Vratite helikoptere policiji u Vojvodini

 
 
Izbori u LSV
Saopštenja | Četvrtak, 01. 08. 2019. | Komentara: 0

Vratite helikoptere policiji u Vojvodini

Novi Sad, 01. avgust 2019 - Tokom obilaska helikopterske jedinice i razgledanja trećeg od četiri Erbasova helikoptera H-145M namenjenih policiji MUP-a, ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije Stefanović dr Nebojša rekao je da je nabavkom ovih letelica, posle 40 godina, počela obnova Helikopterske jedinice MUP-a.

LSV

Helikopteri će biti korišćeni za transport specijalnih jedinica, nadzor državne granice, kontrolu saobraćaja, gašenje požara i spasavanje ljudi. Opremljeni su najmodernijom opremom za noćno osmatranje, medicinskom opremom za pružanje hitne medicinske pomoći u transportu, ali i mitraljezom!? Što se moglo videti u televizijskom prenosu prilikom posete ministra Stefanovića.

Liga socijaldemokrata Vojvodine želi da podseti građanke i građane Srbije da je do 1988. godine Pokrajinski sekretarijat za unutrašnje polslove AP Vojvodine imao svoja 4  helikoptera: (Bell 206 JetRabger II YU-HAV, Bell 206 JetRanger III YU-HDA, Bell 206L LongRanger YU-HBR, i Sa,365N Dauphin 2 YU-HCU), koje je MUP Srbije (kao i moderna vozila i sredstva veze) „u ime jedinstva Srbije“ oduzeo, za predstojeće doba centralizacije i dekadencije Srbije, i nije ih vratio, iako su sva ta sredstva plaćena isključivo novcima Vojvođana.

Jedna od osnovnih namena policijskih helikoptera u Vojvodini bila je praćenje stanja i rasporeda saobraćaja na putevima Vojvodine, uočavanje i dojavljivanje šumskih i poljskih požara, uočavanje nedozvoljenih delatnosti na nepristupačnim mestima, rekama i kanalima, organizovanja policijskih potera, traganja i spasavanja i veoma često za koordinacija auto-patrolnih delatnosti za područje koje je pokrivalo 20 patrolnih automobila, transport povređenih i evakuaciju ljudi, sletanjem na mesta saobraćajnih i drugih nesreća, čime se pokazala njegova puna upotrebna vrednost, što od tada, priznaćete u Srbiji nije viđeno.

Let helikoptera nije jeftin, a još je skuplji ako helikopter stoji prizemljen i samo je opravdan ako ispuni više od onoga što se od njega očekuje, pa je stoga apslolutno beskoristan i samim time izuzetno skup ako leti bez cilja i svrhe, a tek delimično isplativ ako leti isključivo radi prevencije.

Upotreba helikoptera u MUP-u danas je svedena na vežbe žandarma i SAJ-a za „borbena dejstva“ i revijalno prikazivanje umeća specijalaca, pred kojima deca, široko raširenih očiju, ostaju bez daha.     

Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da je krajnje vreme da se učini neophodan kvalitativni skok i da se bar jedan od nabavljenih helikoptera vrati u Vojvodinu i podigne na nivo koji će potpuno opravdati znatne troškove eksploatacije, kao što je to bilo u PSUP-u Vojvodine gde je helikopter bio potpuno integrisan u sektorski način rada policije.

 Liga socijaldemokrata Vojvodine  će u narednom periodu podneti u Skupštini AP Vojvodine inicijativu za uklanjanje formalnih prepreka, u smislu formiranja Direktorata vojvođanske policije,  koje čine mnogo manji problem i zahtevaju mnogo manje vremena, nego što je dugotrajan proces neadekvatne upotrebe ovako skupe tehnike na način koji je policijskoj službi potpuno stran.   

  

Predsednik Stručnog saveta za odbranu i bezbednost
i član Glavnog odbora LSV
Velimir Kovačević
Saopštenja | Subota, 06. 06. 2020. | Komentara: 0

Nenad Čanak podsetio na heroje pobede nad nacizmom

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak uputio je danas telegram ambasadorima Sjedinjenih Američkih država, Velike Britanije i Kanade u Srbiji u kojem je podsetio na herojske dane juna 1944. godine kada su se savezničke snage iskrcale u Normandiji i započele konačanu bitku za pobedu nad nacizmom.
Saopštenja | Subota, 06. 06. 2020. | Komentara: 0

UDS: Naša politika je manifest potreba i nade običnih, pristojnih ljudi

Bojan Đurić, jedan od lidera Ujedinjene demokratske Srbije rekao je u Požarevcu da je politika UDS svojevrstan manifest običnog, pristojnog i poštenog sveta, građanina Srbije koji je za demokratske, evropske i građanske vrednosti u srpskoj politici. UDS će biti predstavnik politike koja i sluša i čuje ljude, a ne tretira ih kao brojeve u politici i na izborima.
Saopštenja | Petak, 05. 06. 2020. | Komentara: 0

Vojvođanski front će odlučiti ko će biti sledeći gradonačelnik Subotice

Vojvođanski front smatra da izjava Balinta Pastora, jednog od čelnika Saveza vojvođanskih Mađara, da će posle predstojećih izbora gradonačelnik Subotici biti ili on ili kandidat SNS Bogdan Laban, nerealna i preuranjena. ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook