Blog | mr Maja Sedlarević

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
mr Maja Sedlarević | Sreda, 22. 02. 2017. | Komentara: 0

Da li je osporavanje zvanične zastave samo početak kraja Vojvodine?!

Ovih dana, 27. februara navršava se tačno trinaest godina postojanja zastave Vojvodine. Ove prave. O novoizmišljenoj, tzv. tradicionalnoj, koja uopšte nije tradicionalna, u ovom tekstu biće vrlo malo reči. 

Postojanje zastave AP Vojvodine, ispostavilo se, može se nazvati ozbiljnim političkim pitanjem, važnim za postojanje i izgradnju vojvođanskog identiteta, ali, sa ove vremenske distance, slobodno se tako može reći, i pitanje na kome će se upravo i rušiti ne samo identitet, nego i subjektivitet Vojvodine, pa čak i njena ustavna prava.

I deo – Činjenice o zastavi Vojvodine

Zastava Vojvodine postoji od februara 2004. godine, kada je 27. februara 2004. godine, Skupština AP Vojvodine usvojila Odluku o zastavi AP Vojvodine. 

Njeno postojanje i isticanje definisano je u skladu sa Ustavom Republike Srbije (Član 183, Stav 4), Statutom AP Vojvodine (Službeni list APV br. 17/2009), Zakonom o lokalnoj samoupravi (Službeni glasnik RS br. 129/2007), Odlukom o zastavi AP Vojvodine (Službeni list APV br.2/2004 i 18/2009) i Pokrajinskom skupštinskom odlukom o Skupštini AP Vojvodine (Službeni list APV br. 5/2010 i 8/2010) i Pokrajinska skupštinska odluka o izgledu i korišćenju simbola i tradicionalnih simbola Autonomne pokrajine Vojvodine ("Službeni list Autonomne Pokrajine Vojvodine", broj 51/2016,   http://www.skupstinavojvodine.gov.rs/Strana.aspx?s=aktapv11&j=SRL).
Sve ovo mora da se istakne da bi se pokazalo da je napad na zastavu Vojvodine u stvari napad na AP Vojvodinu, Republiku Srbiju i njen Ustav.

II deo – Šta zastava Vojvodine znači?

Zna se da je evropska tradicija da regije imaju svoje simbole, uključujući i zastave. Vojvođanska zastava, ova prava, u bojama je srbijanske trobojke da bi se pokazalo to da je Vojvodina u Republici Srbiji. S druge strane, boje nisu proporcionalne, tj. nisu srazmerne, nisu jednake širine iz jednostavnog razloga što su jednakih širina zastave nacionalne, tako se barem pokazalo u evropskoj tradiciji, a ovo je regionalna zastava. Tri žute zvezdice postavljene u krugu na centru plavog šireg polja predstavljaju tri istorijske i današnje regije u Vojvodini, Srem, Banat i Bačku, čime se pocrtava, ne samo težnja za decentralizacijom unutar Srbije nego i unutar same Vojvodine, kao i za evropskim tradicijama na osnovu kojih se i došlo do ovog rešenja zastave. 

III deo – Zašto smo insistirali i istrajali u borbi da Vojvodina dobije svoju zastavu i svoj grb?

Sve ono što nema simbol/obeležje ne postoji. 
Ova zastava brani vojvođansko pravo na različitost, a to je upravo uvek bilo bogatstvo kojim se i ponosimo i koje je naš potencijal.

Upravo zbog toga, Vojvodina ovakva kakva je, od 1848. godine do danas, promenila je niz svojih svojih odličja i karakteristika, sastav stanovništva, bila je u više različitih državnih uređenja, mora da bude i treba da bude, mesto razumevanja, mesto najmultietničnije sredine na tlu Evrope, višejezičnosti i jednakosti svih građanki i građana, bez obzira na nacionalnu, versku, zavičajnu ili bilo koju drugu pripadnost.
I baš zbog toga, svaki napad na zvaničnu zastavu Vojvodine napad je na svakog/svaku od nas.

Poštujući sve zastave, posebno ističemo i tražimo poštovanje zastave Vojvodine. Pod našom zastavom su dobrodošli svi koji žele ravnopravnost svih građanki i građana, solidarnost i pravdu.

IV deo – Zašto desničari i ultranacionalisti ne priznaju i napadaju zastavu Vojvodine godinama unazad?

Januara 2013. godine, a to nije bio usamljen slučaj, nego samo najekstremniji, bili smo svedoci učestalih napada i skrnavljenja zastave Vojvodine. Naravno, ovako nešto je nedopustivo. I u periodu pre toga dešavalo se da zastava Vojvodine bude kradena ili uništavana, jer postoje ekstremističke grupe i pojedinci kojima je smetala i smeta. Ipak, po izveštajima MUP-a Republike Srbije o stanju bezbednosti na teritoriji AP Vojvodine, ovo se dešavalo retko, svega nekoliko puta godišnje. Međutim, ekstremisti u ovoj zemlji jačaju i postaju sve opasniji, upravo zbog toga jer se njihovo ponašanje toleriše i ne sankcioniše. Ne može a da se ne primeti da se njihovo delovanje pojačalo i postalo vidljivije upravo sa dolaskom na vlast desnih, konzervativnih snaga 2012. godine. Tako se početkom te 2013. godine desio čitav niz skidanja, cepanja i paljenja zastave Vojvodine. Počinioci nisu sankcionisani, naravno.

V – Usvajanje dodatnih (tzv. tradicionalnih) simbola

Odmah posle izbora aprila 2016. godine, kada su te iste desničarske, konzerativne snage preuzele vlast i u AP Vojvodini, umesto da prva stvar koju je trebalo da urade bude predlaganje Zakona o finansiranju nadležnosti AP Vojvodine,  brže bolje su se potrudili da usvoje odluku o upotrebi tzv. tradicionalne zastave i tradicionalnog grba. Ne sme se zaboraviti da je tom prilikom učinjen i vrlo ozbiljan pravni propust, te tzv. tradicionalna zastava čak ni ne izgleda onako kako je opisana u Statutu Vojvodine! 
Evropska je praksa, kao što sam već rekla,da regioni imaju svoje simbole, ali ne i da imaju paralelne simbole i ja nikad u praksi nisam srela niti znam za bilo koju teritorijalnu jedinicu koja ima paralelne simbole u upotrebi kako je to danas u Vojvodini!
Vojvodina ovakva kakva jeste, a mnogo se promenila od 1848. do danas, još uvek jeste i treba da bude region tolerancije, region i ravnopravnosti ali i jednakosti svih građanki i građana koji u njoj žive. To se usvojenim tradicionalnim simbolima ne pokazuje. 

Razlika između dve zastave jeste razlika između dva koncepta. Zvanična predstavlja region, tradicionalna ili istorijska predstavlja samo većinski narod.

I, ne mogu a da se ne zapitam iznova i iznova šta je sledeće – da li će se ukidati jezici koji su u službenoj upotrebi a nisu srpski, da li će se ukidati zagarantovana prava svih drugih i drugačijih, da li će se zaista uvoditi i ne tako davno najavljivane jezičke patrole, da li će se menjati uređenje AP Vojvodine. Jer sve ovo deluje samo kao početak. Jednog ružnog kraja.

(NAPOMENA: Više informacija o zastavi Vojvodine možete pronaći na sajtu www.zastavavojvodine.com)

Autorka je pokrajinska poslanica 
i članica Predsedništva LSV


Nevena Subotić | Četvrtak, 11. 02. 2021. | Komentara: 0
Pušenje ili svinje odlučite sami Činjenica da je cena svinjetine niža od  pakle najjeftinijih cigara privukla je pažnju nekoliko medija, proizvođači to i sami znaju, javnost nije mnogo obratila pažnju na tu činjenicu, a država... Država se po ovom pitanju, za sada, ne oglašava. Od Srbije koja je još od davnina poznata po svinjarstvu na dobrom smo putu da ovu granu proizvodnje potpuno izgubimo.
mr Maja Sedlarević | Subota, 29. 02. 2020. | Komentara: 0
Građani da se pitaju i odlučuju!
Živimo u vremenima pomerenih/promenjenih vrednosti, u kojima pravila ponašanja, značaj institucija i kolektivna solidarnost gube na značaju ili ih gotovo i nema. Stoga, važno je znati i zapamtiti kako bi šta trebalo (i moralo) da funkcioniše da bi ovo društvo funkcionisalo i bilo u korist građanki i građana.
Nevena Subotić | Sreda, 26. 02. 2020. | Komentara: 0
Harvey Weinstein otpremljen u zatvor, neka se spremi Jutka Ozbiljniji pristup ovom slučaju od strane sudova, političara, medija, javnosti, sa druge strane pokazao bi da će svaka žena koja se odupre nasilju, prijavi nasilnika, ili trpi ovakvu vrstu nasilja imati maksimalnu podršku i zaštitu zakonom propisanih organa i ustanova, kao i podršku okoline i javnosti. 

facebook