Vojvodinu pokušavaju da zatru još od Miloševića

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Iz medija | Subota, 26. 03. 2016. | Komentara: 0

Vojvodinu pokušavaju da zatru još od Miloševića

NOVI SAD - Pokrajinski poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Marton odgovarao je, u paralelnom intervjuu sa Miroslavom Parovićem iz Treće Srbije, za najnovniji broj lista "MAS", časopisa Matice Albanaca, na pitanja o političkoj i društvenoj situaciji u AP Vojvodini, kao i predstojećim izborima. U nastavku možete pročitati njegove kompletne odgovore. 

 
Da li ste zadovoljni statusom, položajem AP Vojvodine u Srbiji?
- Srbija je strogo centralizovana država. Nažalost, ta činjenica umnogome otežava funkcionisanje same zemlje, ali i Autonomne pokrajine Vojvodine, te lokalnih samouprava. Centralne vlasti u Beogradu nikako da shvate da bi državni sistem Srbije mnogo uspešnije funkcionisao da postoje šira i autonomna ovlašćenja srednjih i nižih nivoa vlasti.  Još od vremena Slobodana Miloševića traje proces zatiranja autonomije Vojvodine. Ona više od četvrt veka biva napadana i slabljena. Gase se i guše njene institucije. I šta smo dobili?

Od nekada bogate pokrajine u bogatoj, velikoj SFRJ, u kojoj je prosek plata bio, gotovo, na nivou Republike Slovenije, a samo Pančevo je imalo veći bruto društveni proizvod od cele  Republike Crne Gore, došli smo da osiromašene pokrajine, koja broji svoje nezaposlene i nisko plaćene radnike. Vojvodina nije više ni bleda senka one snažne Pokrajine, koja je služila za primer. To se mora promeniti! Ne živi sva pamet u centru Beograda. Ne može se dozoliti da se razvija samo jedan grad u Srbiji, a da sve ostalo polako, ali sigurno nestaje. Mi u LSV smo još pre godinu dana rekli da ne može u Srbiji ostati samo Beograd na vodi, a ostatak  biti  pustinja bez vode. To je nedopustivo.
 
Kako ocernjujete položaj nacionalnih manjina i nacionalnih zajednica u AP Vojvodini?
- Nema većeg bogatstva od ovog našeg u Vojvodini. Nema etnički neizmešanog grada ili sela. Na svakom koraku možemo čuti jezike koji se govore. Jedan moj prijatelj iz Amerike je pre nekoliko godina rekao da je Vojvodina regija sa najviše različitih imena i prezimena na malom prostoru. Doborsusedski odnosi u Vojvodini su činjenica i mi tu činjenicu moramo negovati.
Bilo je, nažalost, unazad 25 godina pokušaja narušavanja  ovog sklada. Bilo je napada na nacionalnoj osnovi, bilo je i progona u Sremu, incidenata... Šovinizam je zapljusnuo i Vojvodinu. Devedesete godine su pokazale da se sklad uvek može i pokvariti. Tada je u većoj meri i smanjen nivo poštovanja prava nacionalnih zajednica.

Posle 2000. godine je, ipak, načinjen, pomak ka višem nivou poštovanja prva nacionalnih zajednica, pre svega, zbog angažmana pokrajinske administracija, koja ima senzibilitet za ovu temu. Problema, naravno, ima i dalje, ali se mogu rešavati. Onu su vidljivi u oblastima obrazovanja, informisanja  i službenoj upotrebi jezika i pisma. Ovi problemi su rešivi i moramo težiti još višem niovu poštovanja prava zajednica. To je vojvođanski način života i moramo ga čuvati.
 
Vaše viđenje rada pokrajinske administracije u prethodne četiri godine?
- Autonomija Vojvodine je obesnažena i veoma često podseća na praznu ljušturu. U godinama kada je se negira svaka vojvođanska posebnosti i kada Ustavni sud, po hitnom postupku, proglasi neustavnost brojnih članova, ionako, slabašnog Statuta AP Vojvodine, teško je boriti se sa brojnim problemima građana Vojvodine. Ingerencija nema, a Republika te probleme ne vidi i ne rešava.

Čak i ona rešenja zagarantovana Ustavom Srbije se ne sprovode u praksi, a izostalo je i donošenje Zakona o finansiranju AP Vojvodine. Ustavni Sud ćuti i ovom drastičnom kršenju Ustava države Srbije! U takvim okolnostima radi pokrajinska administracija. Naravno, mogli bi analizirati učinak. Moglo je i mnogo više.

Nedostajala je aktivnost u borbi za bolji položaj Vojvodine .Pre svega u Skupštini Vojvodine. Dok su pokrajinski parlament vodili Nenad Čanak i Bojan Kostreš bilo je mnogo više postavljenih tema. Vojvođanski problemi su se češće postavljali na dnevni red. Pokrajinske institucije su tražile bolji položaj Vojvodine. Danas se sve svodi na inicijative LSV. Potrebno je biti glasniji u borbi za jačanje autonomije. Centralne organi države žele da jačaju pozicije, a Vojvođani moraju da nametnu svoje predloge i rešenja. Jačanjem pozicije LSV u pokrajinskoj Vladi, pre nešto više od godinu dana, ojačao je glas Vojvodine i stvari su u ,velikoj meri, pomerene sa mrtve tačke. Vojvođanske institucije moraju jačati. One neće ojačati same od sebe, nego napornim radom i stalnim insistiranjem. LSV to radi i radiće i nadalje.
 
