Zloupotreba porodilja i porodica sa malom decom u kampanji

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Sreda, 10. 05. 2017. | Komentara: 0

Zloupotreba porodilja i porodica sa malom decom u kampanji

Novi Sad, 10. maj 2017 - Liga socijaldemokrata Vojvodine postavlja pitanje ministru Vulinu kada će biti usvojen Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom, jer na taj način može ukazati na odgovorno postupanje prema građanima i građankama Srbije. Za sada se stiče utisak da su porodilje i porodice sa malom decom zloupotrebljene obećanjima koja nisu ispunjena u nekoliko prethodnih predizbornih kampanja.

LSV

Ni treću godinu od najava, Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom nije usvojen. Ministar Vulin je pred svake izbore u kampanji najavljivao njegovo usvajanje, uvećane naknade koje će porodilje primati, kao i širi krug korisnica prava koja se ostvaruju novim Zakonom. 

Poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine su još 2014. godine podržali inicijativu kampanje “Pravo za mame” i pokazali spremnost da učestvuju u donošenju novog zakona. Na ovaj način, pravo na porodiljsku naknadu stiču i poljoprivrednice, kao i sve žene angažovane po osnovu ugovora o delu i autorskog dela.

Druga, vrlo značajna tema predviđena novim Zakonom, tiče se roditeljskog dodatka koji bi trebao biti uvećan, a predstavlja zamenu za povrat poreza na dodatu vrednost opreme kupljene za bebe. Izmenama Zakona o porezu na dodatu vrednost, ova praksa je ukinuta krajem 2016. godine, ali čeka usvajanje novog Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, zbunjujući roditelje do kad će moći ostvarivati ovo pravo i da li i dalje mogu prikupljati dokumentaciju za Poresku upravu.

Nakon što do usvajanja Zakona nije došlo 2014. godine, a Vulin ga kao ministar podržao, novi rok je bio kraj 2015. godine. Rasprava o nacrtu Zakona je završena u januaru 2016. godine, ali su parlamentarni izbori „sprečili“ njegovo usvajanje. Aleksandar Vulin je i dalje ministar, a rok za usvajanje Zakona je pomereno za april 2017. godine. Kao što znamo, ni to se nije desilo.

Za sve ovo vreme porodilje ne ostvaruju svoja prava obećana prava. Umesto da bude bolje, situacija sa isplatama naknada je sve gora, dok se komplikovana procedura predaje dokumentacije za povrat PDV na opremu za bebe ničim ne pojednostavljuje, stiče se utisak da je Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom, dobar marketinški trik i služi u cilju predizbornih kampanja, nasuprot odredbama i predloženim merama koja bi rešila probleme velikog broja porodica.
 
Članica Glavnog odbora
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Ana Pataki



Saopštenja | Nedelja, 10. 03. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI podržali inicijativu ProGlasa za slobodne i poštene izbore

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI podržavaju dokument „Dogovor za slobodne i poštene izbore“, koji je inicirala grupa nestranačkih javnih ličnosti okupljenih u inicijativi ProGlas.
Saopštenja | Subota, 09. 03. 2024. | Komentara: 0

Šapić krši Zakon o zabrani diskriminacije. Mora biti kažnjen zbog toga!

Izjava Aleksandra Šapića, donedavnog gradonačelnika Beograda i kandidata Srpske napredne stranke za istu funkciju na predstojećim izborima, da „Beogradu treba srpski gradonačelnik, srpska vlast i da je Beograd srpski grad“ klasičan je primer kršenja Zakona o zabrani diskriminacije.
Saopštenja | Ponedeljak, 04. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš zabranio ligašima koaliciju sa naprednjacima

Članovi Glavnog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani, na svojoj devetoj sednici, na predlog predsednika stranke Bojana Kostreša, doneli su odluku o zabrani predizbornih i postizbornih koalicija sa Srpskom naprednom strankom na predstojećim lokalnim izborima.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook