Promena Ustava preduslov za pravu decentralizaciju

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Utorak, 21. 06. 2011. | Komentara: 0

Promena Ustava preduslov za pravu decentralizaciju

ZRENJANIN - Proces decentralizacije mora biti celokupan, pa stoga mora početi promenom Ustava Republike Srbije koji je najveći ograničavajući faktor za kvalitetan i celokupan proces decentralizacije, istakao je danas potpredsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Marton.

Aleksandar Marton

On je na konferenciji za novinare podsetio da se stav LSV po pitanju decentralizacije ne menja 21 godinu, a da je njegova osnova u činjenici da će Srbija biti jača ako ne bude skoncentrisana samo u jednom ili dva velika centra.

"Rešenje je u kvalitetnom Ustavu i zakonima i zato je rasprava o ustavnim promenama dobar početak konačne decentralizacije države " naveo je Marton dodajući da je to neophodno i zbog što skorije kandidature Srbije za članstvo u EU. On je rekao da će Liga podržati napor bilo kog političkog subjekta, pa tako i Ujedinjenih regiona Srbije, jer zakonske promene koje je URS predložio jesu korak ka decentralizaciji.

"Međutim, bez promene Ustava i zakona teško da se može išta postići. LSV će istrajati u toj borbi i stava smo da Vojvodina treba da ima sve one ingerencije koje je imala do pre dvadesetak godina, a to su izvršna, zakonodavna i sudska vlast, izvorni prihodi i imovina " ističe Marton. On je dodao da je jako važno što je pitanje decentralizacije i autonomije Vojvodine najzad došlo na dnevni red.

"Opštine u određenoj meri i mogu da prosperiraju tim zakonskim promenama, ali nedovoljno, jer zapostavljaju srednji nivo vlasti. AP Vojvodina i lokalne samouprave moraju dobiti nazad svoju imovinu, jer je to istinski iskorak ka decentralizaciji " naveo je Marton. On je istakao da će Srbija biti decentralizovana, a da će Vojvodina opet imati znatno viši stepen automije, kao i lokalne samouprave, ali da bi Liga želela da to bude 2012. a ne 2020. godine, jer je već izgubljeno dosta vremena.

(BILSV, 21. 06. 2011.)




Izjave | Utorak, 16. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI sigurno izlazi na lokalne izbore

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI sigurno izlazi na predstojeće lokalne izbore u Novom Sadu, izjavila je predsednica novosadskog odbora LSV – VOJVOĐANI Maja Mrnuštik. Ona je u izjavi za 021.rs rekla da je LSV – VOJVOĐANI prošle nedelje formirala izborni štab i napravila program prioriteta za koje će se zalagati u narednom periodu. 
Izjave | Sreda, 06. 03. 2024. | Komentara: 0

Odbornici LSV-Vojvođani glasali protiv izgradnje crkve kod Štranda

Šef odborničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani u Skupštini grada Novog Sada Robert Kolar izjavio je da su odbornici LSV-Vojvođani glasali protiv većine odluka i planova koje su bile na jučerašnjem dnevnom redu gradskog parlamenta. 
Izjave | Utorak, 20. 02. 2024. | Komentara: 0

Mrnuštik: Građani sve više okrenuti opozicionom bloku

Predsednica Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine - Vojvođani Novi Sad Maja Mrnuštik izjavila je da, ako se izuzmu sve manipulacije i krađe koje su se dogodile u decembru na izborima, vidi se porast raspoloženja građanki i građana ka opozicionom bloku, kako u Novom Sadu, tako i Vojvodini gde slede lokalni izbori.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook