Zaustaviti pokušaj rehabilitacije fašizma u Novom Sadu

 
 
Izbori u LSV
Saopštenja | Utorak, 05. 02. 2013. | Komentara: 0

Zaustaviti pokušaj rehabilitacije fašizma u Novom Sadu

NOVI SAD, 05. februar – Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine Novi Sad poziva gradsku vlast da se javno, jasno i glasno odredi prema skandaloznoj izložbi kojom se rehabilituju fašizam i umanjuju značaj i žrtve Narodnooslobodilačke borbe u Drugom svetskom ratu. 

LSVTokom šest meseci od dolaska nove gradske vlasti, u Novom Sadu je došlo do favorizovanja ćirilice, prebrojavanja pripadnika nacionalnih zajednica, skidanja zastave AP Vojvodine sa nekih gradskih preduzeća i prekrajanja istorije grada.

Takav politički ambijent je doveo do toga da se u prostorijama izdavačke kuće „Prometej“ u Novom Sadu, upriliči izložba koja zapravo abolira kvislinšku, zločinačku vladu Milana Nedića i fašističku organizaciju „Zbor“, koji su bili odgovorni za formiranje Zavoda i interniranje antifašističke omladine u Smederevskoj Palanci.

Izložba „Ni koledž ni tamnica“ taj Zavod predstavlja kao nekakvu pedagošku ustanovu, a reč je o logoru ograđenom žicom i obezbeđenom naoružanom stražom Nedićevih žandarma, u kome je antifašistička omladina nasilno odvojena od svoje sredine bila izložena sistematskoj fašističkoj indoktrinaciji. Oni koji su se opirali, bili su izlagani najsurovijoj torturi, a za pokušaje bekstva iz logora uhvaćeni omladinci bili su deportovani u logor na Banjici i potom streljani.

Redovnu kontrolu nad Zavodom sprovodila je zloglasna kvislinška Specijalna policija, dok su u logor često svraćali predstavnici nemačkih okupacionih vlasti.

Bez obzira da li je učestvovala ili pomogla ovu izložbu, vlast u gradu koji je toliko propatio zbog fašizma mora da se ogradi od ovog skandala.

Što se „Prometeja“ tiče, najmanje što duguje Novom Sadu je izvinjenje.

Gradski odbor
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Novi SadSaopštenja | Ponedeljak, 25. 01. 2021. | Komentara: 0

Čanak uputio čestitku Đukanoviću

Predsednik Lige socijaldmokrata Vojvodine Nenad Čanak uputio je danas telegram čestitke Milu Đukanoviću koji je juče kongresu Demokratske partije socijalista Crne Gore ponovo izabran za predsednika te stranke.

Saopštenja | Nedelja, 24. 01. 2021. | Komentara: 0

LSV poziva vlast i samoproklamovanu pravu opoziciju da osude policijsku brutalnost u Rusiji

Liga socijaldemokrata Vojvodine poziva vlast i „pravu“ opoziciju u Srbiji da zajedno osude jučerašnju policijsku represiju nad demonstrantima u mnogim gradovima Ruske Federacije.
Saopštenja | Sreda, 20. 01. 2021. | Komentara: 0

Rešenje je u regionalnom vodovodu za srednji i severni Banat

Liga socijaldemokrata Vojvodine podseća da se danas navršava sedamnaest godina od kako je sanitarna inspekcija zabranila upotrebu pijaće vode u Zrenjaninu. Problem do dana današnjeg nije rešen, a čini se da će agonija još dugo trajati.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook