Blog | Aleksandar Marton

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Aleksandar Marton | Četvrtak, 27. 11. 2014. | Komentara: 0

U mesecu tolerancije

Piše: Aleksandar Marton

Poslednjih dana je puno ružnih stvari , još više, uznemirilo našu nemirnu svakodnevicu.
Nova ubistva navijača, novi izlivi mržnje,  nove tuče na ulicama naših gradova,nove akcije ekstremista...

Nažalost, reklo bi se da to nije ništa novo. To i jeste problem, nasilje je postalo nešto što se podrazumeva kao normalna pojava i malo ko se i iznenadi kada čuje, ili pročita neku vest o nemilom događaju.

Kraj godine je period kada se svode računi. Račun u oblasti ružnoga je kod nas uvek veći nego u oblasti onog lepog. Možda i nije čudno što se u poslednja dva meseca godine obeležava Mesec tolerancije? Možda je to svojevrsno podvođenje računa?
Da saberemo svaki ružni događaj, svako prebijanje, svaki govor mržnje, svaki napad na nekog drugačijeg, svaki izliv ekstremizma.

U nekim boljim društvima ti dani su prilika da se jasno ukaže na potrebu poštovanja  različitosti. Da se, promoviše ideja mirnog i tolerantnog društva.Kod nas ,po skromnom mišljenju pisca ovih redova, nije tako. Bojim se da država slabo radi u ovoj oblasti. A posla je mnogo!

Nisu li ovi dani prava prilika da se stvari nazovu pravim imenima? Da se bez uvijanja kaže da je fašista  onaj koji hoće da tuče ili ubije drugog koji želi da prošeta Beogradom zato što je različit.

Da je fašista onaj koji govori o etnički čistim prostorima i nekakvim velikodržavnim projektima. Da je fašista onaj koji razbija i pali pekare i dira moga komšiju.
Da je fašista onaj koji negira da je u Srebrenici počinjen genocid.

Bez pravih reči osude, neće biti ni razultata. Uvijanje i tiho naglašavanje problema je i dovelo ovo društvo u poziciju da je nasilje postalo normalna pojava.

Pomalo je otužno da baš se baš u mesecu tolernacije na naše prostore vratio čovek koji je oličenje mržnje i nasilja. Možda su njegov povratak i nove strele mržnje, koje šalje sa zemunskih balkona i jasna slika stanja u Srbiji? Ta slika se mora menjati, jer je nespojivo težiti ka porodici naroda Evrope I imati javnu scenu koja je pretovarena mržnjom i nasiljem.

Lepo je na ulicama Novog Sada, Subotice, Zrenjanina, Beograda i Novog Pazara videti akcije kojima se promoviše ljubav a ne mržnja, lepo je koristiti haštag NE MRŽNJI ,ali to nije dovoljno. Reakcija mora biti jasna. Bez nje, nema napretka u ovoj oblasti, a bez napretka u ovaj oblasti naša država neće biti uspešna!

autor je poslanik
u Skupštini AP Vojvodine


Nevena Subotić | Četvrtak, 11. 02. 2021. | Komentara: 0
Pušenje ili svinje odlučite sami Činjenica da je cena svinjetine niža od  pakle najjeftinijih cigara privukla je pažnju nekoliko medija, proizvođači to i sami znaju, javnost nije mnogo obratila pažnju na tu činjenicu, a država... Država se po ovom pitanju, za sada, ne oglašava. Od Srbije koja je još od davnina poznata po svinjarstvu na dobrom smo putu da ovu granu proizvodnje potpuno izgubimo.
mr Maja Sedlarević | Subota, 29. 02. 2020. | Komentara: 0
Građani da se pitaju i odlučuju!
Živimo u vremenima pomerenih/promenjenih vrednosti, u kojima pravila ponašanja, značaj institucija i kolektivna solidarnost gube na značaju ili ih gotovo i nema. Stoga, važno je znati i zapamtiti kako bi šta trebalo (i moralo) da funkcioniše da bi ovo društvo funkcionisalo i bilo u korist građanki i građana.
Nevena Subotić | Sreda, 26. 02. 2020. | Komentara: 0
Harvey Weinstein otpremljen u zatvor, neka se spremi Jutka Ozbiljniji pristup ovom slučaju od strane sudova, političara, medija, javnosti, sa druge strane pokazao bi da će svaka žena koja se odupre nasilju, prijavi nasilnika, ili trpi ovakvu vrstu nasilja imati maksimalnu podršku i zaštitu zakonom propisanih organa i ustanova, kao i podršku okoline i javnosti. 

facebook