbije donesu odluku koja znači evropske integracije ili evroatlanske integracije. Da li će tada Rusija štititi naše interese? Rusija štiti one interese koji njoj odgovaraju, a to su interesi konfrontacije sa zapadnim svetom – istakao je Kostreš.

Ukrajinski scenario i državni udar

On je odgovarajući na pitanje da li je bilo pregrubo upozorenje LSV koja je tražila da se povede računa o izjavama Lavrova koji priziva ukrajinski scenario.
 
- Gospodin Lavrov se pozvao na Ukrajinu, pa hajde da vidimo šta se na kraju desilo u Ukrajini. Rusija je anektirala Krim. Na teritoriji Ukrajine imamo oružane sukobe, gde jedan deo izvora govori o tome da je ruska država na ovaj ili onaj način učestvuje u tim sukobima – kazao je Kostreš koji je podsetio i na situaciju u Crnoj Gori.

- Imali smo Crnu Goru. One sekunde kada je Crna Gora donela odluku da ulazi u NATO te sekunde je došlo do pokušaj državnog udara. Trenutno se vodi sudski spor, a istraga će pokazati da li su tu bili uključeni određeni faktori ili nisu. Znači svaki put kada se uradi neki korak, koji je vrlo jasan i nedvosmisleno vodi u pravcu evroatlaskih integracija bilo koje bivše republike SFRJ, dešavaju se neki kontra udari. Setite se Makedonije, o događajima u Sobranju itd. Prosto mi je neverovatno da se to desi svaki put – istakao je Kostreš.

Dodajući da se ne bi iznenadio kada bi se pokazalo da su u to umešanje ruske službe.

- Na kraju krajeva sudski proces u Crnoj Gori će doći do kraja i pokazati određene rezultate. Ti događaji su predupređeni u Crnoj Gori zahvaljujući i našim službama. Znate, dovoljno sam u politici da znam da se državni udari ne događaju tako što se tri čoveka probude jednoga jutra pa se dogovore da prave državni udar. Državni udari su uvek pripremljeni i organizovani i uvek su u interesu neke sile. Kome je u interesu destabilizacija Crne Gore u momentu kada ulazi u NATO? – upitao je Kostreš podvlačeći da su službe iz Srbije dale informacije, a što je potvrdio i tadašnji premijer Aleksandar Vučić, a ne da su iste učestvovale u pokušaju državnog udara.

Politika balansiranja

- Ajde da probamo da se postavimo u ulogu EU i ajde da  pokušamo da vizualizujemo. Evo Zvezda i Partizan igraju u evro kupovima i onda mi kažemo naši klubovi će učestvovati u UEFA-inim takmičenjima, ali mi ćemo primenjivati 80 posto pravila koja nama odgovaraju, a onih 20 posto koja nam neodgovaraju nećemo, jer znate mi imamo odnose ili imamo interese. EU je sistem, ona nije savršena, nije perfektna, ima svojih mana, ali je sistem koji postoji. Taj sistem zahteva određeno zajedničko delovanje – ukazao je Kostreš.       

Kako je kazao, od Srbije se traži da se odrekne dobrih odnosa sa Moskvom i nevoljno će morati da  uvede sankcije Rusiji.

- Nećemo pevati kada ih budemo uvodili. Međutim, mi ne trebamo da ulazimo u sukobe sa Rusijom, bez obzira na moje mišljenje o trenutnoj vladajućoj oligarhiji u Ruskoj federaciji. Rusija i Srbija imaju veze i ne treba mi sada da budemo za ili protiv, ali prosto ako hoćemo da budemo deo jednog sistema, gde mi moramo da prihvatimo pravila tog sistema – zaključio je Kostreš dodajući da ako se ustanovi politika EU, a Srbija želi da bude deo EU, onda će morati da bude spremna da ponekad primenjuje pravila koja nisu baš u njenu koristi ili nisu u njenom interesu, i to je suština cele priče.       

(BILSV, 22.01.2018)Iz medija | Petak, 01. 11. 2019. | Komentara: 0

Čanak: Dejtonska podela BiH nanela je štetu stabilnosti regiona

Predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak jedan je od najvećih kritičara društveno-političkih prilika na prostoru bivše Jugoslavije, a u razgovoru za bosanski portal Klix.ba iznio je svoj stav u smislu da je dejtonska podjela BiH nanijela više štete nego koristi, kako stabilnosti naše zemlje, ali i cijelog regiona.
Iz medija | Utorak, 29. 10. 2019. | Komentara: 0

Bojkot je znatno opasnija verzija belih listića

Nenad Čanak, lider Lige socijaldemokrata Vojvodine, izjavio je nedavno da se niko od aktuelnih političara ne bavi ljudima koji žive na Kosovu ili očuvanjem kulturnog nasleđa, već da „svi pričaju o parama i svađaju se oko plena“. Stoga je Danas, pisanim putem, upitao predsednika LSV, kako u tom smislu, borbe za plenom, određuje vrlo konkretna imena koja su na čelu srpske zajednice na Kosovu, a koje direktno kontroliše SNS, odnosno Aleksandar Vučić.
Iz medija | Ponedeljak, 28. 10. 2019. | Komentara: 0

Čanak: Velika nepravda Brisela prema Crnoj Gori

Nepravda koja se čini Crnoj Gori je velika jer je ona otvorila sva poglavlja u pristupnim pregovorima, a stalno se ucenjuje nekim novim okolnostima koje od nje ne zavise. Takav, u osnovi voluntaristički pristup briselske birokratije, koja nikako da pruži jasne i nepromenljive uslove za prijem u Evropsku uniju, samo doprinosi jačanju antievropskih snaga i u Crnoj Gori i u čitavom regionu, ocenjuje u razgovoru za Dnevne novine lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak. ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook