Blog | Ana Pataki

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Ana Pataki | Četvrtak, 09. 03. 2017. | Komentara: 0

Trudnice i porodilje zaslužuju odgovorno ponašanje vlasti

Ponovo se zanemaruju potrebe trudnica i porodilja, ne poštuju prethodno ostvarena prava i privilegije koje su u jednom trenutku stekle, budući da sve više opština i gradova ne isplaćuju oblike materijalne pomoći. Zbog sve lošijeg odnosa prema trudnicama i porodiljama, treba insistirati od lokalnih samouprava, pokrajinske i republičke administracije da odgovornije postupaju prema sugrađankama koje su u specifičnom periodu života.

Liga socijaldemokrata Vojvodine je još 2005. godine ukazivala na sramnu odluku tadašnjeg ministra zdravlja Tomice Milosavljevića, kad je iznos naknade za održavanje trudnoće smanjen na 65% posto. Nakon toga, našim insistiranjem i pritiskom javnog mnenja, 2011. godine realizovana je kampanja „Puna plata za trudnice“, kojom je ta nepravda umanjena ili uklonjena, da bi od 1. januara 2014. godine, Republički fond za zdravstveno osiguranje preuzeo na sebe isplatu 100% iznosa za trudničko bolovanje. U međuvremenu su u lokalnim samoupravama u kojima je Liga socijaldemokrata Vojvodine učestvovala u parlamentarnom životu, podnošene inicijative za druge oblike materijalne pomoći trudnicama i porodiljama, kako bi se ukazalo da brinemo o porodici i sugrađankama koje se nalaze u specifičnom periodu života, kada je svaki oblik pomoći dobrodošao. Tu pomoć su dodeljivali Novi Sad, Bela Crkva, Sombor, Vršac, Žabalj, Zrenjanin.. Išlo se i korak dalje, pa su u Šidu bile povećane naknade za prvo, drugo i treće dete, u Kikindi porodilje za svako rođeno dete jednokratno dobiju po 30.000 dinara, a nezaposlene porodilje su isprva dobijale 10.000 dinara za prva tri meseca. U Somboru je isplaćivana pomoć u iznosu od ukupno 180.000 dinara, tokom trudnoće do navršena prve godine deteta. Još 2014. godine su se zadržali posebni oblici pomoći trudnicama i porodiljama, kao nastavak inicijative, kada su lokalne samouprave ovu praksu uveli u svoje redovne aktivnosti. 

Danas se ponovo oseća zanemarivanje osetljive teme, u suprotnosti sa naporima da se sprovedu mere pronatalitetne politike, zbog čega isplata porodiljskih naknada kasni po nekoliko meseci, a trudnice osim zakonski propisanih prava, nemaju podršku lokalnih samouprava. Zbog toga insistiramo da se lokalne samouprave, pokrajinska i republička vlast odnose odgovorno prema sugrađankama koje su na održavanju trudnoće ili ostvaruju pravo na porodiljsku naknadu. 

Autorka je članica Glavnog odbora 
Lige socijaldemokrata Vojvodine


Nevena Subotić | Četvrtak, 11. 02. 2021. | Komentara: 0
Pušenje ili svinje odlučite sami Činjenica da je cena svinjetine niža od  pakle najjeftinijih cigara privukla je pažnju nekoliko medija, proizvođači to i sami znaju, javnost nije mnogo obratila pažnju na tu činjenicu, a država... Država se po ovom pitanju, za sada, ne oglašava. Od Srbije koja je još od davnina poznata po svinjarstvu na dobrom smo putu da ovu granu proizvodnje potpuno izgubimo.
mr Maja Sedlarević | Subota, 29. 02. 2020. | Komentara: 0
Građani da se pitaju i odlučuju!
Živimo u vremenima pomerenih/promenjenih vrednosti, u kojima pravila ponašanja, značaj institucija i kolektivna solidarnost gube na značaju ili ih gotovo i nema. Stoga, važno je znati i zapamtiti kako bi šta trebalo (i moralo) da funkcioniše da bi ovo društvo funkcionisalo i bilo u korist građanki i građana.
Nevena Subotić | Sreda, 26. 02. 2020. | Komentara: 0
Harvey Weinstein otpremljen u zatvor, neka se spremi Jutka Ozbiljniji pristup ovom slučaju od strane sudova, političara, medija, javnosti, sa druge strane pokazao bi da će svaka žena koja se odupre nasilju, prijavi nasilnika, ili trpi ovakvu vrstu nasilja imati maksimalnu podršku i zaštitu zakonom propisanih organa i ustanova, kao i podršku okoline i javnosti. 

facebook