Zašto Srbija nije sposobna da ispuni evropske standarde u visokom obrazovanju?

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Sreda, 04. 03. 2020. | Komentara: 0

Zašto Srbija nije sposobna da ispuni evropske standarde u visokom obrazovanju?

Novi Sad, 04. mart 2020 - Savet za nauku i tehnološki razvoj Lige socijaldemokrata Vojvodine izražava zabrinutost što je Srbija izgubila punopravno članstvo u Evropskoj asocijaciji za obezbeđenje kvaliteta u visokom obrazovanju (ENQA) i najoštrije osuđuje sve nadležene institucije koje su dozvolile da se ovako nešto desi.

LSV

Obrazovanje je jedan od osnovnih stubova uređenih društava sposobnih da napreduju, a reakcija Evropske asocijacije za obezbeđenje kvaliteta u visokom obrazovanju je poslednje upozorenje Srbiji da se ne nalazi na putu da takvo društvo i postane. Prethodna Komisija za akreditaciju i proveru kvaliteta izgubila je status punopravnog člana ENQA u februaru 2018. godine i za pune dve godine država nije uspela da ispuni zahteve za punopravno članstvo u ovoj asocijaciji. U međuvremenu, Srbiju su nastavile da potresaju afere kupljenih diploma i plagiranih doktorata na koje dugo nije bilo nikakve reakcije nadležnih institucija. Nedavna reakcija Beogradskog univerziteta na plagijat doktorata Siniše Malog predstavlja ohrabrenje da naučna zajednica ima snage da se sa ovim fenomenima izbori. Međutim, činjenica da se Siniša Mali i dalje nalazi u Vladi Republike Srbije jasno pokazuje da za takvu borbu ne postoji podrška državne politike.

Savet za nauku i tehnološki razvoj LSV zahteva da Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja javnosti dostavi detaljno obrazloženje zbog čega država Srbija nije u mogućnosti da u višegodišnjim rokovima ispuni evropske standarde po pitanju visokog obrazovanja, kao i da po hitnom postupku ispuni tražene mere jer one nisu tu da bismo kao država bili članovi asocijacija već da bi građanima bilo omogućeno obrazovanje po najvišim standardima.

Savet za nauku i tehnološki razvoj 
Lige socijaldemokrata Vojvodine 



Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 
Saopštenja | Subota, 20. 04. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Borićemo se zajedno protiv izolacionističke politike vlasti

Dugo pripremana i u javnosti promovisana promena strateške orijentacije Srbije konačno je obznanjena i to neformalno od strane ultradesnog krila vladajuće stranke. Poslanik SNS Vladimir Đukanović je izgovorio stav za koji je režim dugo pripremao javnost, a to je konačno odustajanje Srbije od procesa pridruživanja Evropskoj uniji



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook