Blog | Aleksandar Marton

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Aleksandar Marton | Ponedeljak, 18. 06. 2018. | Komentara: 0

Statistika u Srbiji kao metod gušenja Vojvodine

Uništavanje Vojvodine traje već tri decenije. Metoda je bilo puno. Od kraja 1988. pa do današnjih dana ređao se niz ataka na autonomiju naše pokrajine. Krenuli su sa političkim uništenjem. Smenama, zatvaranjima, progonima. Potom su nastavili sa slabljenjem institucija, a potom  i njihovim gašenjem.

Vojvođanska preduzeća su postala beogradska preduzeća. Nekada uspešna Lutrija Vojvodine, postala je Srpska državna lutrija. Naftagas je postao Naftna industrija Srbije. Miloševićevo ujedinjavanje Srbije, za Vojvodinu je imalo katastrofalne posledice.

Sa 656.000 zaposlenih radnika 1986.godine, Vojvodina je danas pala na najviše 420.000 zaposlenih, a veliko je pitanje koliko njih radi u realnom, odnosno proizvodnom sektoru.

Index(100) prosečnih plata u Vojvodini u odnosu na ostatak Srbije je 1986. godine iznosio 142. Dakle, radnik u Vojvodini je zarađivao 42% višu platu od radnika ostatka Srbije. Penzije su u  Vojvodini 1987.godine  u proseku bile 45% više od penzija u Srbiji.

Danas su podaci drugačiji. Vojvodina je po prosečnim platama oko 5% ispod proseka Republike. Mnoge opštine Vojvodine, kao što su Plandište, Alibunar ili Bački Petrovac su među 20 opština u Srbiji sa najnižim mesečnim primanjima zaposlenih radnika.

Podaci za nevericu!

E sad, kada već pominjem ove podatke moram i da postavim poentu. Ko u AP Vojvodini meri ekonomske, demografske i druge parametre? Republički zavod za statistiku, zato što je Statistički zavod Vojvodine ukinut još pre više od dve decenije.

Očita je intencija bila da se sakriju razmere propadanja Vojvodine. Nemate vašu statistiku, lakše ćemo sakriti koliko ste propali. Postoji još nešto što sam primetio na sajtu Republičkog zavoda. Postoji baza podataka svih izbornih rezultata u Srbiji od 1990.godine. Predsedničkih, parlamentarnih, lokalnih... Ali ne i pokrajinskih!

Ni slova ni cifre o bilo kom izbornom procesu u Vojvodini!

Pa, da li je AP Vojvodina deo Srbije? Jeste. Zašto onda nema tih podataka? Naravno, odgovor je jasan. To je stalna želja da se pokaže da je Vojvodina samo 'mrtvo slovo na papiru'. Šta će im autonomija? Ta njihova Skupština i nije prava. Zašto bi Zavod vodio računa o rezultatima izbora koji nisu pravi?

Naravno, pokušao sam da uđem u razum ljudi koji su procenili da pokrajinska izborna statistika nije bitna i ne treba da postoji.

Ovo je bila sama sitna ilustracija odnosa prema našoj pokrajini. Takvih primera je puno. Na nama je da o njima govorimo, jer uništavanje Vojvodine neće prestati!

Autor je funkcioner LSV


Nevena Subotić | Četvrtak, 11. 02. 2021. | Komentara: 0
Pušenje ili svinje odlučite sami Činjenica da je cena svinjetine niža od  pakle najjeftinijih cigara privukla je pažnju nekoliko medija, proizvođači to i sami znaju, javnost nije mnogo obratila pažnju na tu činjenicu, a država... Država se po ovom pitanju, za sada, ne oglašava. Od Srbije koja je još od davnina poznata po svinjarstvu na dobrom smo putu da ovu granu proizvodnje potpuno izgubimo.
mr Maja Sedlarević | Subota, 29. 02. 2020. | Komentara: 0
Građani da se pitaju i odlučuju!
Živimo u vremenima pomerenih/promenjenih vrednosti, u kojima pravila ponašanja, značaj institucija i kolektivna solidarnost gube na značaju ili ih gotovo i nema. Stoga, važno je znati i zapamtiti kako bi šta trebalo (i moralo) da funkcioniše da bi ovo društvo funkcionisalo i bilo u korist građanki i građana.
Nevena Subotić | Sreda, 26. 02. 2020. | Komentara: 0
Harvey Weinstein otpremljen u zatvor, neka se spremi Jutka Ozbiljniji pristup ovom slučaju od strane sudova, političara, medija, javnosti, sa druge strane pokazao bi da će svaka žena koja se odupre nasilju, prijavi nasilnika, ili trpi ovakvu vrstu nasilja imati maksimalnu podršku i zaštitu zakonom propisanih organa i ustanova, kao i podršku okoline i javnosti. 

facebook