Nedopustiv govor mržnje

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Sreda, 13. 06. 2018. | Komentara: 0

Nedopustiv govor mržnje

Zrenjanin, 13.06.2018 - Liga socijaldemokrata Vojvodine Zrenjanin najoštrije osuđuje precrtavanje naziva mesta na jezicima nacionalnih zajednica na tablama na ulazu u nekoliko zrenjaninskih sela. Na ovaj način se krše prava nacionalnih manjina na službenu upotrebu jezika i pisma.

LSV

Liga socijaldemokrata Vojvodine podseća neodgovorne i bahate predstavnike zrenjaninske vlasti da su svi građani jednaki, da su prava manjina zagarantovana Ustavom i zakonima ove države. Konkretno, pravo na upotrebu svog jezika i pisma za manjinske zajednice omogućeno je Ustavom Republike Srbije, Zakonom o službenoj upotrebi jezika i pisama, Zakonom o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina, ali i Statutom grada koji definiše koji su jezici u službenoj upotrebi na teritoriji našeg grada.

Smatramo da je sramota što se čelnici zrenjaninske vlasti nisu pozabavili ovim problemom i preduzeli mere da pronađu počinioce, nego su čak dozvolili da tako preškrabane table stoje već nekoliko meseci.

Istovremeno izražavamo zabrinutost zbog atmosfere u društvu koja je dovela do ovakvog vandalskog akta i čina govora mržnje. No, šta očekivati kada vlast umesto da bude servis svih Zrenjaninaca i Zrenjaninki bez obzira na nacionalnu, versku pripadnost i ideološke poglede, svojim nečinjenjem i nerešavanjem problema, radi na radikalizaciji odnosa u našem gradu.

Vojvodina je zbog svoje multietničnosti lakmus papir za stanje demokratije u zemlji i ne dozvoljavamo da vlast svoje političke stavove isprobava na Vojvodini, odnosno Zrenjaninu.
Pripadnici nacionalnih manjina u Zrenjaninu nisu građani drugog reda i zahtevamo da se njihova prava poštuju, a oni tretiraju kao svi ostali naši sugrađani.

Zahtevamo da predstavnici gradske vlasti odmah očiste ili zamene table i vrate ih u prvobitno stanje! Prekinite sa javašlukom i igranjem politike!

mr Dejan Čapo
predsednik Odborničke grupe LSV
u Skupštini grada Zrenjanina




Odbori LSV | Četvrtak, 29. 11. 2012. | Komentara: 0

Izazovi vođenja u obrazovanju

KIKINDA/SARAJEVO – Direktor Ekonomsko-trgovinske škole u Kikindi, Tomislav Bartolić, inače član Gradskog odbora LSV Kikinda i predsednik Saveta za sport LSV sa još 15 kolega, prisustvovao je u Sarajevu na prvoj regionalnoj konferenciji direktora osnovnih i srednjih škola jugoistočne Evrope sa temom „Izazovi vođenja“.
Odbori LSV | Sreda, 28. 11. 2012. | Komentara: 0

Zrenjanin čvrsto grabi ka poziciji obične kasabe

ZRENJANIN - Odbornik u Skupštini grada Zrenjanina Aleksandar Marton najoštrije je osudio incident koji se desio na poslednjem zasedanju lokalnog parlamenta, tokom kojeg su novinari bili zaključani i nisu bili u mogućnosti da nesmetano prate rad Skupštine. Marton je zatražio od nadležnih da objave ime odgovornih.
Odbori LSV | Sreda, 28. 11. 2012. | Komentara: 0

Ligaši i ligašice čistili putokaze

NOVI SAD – Članice i članovi Mesnih odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine „Žitni trg“ i „Rumenka“ pokrenuli su akcije čišćenja saobraćajnih znakova, da bi ukazali na problem vandalizovanja znakova.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook