Da li ćemo imati dovoljno gasa u toku zime?

 
 
Izbori u LSV
Saopštenja | Ponedeljak, 28. 10. 2019. | Komentara: 0

Da li ćemo imati dovoljno gasa u toku zime?

Novi Sad, 28. oktobar 2019 - Liga socijaldemokrata Vojvodine poziva Vladu Republike Srbije da javnosti saopšti da li se i kako Repulika Srbija priprema za slučaj da Rusija obustavi isporuku gasa preko Ukrajine i da li ćemo imati dovoljno gasa u toku zime.

LSV

Turski tok nije i ne može biti završen do početka godine, a skladište „Banatski dvor“ ne može ni izbliza podmiriti sve potrebe. Prosečni satni ulaz gasa iz uvoza na nivou godine je oko 2 miliona Sm3/h (svedeni metar kubni, standardizovana veličina na koju se svodi gas radi uporedivosti), ali u zimskom periodu prelazi 8 miliona Sm3/h, a u najhladnijim danima dostiže i do 14 miliona Sm3/h.

Dinamički kapacitet domaćih izvora i podzemnog skladišta „Banatski dvor“  u najboljem slučaju ne prelazi 470 hiljada Sm3/h. Čak i pod pretpostavkom da domaći proizvođač uloži dodatne napore i poveća proizvodnju u zimskom periodu, ukupni dinamički kapacitet ne može postići ni približno potreban nivo za zadovoljenje zahteva tržišta. U tom slučaju jedno od mogućih rešenja je nabavka gasa po takozvanim spot cenama od drugih snabdevača, ali su one vrtoglavo visoke u zimskom periodu.

Pošto se podzemna skladišta gasa u Ukrajini, koja čine četvrtinu evropskih kapaciteta podzemnih skladišta gasa, kao i Mađarskoj - užurbano pune, za očekivati je da su kapaciteti već odavno zakupljeni. LSV postavlja pitanje da li je JP „Srbijagas“ pravovremeno reagovao i zakupio kapacitete za potrebe skladištenja gasa za snabdevanje potrošača u predstojećem periodu u Srbiji. 

Upozoravamo na to da je jedna od očekivanih posledica nestašice gasa drastično povećanje potrošnje električne energije, što može da dovede u opasnost elektroenergetski sistem i do ponovnih restrikcija u snabdevanju električnom energijom.

Generalni sekretar
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Bojan Kostreš
Saopštenja | Subota, 12. 09. 2020. | Komentara: 0

LSV čestita Nacionalni dan Katalonije

Liga socijaldemokrata Vojvodine čestita Nacionalni dan građanima Katalonije, te članstvu i rukovodstvu najsnažnije partije ove regije Republikanskoj levici Katalonije (ERC).
Saopštenja | Nedelja, 09. 08. 2020. | Komentara: 0

LSV pita vladu šta je sa ledolomcima u Srbiji

Liga socijaldemokrata Vojvodine postavlja pitanje predsednici Vlade Republike Srbije Ani Brnabić dokle se stiglo sa rešavanjem problema nedostatka ledolomaca na našim rekama.
Saopštenja | Petak, 31. 07. 2020. | Komentara: 0

Pre 75 godina konstituisana Autonomna Pokrajina Vojvodina

Pre 75 godina Skupština izaslanika naroda Vojvodine konstituisala je Vojvodinu kao autonomni politički entitet. Antifašistička borba građana Vojvodine u Drugom svetskom ratu stvorila je zdrave temelje za konstituisanje ravnopravne političke autonomije u okviru Srbije i Jugoslavije. ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook