Vratiti lokalnim samoupravama oduzete ingerencije i novce

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Nedelja, 29. 04. 2018. | Komentara: 0

Vratiti lokalnim samoupravama oduzete ingerencije i novce

Novi Sad, 29. april 2018 - Liga socijaldemokrata Vojvodine traži od ministara u Vladi Republike Srbije da počnu da rade posao koji im je poveren. U delovanju ministara u Vladi puno je marketinga, a malo konkretnih rezultata.

LSV

Poslednje najave Branka Ružića, ministra državne uprave i lokalne samouprave, da će izmenama i dopunama  Zakona o lokalnoj samoupravi i Zakona o državnoj upravi doći do suštinskih promena i efikasnog sistema, samo su pokušaji da se stanje sistema prikaže u mnogo boljem svetlu.

Ružić je izjavio da će Indeks dobre uprave na lokalnom nivou vlast približiti građanima.

Nažalost, i ova priča o reformama samo je još jedna od slika lutanja u procesu poboljšanja pozicija loklanih vlasti u političkom sistemu Srbije. Ministar Ružić bio je veoma tih kada su izmenama Zakona o finansiranju lokalnih vlasti opštine i gradovi ostali bez velikog dela prihoda. Ministar Ružić je tih i kada se govori o promenama Ustava Srbije i nije se čula niti jedna jedina njegova ideja o decentralizaciji.

Ministar Ružić je posebno tih kada Vlada u nekoliko meseci dva puta izdvaja sredstva iz tekuće budžetske rezerve za grad Beograd, kojem je od svih sredina u Srbiji pomoć najmanje potrebna.

LSV je jasno da je Socijalistička partija Srbije opcija koja je devedesetih godina započela proces uništavanja lokalnih samouprava. Sigurno je da se ta politika i sada nastavlja.

Vlasti u Srbiji svakodnevno krše Evropsku povelju o lokalnim i regionalnim vlastima koju je naša država ratifikovala 2007.godine. Kao članica Saveta Evrope Srbija je obavezna da poštuje ovu povelju.

Nažalost, praksa je potpuno drugačija i tražimo da se sa takvom politikom prestane!

Sandra Ristić
poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine
u Skupštini AP Vojvodina




Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 
Saopštenja | Subota, 20. 04. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Borićemo se zajedno protiv izolacionističke politike vlasti

Dugo pripremana i u javnosti promovisana promena strateške orijentacije Srbije konačno je obznanjena i to neformalno od strane ultradesnog krila vladajuće stranke. Poslanik SNS Vladimir Đukanović je izgovorio stav za koji je režim dugo pripremao javnost, a to je konačno odustajanje Srbije od procesa pridruživanja Evropskoj uniji



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook