Blog | Ana Pataki

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Ana Pataki | Petak, 05. 10. 2018. | Komentara: 0

Boljim sprovođenjem zakona manje nasilja u porodici

Poslednja vest o ubistvu i samoubistvu bivših supružnika iz okoline Čačka, treba da bude upozorenje nadležnom ministarstvu i službama koje se bave temom sprečavanja nasilja u porodici i partnerskim odnosima. Brutalno ubistvo metalnom šipkom na radnom mestu bivše supruge, a potom i oduzimanje života vešanjem, su posledica samo kraće verbalne rasprave, a zapravo znak nemoći države da se suoči sa ovim problemom.

Prema podacima o femicidu, kojima raspolaže mreža „Žene protiv nasilja“, od početka godine do 30. juna je ubijeno najmanje 20 žena, sudeći po naslovima i člancima u medijima. Nasilje u porodici i partnerskim odnosima raste, uprkos usvojenoj Evropskoj konvenciji o eliminaciji nasilja nad ženama, kao i usvojenom Zakonu o sprečavanju nasilja u porodici. Žene su žrtve čak 40% svih ubistava i teških ubistava, dok su počiniteljke u 7%.

Forum žena Lige socijaldemokrata Vojvodine je još 2014. godine tražio formiranje posebnih odeljenja koji bi se bavili prijavom i rešavanjem slučajeva nasilja u porodici i partnerskim odnosima, na osnovu iskustva koje je preneto iz Policijske uprave Subotica, a našlo se u Godišnjem izveštaju Pokrajinskog ombudsmana.

Osim hitnih mera udaljavanja nasilnika iz porodičnog doma i zadržavanje u pritvoru, ne vide se posebni efekti pomenutog Zakona, iako su najavljivane ocene njegovog sprovođenja.

Neophodno je intenzivnije raditi na zaštiti žrtava porodičnog nasilja, temeljnije sprovoditi sankcije koje predviđa Zakon i širu javnost upoznati sa njegovim efektima. Do tada će nasilnici sebi dati za pravo da odlučuju o životu i smrti svojih supruga i partnerki. Tome se mora stati na put!

Autorka je članica Glavnog odbora
Lige socijaldemokrata Vojvodine


Nevena Subotić | Četvrtak, 11. 02. 2021. | Komentara: 0
Pušenje ili svinje odlučite sami Činjenica da je cena svinjetine niža od  pakle najjeftinijih cigara privukla je pažnju nekoliko medija, proizvođači to i sami znaju, javnost nije mnogo obratila pažnju na tu činjenicu, a država... Država se po ovom pitanju, za sada, ne oglašava. Od Srbije koja je još od davnina poznata po svinjarstvu na dobrom smo putu da ovu granu proizvodnje potpuno izgubimo.
mr Maja Sedlarević | Subota, 29. 02. 2020. | Komentara: 0
Građani da se pitaju i odlučuju!
Živimo u vremenima pomerenih/promenjenih vrednosti, u kojima pravila ponašanja, značaj institucija i kolektivna solidarnost gube na značaju ili ih gotovo i nema. Stoga, važno je znati i zapamtiti kako bi šta trebalo (i moralo) da funkcioniše da bi ovo društvo funkcionisalo i bilo u korist građanki i građana.
Nevena Subotić | Sreda, 26. 02. 2020. | Komentara: 0
Harvey Weinstein otpremljen u zatvor, neka se spremi Jutka Ozbiljniji pristup ovom slučaju od strane sudova, političara, medija, javnosti, sa druge strane pokazao bi da će svaka žena koja se odupre nasilju, prijavi nasilnika, ili trpi ovakvu vrstu nasilja imati maksimalnu podršku i zaštitu zakonom propisanih organa i ustanova, kao i podršku okoline i javnosti. 

facebook