Zašto Kusturica ne otvori filmski festival u Sarajevu?

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Omladina LSV | Nedelja, 26. 05. 2013. | Komentara: 0

Zašto Kusturica ne otvori filmski festival u Sarajevu?

NOVI SAD, 26. maj - Omladina LSV poziva proslavljenog filmskog reditelja Emira Kusturicu da umesto pozorišnog festivala u Novom Sadu proba da otvori filmski, recimo u svom rodnom Sarajevu.

LSVU Novi Sad svako može da dođe i u njemu bude dobrodošao, uključujući i Kusturicu. Ali, upravo zbog njega je sarajevska rediteljka Selma Spahić povukla predstavu „Grebanje ili Kako se ubila moja baka“. 

Podsetimo, ona je ocenila da se festival koji ukaže takvu čast Emiru Kusturici „ideološki jasno opredeljuje, pristaje na nacionalističku retoriku i daje joj legitimitet“.

Kusturica je sinoć, svojoj deklaracijom, tu njenu ocenu upravo potvrdio.

Pritom, nabrajajući reprezentaciju velikana pored Jakova Ignjatovića, Miloša Crnjanskog, Đure Jakšića, Branka Radičevića, Veljka Petrovića, Stevana Sremca, Save Šumanovića, Borislava Mihajlovića Mihiza, Isidore Sekulić, Milana Konjovića, Kusturica na rezervnoj klupi ostavlja Matiju Bećkovića, ali je recimo, preskočio Danila Kiša, Todora Manojlovića ili Aleksandra Tišmu.

Novi Sad je u poslednje vreme postao izrazito privlačan poligon za političke promocije nacionalista, kojem ne mogu da odole čak ni oni koji su najavili da će ubuduće govoriti samo kroz filmove. 

Uzgred, iskreno se nadamo da Emir Kusturica posle Mokre gore nije bacio oko i na Frušku goru.  

Omladina 
Lige socijaldemokrata Vojvodine



Omladina LSV | Ponedeljak, 13. 07. 2015. | Komentara: 0

U znak večnog sećanja i zahvalnosti Svetozaru Tozi Markoviću, narodnom heroju NOB-a

NOVI SAD - Delegacija Gradskog odbora Omladine Lige socijaldemokrata Vojvodine Novi Sad položila je danas venac na spomenik narodnom heroju Svetozaru Tozi Markoviću povodom 13. jula, dana kada je rođen narodni heroj.
Omladina LSV | Utorak, 07. 07. 2015. | Komentara: 0

Bez kompromisa protiv revizije i prekrajanja istorije NOB-a

Delegacija Gradskog odbora Omladine Lige socijaldemokrata Vojvodine Novi Sad, na čelu sa predsednikom Nenadom Vezmarom, prisutvovala je danas obeležavanju godišnjice Dana ustanka naroda Srbije 7. jula. Oni su na Fruškoj gori, kod spomenika „Sloboda" odali počast svim nastradalim i pogunulim borcima i borkinjama NOB-a u Srbiji i Vojvodini.
Omladina LSV | Subota, 23. 05. 2015. | Komentara: 0

Bojana Begović na čelu LSVO

KOVAČICA – Na Izbornoj skupštini Omladine Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSVO) održanoj danas u Kovačici, izabrano je novo rukovodstvo LSVO. Za predsednicu je izabrana Bojana Begović, a za potpredsednike Vladan Keljević, Nenad Vezmar i Andrej Bačić. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook