Kostreš: Zakon o imovini Vojvodine do kraja maja

 
 
Izbori u LSV
Izjave | Četvrtak, 28. 04. 2011. | Komentara: 0

Kostreš: Zakon o imovini Vojvodine do kraja maja

NOVI SAD - Zakon o imovini Vojvodine trebalo bi da bude završen do kraja maja, a njime će pokrajini najverovatnije biti vraćeno sve ono što joj je oduzeto "Šešeljevim zakonom iz 1995. godine", kaže za Pravdu zamenik predsednika Lige socijaldemkrata Vojvodine Bojan Kostreš.

Radna grupa za izradu zakona o imovini Vojvodine sledeću sednicu održaće posle prvomajskih praznika, a stav većine članova je da se Vojvodini i lokalnim samoupravama vrati imovina "oteta Šešeljevim zakonom iz 1995. godine", kada je javna svojina preimenovana u državnu. Kako objašnjava Kostreš, zahtev LSV-a da se Vojvodini vrati imovina od pre 1988. godine, koja je "oteta Miloševićevim pučem", za sada nije realna.

"U ovom momentu ne postoji politička klima da se Vojvodini vrate železnica, elektrodistribucija, pošta, lutrija, putevi i drugo, ali mislim da je činjenica da je formirana ova radna grupa i da će zakon uskoro biti donet predstavljaju dobar pokazatelj da se Srbija kreće u onom pravcu koji je nama važan, a to je vraćanje imovine Vojvodini " navodi Kostreš koji je predsednik ove radne grupe.

"Pred članovima komisije našli su se predlozi Stalne konferencije gradova i regija, G17 plus, LSV-a, popis imovine Vlade Vojvodine, zatim dokument Ministarstva finansija i još neki drugi. Smatram da ne bi trebalo da bude većih problema da tekst zakona uradimo do kraja maja i predamo ga premijeru Cvetkoviću " kaže Kostreš, i napominje da će mnogo veći problem biti postizanje političke saglasnosti.
Na prvoj sednici nije bilo konkretne rasprave o detaljima novog zakona, kaže Kostreš, a čulo se mnogo različitih predloga.

"Od naredne sednice pitanja ćemo rešavati po delovima, a zamišljeno je da budući zakon, koji bi kasnije trebalo da usvoji Vlada Srbije, a zatim i Skupština, bude sastavljen od opšteg dela, zatim onog o Vojvodini i trećeg, koji bi se ticao imovine lokalne samouprave " dodaje Kostreš.

Železnica, pošta, putevi...

Večernje novosti pak pišu da Kostreš i dvojica vojvođanskih predstavnika u radnoj grupi -  sekretar za finansije Jovica Đukić i direktor Uprave za zajedničke poslove APV Marko Radosavljević, imaju različita viđenja o ovom zakonu.

- Svestan sam da će moj stav ostati u manjini, ali neću odustati od zahteva da se Vojvodini, po Ustavu iz 1974. godine vrate: železnica, pošta, putevi, elektroprivreda i telekomunikacije - rekao je Kostreš za Novosti.

(BILSV, 28.04.2011.)
Izjave | Nedelja, 24. 05. 2020. | Komentara: 0

Marton: Zašto nadležni ne reaguju na izjave kapetana Dragana o Legiji

Portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Marton pozvao je nadležne državne organe da reaguju na izjave Dragana Vasiljkovića, poznatijeg kao kapetan Dragan, u kojima slavi organizatora atentata na premijera Srbije Zorana Đinđića Milorada Ulemeka zvanog Legija i izvršioca atentata Zvezdana Jovanovića zvanog Zmija.
Izjave | Subota, 23. 05. 2020. | Komentara: 0

Kako je Zeleni fond u budžetu manji od ekoloških taksi

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je da nema sumnje da je loženje u domaćinstvima veliki, ako ne i najveći uzročnik zagađenja vazduha jer se loži ugalj i drvo, ali i gume, motorna ulja i mnogo toga drugog.
Izjave | Četvrtak, 21. 05. 2020. | Komentara: 0

Kostreš: Stalno nešto čekamo. Kad ćemo mi bolje da živimo?

Dobra vest je da postoji jedna politička opcija kao što je Ujedinjena demokratska Srbija gde smo mi iz Lige socijaldemokrata Vojvodine i Vojvođanskog fronta pronašli partnere u Beogradu i centralnoj Srbiji da se zajedno borimo za drugačiju državu, koja će biti efikasnija, kvalitetnija, koja će odlučivanje spustiti na nivo građana, izjavio je generalni sekretar LSV i koordinator VF Bojan Kostreš.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook