Presuda Šešelju dokaz da je SRS zločinačka organizacija

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Sreda, 11. 04. 2018. | Komentara: 0

Presuda Šešelju dokaz da je SRS zločinačka organizacija

NOVI SAD - Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak pozdravio je presudu kojom je lider radikala Vojislav Šešelj osuđen na 10 godina zatvora. Čanak je dodao da je to još jedna potvrda njegove ranije teze da je Srpska radikalna stranka trebalo da bude zabranjena kao zločinačka organizacija.

LSV

Predsednik LSV se za zalagao za zabranu radikala, Socijalističke partije Srbije, Jugoslovenske levice i Stranke srpskog jedinstva, odmah nakon rušenja režima Slobodana Miloševića početkom dvehiljaditih godina.

"Sada Šešelj više ne može da priča o nekakvoj pobedi nad Haškim tribunalom i sada je više nego jasno da je SRS trebalo da bude proglašena zločinačkom organizacijom. Koliko decenija treba da prođe da bi se došlo do notornih činjenica koje su bile jasne još 1991. godine", upitao je Čanak.

Čanak je agenciji Beta rekao da je današnja presuda "ogroman korak napred", jer je prvostepena oslobađajuća presuda bila "ogroman šamar" svima koji su se protivili politici etničkog čisčćenja i nacionalsocijalističkog ekskluziviteta iz vremena režima Slobodana Miloševića.

Prema njegovim rečima, nakon presude Šešelju potrebno je pokrenuti i raspravu o tome kako osoba koja je osuđena za ratne zločine može da nastavi da sedi kao poslanik u Skupštini Srbije. Čanak je rekao da je Haški tribunal pogrešio jer je zločine koji su devedesetih godina počinjeni u Vojvodini i u Sandžaku izdvojio, pošto ti delovi Srbije nisu bili deo zone direktnih ratnih dejstava.

- To je bilo i direktno amnestiranje za zločine počinjene u Vojvodini i u Sandžaku, a ova presuda Šešelju je delimično ispravila tu nepravdu - kazao je Čanak.

Ocenio je da je "istorijska nepravda" što građani bivše Jugoslavije nisu imali priliku da vide pokojne predsednike Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine Slobodana Miloševića, Franju Tuđama i Aliju Izetbegovića u Hagu, jer bi se na njihovim presudama najbolje videlo koliko međunarodna zajednica razume ili ne razume kompleksnost odnosa na Balkanu.

(BILSV, 11.04.2018)



Saopštenja | Subota, 27. 04. 2013. | Komentara: 0

Kostreš dobio nove pretnje smrću: Obećao sam. Čekaću ga

NOVI SAD, 27. april - Zameniku predsednika LSV Bojanu Kostrešu danas su ponovo upućene pretnje smrću.
Izjave | Subota, 27. 04. 2013. | Komentara: 0

Vratiti sud u Bačku Topolu

BAČKA TOPOLA – Predsednik odborničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine Radovan Radovanović i Janoš Hadži, predsednik istoimene grupe građana založili su se za vraćanje suda u Bačku Topolu, zbog čega će LSV inicirati sazivanje opštinske skupštine na kojoj bi se formulisala politička poruka prema pokrajini i republici sa zahtevom za vraćanje suda.
Odbori LSV | Petak, 26. 04. 2013. | Komentara: 0

Šansa za mlade i obrazovane Irižane

IRIG - Jedino javno preduzeće u opštini Irig, JP "Komunalac" nedavno je dobilo novi Statut, usklađen sa novim Zakonom o javnim preduzećima, kojim je predviđeno ukidanje upravnih odbora i izbor direktora na konkursima, što bi trebalo da dovede do profesionalizovanja upravljanja javnim sektorom. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook