Blog | Aleksandar Marton

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Aleksandar Marton | Ponedeljak, 11. 02. 2013. | Komentara: 0

Zaustaviti ludilo na vreme

Devedesete godine su nam pokazale da blagodeti suživota i međuetničke tolerancije veoma lako mogu pretvoriti u ludilo koje nema granica.
Hiljade mrtvih, raseljenih, unesrećenih, poniženih. Zar nije bilo dosta? Zar je nečije ime ili prezime i dalje problem? Očito da jeste. Očito je da je nekome stalo da suživot ne živi u nekim krajevima Vojvodine. Očito je da nekome smetaju naši izmešani gradovi, naši izmešani šorovi.
Tako Temerin, lepo mesto u Bačkoj, danas puni medije informacijama o tučama, razbijenim prozorima, polomljenim tablama. Bojim se da će se ružni događaji u Temerinu odraziti i na zajednički život u drugim mestima AP Vojvodine.
Incidenata je dosta, mediji brzo obaveste o njima, javnost se upozna, pa se ta vest munjevito proširi i drugim krajevima naše pokrajine i države.
Nije prvi put da se u Temerinu “kuva”. Bilo je toga i ranije. Nekako, uvek pred izbore se dignu tenzije, pa veliki Srbi i Mađari potom pozovu svoje sunarodnike, tobože, u getu je bolje. Jer, geto ih kao čuva od onih drugih, pa ljudima s ove strane neće stradati glava ili prozor.
Nesreća ratnih devedesetih u Bosni i Hercegovini nam je pokazala da to treba izbegavati.

To nije rešenje.


Na događaje u Temerinu moramo odgovoriti građanskim aktivizmom. I Srbi i Mađari moraju pokazati da im je stalo do zajedničkog života. Potrebno je raditi sa mladima. Svi učesnici incidenata su mlade, čak veoma mlade osobe. Njih je potrebno edukovati, otvoriti prema drugome, poraziti duh konzervativizma koji im neodgovorni pojedinci sade u duše.
Institucije AP Vojvodine moraju da shvate da na Temerinu, neko, veoma vešto, testira zajednički život u Vojvodini.
Padne li smisao međuetničke tolerancije u Temerinu, polako, ali sigurno padaće i u drugim krajevima Vojvodine.
To ne smemo dozvoliti.


Nevena Subotić | Četvrtak, 11. 02. 2021. | Komentara: 0
Pušenje ili svinje odlučite sami Činjenica da je cena svinjetine niža od  pakle najjeftinijih cigara privukla je pažnju nekoliko medija, proizvođači to i sami znaju, javnost nije mnogo obratila pažnju na tu činjenicu, a država... Država se po ovom pitanju, za sada, ne oglašava. Od Srbije koja je još od davnina poznata po svinjarstvu na dobrom smo putu da ovu granu proizvodnje potpuno izgubimo.
mr Maja Sedlarević | Subota, 29. 02. 2020. | Komentara: 0
Građani da se pitaju i odlučuju!
Živimo u vremenima pomerenih/promenjenih vrednosti, u kojima pravila ponašanja, značaj institucija i kolektivna solidarnost gube na značaju ili ih gotovo i nema. Stoga, važno je znati i zapamtiti kako bi šta trebalo (i moralo) da funkcioniše da bi ovo društvo funkcionisalo i bilo u korist građanki i građana.
Nevena Subotić | Sreda, 26. 02. 2020. | Komentara: 0
Harvey Weinstein otpremljen u zatvor, neka se spremi Jutka Ozbiljniji pristup ovom slučaju od strane sudova, političara, medija, javnosti, sa druge strane pokazao bi da će svaka žena koja se odupre nasilju, prijavi nasilnika, ili trpi ovakvu vrstu nasilja imati maksimalnu podršku i zaštitu zakonom propisanih organa i ustanova, kao i podršku okoline i javnosti. 

facebook