Koja su Vam očekivanja od predstojećih izbora?
- Liga socijaldemokrata Vojvodine će na predstojećim izborima zabeležiti odličan rezultat. Pratim izborna kretanja na našim prostorima već 20 godina i sasvim sam siguran da će pozicija Lige u narednim sazivima republičkog, pokrajinskog i lokalnih Skupština biti mnogo jača. Vidi se to iz dana u dan. Građani AP Vojvodine prepoznaju doslednost LSV. To je sigurno. Ono što moramo kritikovati je činjenica da će se građani Srbije i Vojvodine u aprilu odlučivati za svoje predstavnike na svim nivoiam vlasti.

To nimalo nije dobro i guši lokalnu i regionalnu demokratiju. Zbog veoma čestih vanrednih izobra i zbog sabijanja izbornih procesa na svim nivoima u jedan dan, doći će do gušenja lokalnih i pokrajinskih tema. Polemika će se voditi o nekakvim velikim temama, a ne o temama važnim za malu sredinu, za običnog građanina. Srbija mora jačati svest o važnosti demorkatskih procesa. Bez demokratskih procesa nema ni snažnih institucija, a bojim se da predstojeći izbori neće biti nimalo dobra škola demokratije. Ipak, LSV će, ponoviću, biti pravi hit ovih izbora i siguran sam da smo zakoračili u godinu pobede za LSV.
 
Zbog čega baš Vama i Vašoj partiji da građani pokrajine poklone poverenje?
- Napomenuo sam maločas da će građani nagraditi doslednost LSV. Već dvadeset šest godina mi se istrajno borimo za demokratsko društvo, toleranciju, poštovanje ljudskih i manjinskih prava. Više od četvrt veka smo prepoznati kao istinska antifašistička i pacifistička stranka. Nekada to i nije bilo popularno. Liga socijaldemokrata Vojvodine se dosledno bori za autonomiju Vojvodine i decentralizaciju Republike Srbije. Jasni smo u želji da Vojvodina mora imati svoju imovinu i izvorne prihode. Vojvodina mora imati i snažan parlament koji donosi zakone te mnogo agilniju Vladu, sa snažnijim ingerencijama.

Mi insistiramo  da autonomija Vojvodine obuhvati i sudsku vlast. LSV je još pre dvadeset godina insistirala na ulasku Srbije u Evropsku uniju. Tada je to bila jeres, a danas politička ideja gotovo svih partija u zemlji. Dakle, čak i politički protivnici LSV priznaju doslednost. Mi ideje nismo menjali. Ostali smo dosledni ostvarivanju naših principa i to je pravo bogatstvo. Time se na političkoj sceni zemlje niko, sem nas, ne može pohvaliti. To je naš glavni kapital za prestojeće izbore i baš zato i očekujemo odličan rezultat.

(BILSV, 26. 03. 2016)



Iz medija | Ponedeljak, 18. 03. 2024. | Komentara: 0

Čisti izborni uslovi su odlika normalne, pristojne, demokratske zemlje

Čisti izborni uslovi, po mom mišljenju, nisu ni mesto ni predmet cenjkanja, jer se tu ne govori o političkom programu ili ideji da li Srbija treba da ide malo više levo ili desno i da li porez treba da bude manji ili veći. 
Iz medija | Utorak, 05. 12. 2023. | Komentara: 0

Vreme je da se probudimo i pokrenemo Vojvodinu

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani Bojan Kostreš kaže da na pokrajinskim izborima očekuje da se čuje glas Vojvodine i Vojvođana. U intervjuu za „Politiku“ prvi na listi „Vojvođani – Liga socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani, Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara, Zajedno za Vojvodinu – Bojan Kostreš“ navodi da većina partija i koalicija koje učestvuju na pokrajinskim izborima nije našla za shodno čak ni da reč Vojvodina stavi u naziv svoje liste i ističe da to dovoljno govori o njihovom odnosu prema pokrajini.
Iz medija | Četvrtak, 23. 11. 2023. | Komentara: 0

Vojvodina je evropski motor Srbije

Ubrzani razvoj Vojvodine je zasigurno kraći put Srbije u Evropsku uniju. Vojvodina je za nas pokrajina kojoj je tolerancija drugo ime. Multietnička i multikulturalna Vojvodina primer je sklada kakav mora da postoji. Zato je važno da se ono što se u Vojvodini proizvede i pošalje prema Srbiji, u budžet Srbije, podeli na ravne časti. Samo decentrazovane države mogu brže napredovati, rekao je predsednik Vojvođana LSV Bojan Kostreš u intervjuu za Novi magazin.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook