Tepić: Preispitati saglasnost da NIS istražuje naftu po Deliblatskoj peščari

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Subota, 29. 10. 2016. | Komentara: 0

Tepić: Preispitati saglasnost da NIS istražuje naftu po Deliblatskoj peščari

PANČEVO – Govoreći o geološkim istraživanjima nafte i gasa u Deliblatskoj peščari, koje je započeo NIS, a o čemu je postavila poslaničko pitanje u Skupštini Srbije, narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Marinika Tepić kaže da je još pre nekoliko meseci u tom delu južnog Banata primećeno proširenje puteva. Ona je u izjavi za „Pančevac“ istakla i da je kontaktirala s Pokrajinskom inspekcijom i da joj je tom prilikom objašnjeno da slede istraživanja zemljišta koja izazivaju jake vibracije tla, što može dovesti do pucanja kuća.

lsv

- Postoji mnogo argumenata da se preispita saglasnost, odnosno potencijalna eksploatacija na tom terenu – pojasnila je ona.

Poslanica LSV je navela i da se o informaciji da su započeta geološka istraživanja u Deliblatskoj peščari detaljno raspitala, te da su meštani bili zatečeni i da je reagovao i njihov lokalni zaštitnik građana.  Ona je objasnila i kako nema dilemu da papir, to jeste dozvola za izvođenje radova postoji, ali da je sporno to što NIS koji ima saglasnost za vršenje geoloških istraživanja u potrazi za naftom i gasom ne radi to iz ljubavi, već svakako s namerom da kasnije krene u proces ekspoatacije.

- Za mene je, bez obzira na sve saglasnosti, zaista neverovatno da se makar posle toliko godina ponovo ne postavi pitanje da li je to opravdano ili nije. Shvatam obostrani interes NIS-a i države da se pronađe nafta, ali, ipak, mi nemamo pet deliblatskih peščara pa da jednu možemo da namenimo istraživanju. Takođe, to ne bi bile dovoljne količine nafte da nas rasterete zavisnosti od uvoznog gasa – navela je Tepićeva. 

Ona je istakla i da je Deliblatska peščara jedinstveno prirodno dobro u Evropi i da, zbog višedecenijskog zagađenja, Pančevcima predstavlja ekološku oazu. Dodala je i kako nije tajna da su sve ostale bušotine, to jest izvori nafte iscrpljeni i da NIS gotovo da nema više nikakvih interesa da posluje u Srbiji, osim ukoliko ne dođe do novih nalazišta.

- To je opravdano što se tiče poslovanja pomenute kompanije, ali ne razumem drugu stranu, kojoj u prvom planu treba da bude interes građana i staranje o njihovom zdravlju - istakla je Tepićeva.

Tepićeva je naglasila i da tokom naredne nedelje treba da dobije odgovor na postavljeno poslaničko pitanje i da će u zavisnosti od objašnjenja planirati sledeći korak.


(BILSV, 29. 10. 2016)



Izjave | Utorak, 16. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI sigurno izlazi na lokalne izbore

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI sigurno izlazi na predstojeće lokalne izbore u Novom Sadu, izjavila je predsednica novosadskog odbora LSV – VOJVOĐANI Maja Mrnuštik. Ona je u izjavi za 021.rs rekla da je LSV – VOJVOĐANI prošle nedelje formirala izborni štab i napravila program prioriteta za koje će se zalagati u narednom periodu. 
Izjave | Sreda, 06. 03. 2024. | Komentara: 0

Odbornici LSV-Vojvođani glasali protiv izgradnje crkve kod Štranda

Šef odborničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani u Skupštini grada Novog Sada Robert Kolar izjavio je da su odbornici LSV-Vojvođani glasali protiv većine odluka i planova koje su bile na jučerašnjem dnevnom redu gradskog parlamenta. 
Izjave | Utorak, 20. 02. 2024. | Komentara: 0

Mrnuštik: Građani sve više okrenuti opozicionom bloku

Predsednica Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine - Vojvođani Novi Sad Maja Mrnuštik izjavila je da, ako se izuzmu sve manipulacije i krađe koje su se dogodile u decembru na izborima, vidi se porast raspoloženja građanki i građana ka opozicionom bloku, kako u Novom Sadu, tako i Vojvodini gde slede lokalni izbori.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook