Za LSV je DS i dalje najstariji i najpouzdaniji partner

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Iz medija | Petak, 06. 09. 2013. | Komentara: 0

Za LSV je DS i dalje najstariji i najpouzdaniji partner

NOVI SAD - Liga socijaldemorata Vojvodine naklonjena je uvek koaliciji u kojoj je stožer Demokratska stranka. Međutim u Somboru imamo malo specifičnu situaciju u kojoj je DS na prošloj sednici izbacila LSV iz većine.

LSV

Iz tog razloga ja pretpostavljam da će naš lokalni odbor prestati da ima bilo kakvu obavezu prema DS u Somboru. Ali na njima je da odluče u kom pravcu će se oni dalje kretati, kaže u intervjuu za „Dnevnik“ zamenik predsednika LSV i predsednik poslaničke grupe Lige u Skupštini Srbije Bojan Kostreš ne otkrivajući detalje budućeg koalicionog sporazuma u Somboru. On tvrdi da je, što se LSV tiče, DS i dalje najstariji i najpouzdanij partner.
 
Pored toga što tvrdite, najavljuje se formiranje novih koalicija i dalje, spominje  se i Kikinda u tom paketu. Da  li je i ta opcija u igri?

- Ne bih ja išao tako daleko. Sombor je izolovan slučaj iz prostog razloga što je Demokratska stranka otkazala partnerstvo nama. Pošto DS ne vidi Ligu u vlasti, ne mora ni LSV da vidi DS u nekoj zajedičkoj  u vlasti u Somboru, pošto je  njihov lokalni nesporazum. Da li će doći do nekih daljih koalicija između LSV i nekih drugih stranaka o tome bi morao da odluči Glavni odbor Lige, koji će možda zasedati tek krajem septembra. Tako da ja do tada ne vidim mogućnost da se bilo šta drugo desi. Ovo što se tiče Sombora je izolovan slučaj, da kažem, mali lokalni rat koji su demokrate započele, pa sad neka nose taj teret.
 
Ali tema spekulacija su i koalicije na višem nivou. Da li ste spremni da budete poluga rušenja vlasti na pokrajinskom nivou, time što biste napustili vojvođansku vlast ?

- Nema razloga za tako nešto, nije isto lokal i drugi nivoi vlasti. Pokrajina i republika su nešto sasvim drugo. Sa druge strane imate na lokalu u nekoliko opština direktnu koaliciju  Demokratske stranke i SNS. Recimo Pančevo je najveće mesto u Vojvodini, pa niko ne govori o koaliciji DS i SNS. Čak i ako bi se desila u nekim lokalnim samoupravama, a ja izvan Sombora to ne vidim, to bi bila odluka lokalnih odbora i to bi bila manifestacija lokalnih odnosa. Ovo u Somboru se ne bi desilo da lokalni DS nije izbacio nas na prošloj sednici. Što se tiče republike vrlo jasno smo rekli da smo opozicija vladajućoj koaliciji i nema razloga da ih podržavamo sem u onim  delovima gde oni sprovode program Lige, recimo evropske integracije, odnos prema Kosovu, smirivanje odnosa u regionu... A kad je o pokrajini reč, ja ne vidim nikakav razlog da se razvrgava koalicija DS i LSV.
 
Šta planirate u Vrbasu, kada će biti doneta odluka sa kime ćete izaći na izbore?

- I tu donosi odluku lokalni odbor. Koliko ja znam lokalni LDP i LSV ići će na izbore zajedno kao što su to uradili prošli put.To mi je najlogičnije. Oni još uvek nisu potpisali koaliciju. To nije moj deo posla, ali mislim da će se to desiti.

(BILSV, 06.09.2013)



Iz medija | Ponedeljak, 18. 03. 2024. | Komentara: 0

Čisti izborni uslovi su odlika normalne, pristojne, demokratske zemlje

Čisti izborni uslovi, po mom mišljenju, nisu ni mesto ni predmet cenjkanja, jer se tu ne govori o političkom programu ili ideji da li Srbija treba da ide malo više levo ili desno i da li porez treba da bude manji ili veći. 
Iz medija | Utorak, 05. 12. 2023. | Komentara: 0

Vreme je da se probudimo i pokrenemo Vojvodinu

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani Bojan Kostreš kaže da na pokrajinskim izborima očekuje da se čuje glas Vojvodine i Vojvođana. U intervjuu za „Politiku“ prvi na listi „Vojvođani – Liga socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani, Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara, Zajedno za Vojvodinu – Bojan Kostreš“ navodi da većina partija i koalicija koje učestvuju na pokrajinskim izborima nije našla za shodno čak ni da reč Vojvodina stavi u naziv svoje liste i ističe da to dovoljno govori o njihovom odnosu prema pokrajini.
Iz medija | Četvrtak, 23. 11. 2023. | Komentara: 0

Vojvodina je evropski motor Srbije

Ubrzani razvoj Vojvodine je zasigurno kraći put Srbije u Evropsku uniju. Vojvodina je za nas pokrajina kojoj je tolerancija drugo ime. Multietnička i multikulturalna Vojvodina primer je sklada kakav mora da postoji. Zato je važno da se ono što se u Vojvodini proizvede i pošalje prema Srbiji, u budžet Srbije, podeli na ravne časti. Samo decentrazovane države mogu brže napredovati, rekao je predsednik Vojvođana LSV Bojan Kostreš u intervjuu za Novi magazin.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook