Blog | mr Maja Sedlarević

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
mr Maja Sedlarević | Sreda, 28. 11. 2018. | Komentara: 0

Kud se dede Vojvodina, gde se dedoše naše vrednosti?!

Nedeljama, mesecima, možda sad već i godinama muči me sve više pitanje gde se dede Vojvodina? Šta se to desilo sa nama, sa Vojvođankama i Vojvođanima? Jer, Vojvodina nije samo geografski pojam, nije ni samo reč, nego je stanje duha, mentalitet i građanstvo koje u njoj živi.

I nije prvi put da nas guše, da nam kvare i narušavaju okruženje, prava, identitet. Ali, šta se to desilo pa mahom ćutke prihvatamo/pristajemo/mirimo se/prećutkujemo reviziju istorije, prekrajanje običaja i, čak, menjanje imena?

Primera je mnogo, vrlo su slikoviti. Evo samo nekih:

Grebenski/Partizanski put (pogledajte Google, ukucajte ova dva termina). Kako je moguće da se oduvek ovaj put zove Partizanski put, osim u poslednjih nekoliko meseci, od kad ga nova Pokrajinska vlada naziva Grebenskim…

LSV

Panonska Srbija u udžbeniku – od kad se ovaj termin upotrebljava kao geografski pojam za Vojvodinu?! I zašto?

LSV
 
Preimenovanje ulica i trgova - samo neke od inicijativa koje, na sreću, nisu usvojene: https://www.dnevnik.rs/novi-sad/dss-i-poks-preldazu-promenu-imena-za-trg-republike-09-11-2018

Glasanje žena na Velikoj narodnoj skupštini – jeste, sedam žena jesu bile poslanice Velike narodne skupštine, ali su pravo glasa imale samo toga dana, niti dan pre, niti posle te Skupštine. I to samo njih sedam. Šta je sa svim ostalim ženama? Žene su se za biračko pravo izborile u Drugom svetskom ratu, pravo da biraju i budu birane potvrđeno im je u avgustu 1945. godine, a prvi put su opšte biračko pravo žene u nekadašnjoj Jugoslaviji iskoristile 11. novembra 1945. godine. I to je komplenta istina koja ne sme i ne može biti preinačena i zloupotrebljena. Uzgred, kada bi ‘velikosrbi’ čitali i naučili radikalno feminističke stavove Miličine ne bi im dobro bilo, ali... (Preporuka za čitanje: “Milica Miletić Tomić: Pouke i polemike”, priređivačica Vere Kopicl, prim. aut)

LSV

Gde je otpor, gde je neslaganje, u krajnjoj liniji gde se dedoše naše vrednosti i ljubav. Uspavaše se Vojvođanke i Vojvođani? Probudimo se dok još vremena i razloga ima. A ima.

“Vojvodina će biti onoliko koliko bude borbe za nju”, govorio je Vasa Stajić. Kada se to zaboravilo? Gde smo se izgubili i da li smo se predali?
Mislite o tome.

Autorka je članica Glavnog odbora LSV i
poslanica u Skupštini AP Vojvodine


Nevena Subotić | Četvrtak, 11. 02. 2021. | Komentara: 0
Pušenje ili svinje odlučite sami Činjenica da je cena svinjetine niža od  pakle najjeftinijih cigara privukla je pažnju nekoliko medija, proizvođači to i sami znaju, javnost nije mnogo obratila pažnju na tu činjenicu, a država... Država se po ovom pitanju, za sada, ne oglašava. Od Srbije koja je još od davnina poznata po svinjarstvu na dobrom smo putu da ovu granu proizvodnje potpuno izgubimo.
mr Maja Sedlarević | Subota, 29. 02. 2020. | Komentara: 0
Građani da se pitaju i odlučuju!
Živimo u vremenima pomerenih/promenjenih vrednosti, u kojima pravila ponašanja, značaj institucija i kolektivna solidarnost gube na značaju ili ih gotovo i nema. Stoga, važno je znati i zapamtiti kako bi šta trebalo (i moralo) da funkcioniše da bi ovo društvo funkcionisalo i bilo u korist građanki i građana.
Nevena Subotić | Sreda, 26. 02. 2020. | Komentara: 0
Harvey Weinstein otpremljen u zatvor, neka se spremi Jutka Ozbiljniji pristup ovom slučaju od strane sudova, političara, medija, javnosti, sa druge strane pokazao bi da će svaka žena koja se odupre nasilju, prijavi nasilnika, ili trpi ovakvu vrstu nasilja imati maksimalnu podršku i zaštitu zakonom propisanih organa i ustanova, kao i podršku okoline i javnosti. 

facebook