Da li ćemo imati dovoljno gasa u toku zime?

 
 
Izbori u LSV
Saopštenja | Ponedeljak, 28. 10. 2019. | Komentara: 0

Da li ćemo imati dovoljno gasa u toku zime?

Novi Sad, 28. oktobar 2019 - Liga socijaldemokrata Vojvodine poziva Vladu Republike Srbije da javnosti saopšti da li se i kako Repulika Srbija priprema za slučaj da Rusija obustavi isporuku gasa preko Ukrajine i da li ćemo imati dovoljno gasa u toku zime.

LSV

Turski tok nije i ne može biti završen do početka godine, a skladište „Banatski dvor“ ne može ni izbliza podmiriti sve potrebe. Prosečni satni ulaz gasa iz uvoza na nivou godine je oko 2 miliona Sm3/h (svedeni metar kubni, standardizovana veličina na koju se svodi gas radi uporedivosti), ali u zimskom periodu prelazi 8 miliona Sm3/h, a u najhladnijim danima dostiže i do 14 miliona Sm3/h.

Dinamički kapacitet domaćih izvora i podzemnog skladišta „Banatski dvor“  u najboljem slučaju ne prelazi 470 hiljada Sm3/h. Čak i pod pretpostavkom da domaći proizvođač uloži dodatne napore i poveća proizvodnju u zimskom periodu, ukupni dinamički kapacitet ne može postići ni približno potreban nivo za zadovoljenje zahteva tržišta. U tom slučaju jedno od mogućih rešenja je nabavka gasa po takozvanim spot cenama od drugih snabdevača, ali su one vrtoglavo visoke u zimskom periodu.

Pošto se podzemna skladišta gasa u Ukrajini, koja čine četvrtinu evropskih kapaciteta podzemnih skladišta gasa, kao i Mađarskoj - užurbano pune, za očekivati je da su kapaciteti već odavno zakupljeni. LSV postavlja pitanje da li je JP „Srbijagas“ pravovremeno reagovao i zakupio kapacitete za potrebe skladištenja gasa za snabdevanje potrošača u predstojećem periodu u Srbiji. 

Upozoravamo na to da je jedna od očekivanih posledica nestašice gasa drastično povećanje potrošnje električne energije, što može da dovede u opasnost elektroenergetski sistem i do ponovnih restrikcija u snabdevanju električnom energijom.

Generalni sekretar
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Bojan Kostreš
Saopštenja | Četvrtak, 20. 02. 2020. | Komentara: 0

LSV osuđuje telefonske smene u Libertatei

Liga socijaldemokrata Vojvodine najstrože osuđuje odluku Nacionalnog saveta Rumuna kojom su smenjeni članovi Upravnog odbora nedeljnika „Libertatea“.
Saopštenja | Četvrtak, 20. 02. 2020. | Komentara: 0

Predsednik bečejskog odbora SVM teroriše direktore i zaposlene u školama, zaposlio ženu preko reda

Nakon što je Vlada Srbije donela odluku da se dozvoli primanje u stalni radni odnos 5.000 zaposlenih u prosveti širom Srbije, član predsedništva bečejskog odbora Saveza vojvođanskih Mađara Kiš Igor, inače član Veća za socijalna pitanja u Opštini Bečej, rešio je da zaposli svoju suprugu u ŠOSO „Bratstvo“ na neodređeno vreme.
Saopštenja | Subota, 15. 02. 2020. | Komentara: 0

LSV: Pokret slobodnih građana da osudi izjave Sergeja Trifunovića

Liga socijaldemikrata Vojvodine poziva članove i članice Pokreta slobodnih građana da se ograde od izjava predsednika njihove stranke Sergeja Trifunovića i osude njegov neprimeren rečnik.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook