LSV oboležila dan usvajanja Vojvođanske zastave

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Akcije/Kampanje | Subota, 27. 02. 2010. | Komentara: 0

LSV oboležila dan usvajanja Vojvođanske zastave

NOVI SAD - Razvijanjem 300 zastava Autonomne pokrajine Vojvodine, i šetnjom kroz centar Novog Sada, Liga socijaldemokrata Vojvodine je danas obeležila šestu godišnjicu od usvajanja odluke pokrajinskog parlamenta o zastavi i grbu Vojvodine. Omladina LSV je tom prilikom razvila i zastavu Vojvodine dužine 15 i širine šest metara.

"Sve ono što nema svoj simbol, ne postoji"

Okupljenima se prvo obratila potpredsednica Izvršnog odbora Glavnog odbora LSV i potpredsednica Skupštine AP Vojvodine Maja Sedlarević koja je podsetila da je Liga insistirala da Vojvodina dobije svoju zastavu i svoj grb jer „Sve ono što nema svoj simbol, ne postoji".

- Svojom posebnošću branimo svoje pravo na različitost, a različitost Vojvodine je uvek bilo to bogatstvo kojim se ponosimo i koje je naš potencijal - rekla je Sedlarevićeva.
Govoreći o izgledu zastave Vojvodine, Sedlarevićeva je rekla da je ona u bojama srbijanske trobojke, da bi se pokazalo to da je Vojvodina u Republici Srbiji, ali i da ima tri žute zvezdice u plavom polju koje predstavljaju tri istorijske i današnje regije u Vojvodini, Srem, Banat i Bačku.

- Time pokazujemo ne samo da se zalažemo za decentralizaciju Srbije nego i unutar same Vojvodine - navela je ona. Međutim, kako je rekla, tu nedostaje još nekoliko zastava.

- Nama pored zastave EU, srbijanske i ove naše vojvođanske trebaju i druge zastave - zastave Moravske oblasti, Šumadije, Beograda, zapadne Srbije... Tek tada znaćemo da je Srbija spremna da se menja - zaključila je Sedlarevićeva.

Svi dobrodošli pod našu zastavu

Ona je navela i da je, Vojvodina od 1848. godine, promenila niz svojih svojih karakteristika, promenila je sastav stanovništva, ali jedno ostaje uvek isto - Vojvodina je evropska regija, regija tolerancije, bila je i da treba da bude ostrvo razumevanja i najmultietničnija sredina na tlu Evrope. Regija, koja ima najmnogojezičniji parlament u Evropi posle Evropskog parlamenta.

- Multikilturalnost, višejezičnost i jednakost svih nacionalnih zajednica oduvek su bile odlike Vojvodine, LSV se oduvek zalagala za to da ove vrednosti budu i osnova evropske Srbije, demokratske, moderne i građanske. Pod našom zastavom su svi dobrodošli ako žele ravnopravnost, solidarnost i napredak ovog društva - navela je ona, pozvavši građane i građanke da poštujte sve zastave, ali posebno zastavu Vojvodine i da se ponose time što su Vojvođanke i Vojvođani!

Tražimo nova rešenja za 30 novih generacija

Narodna poslanica i portparolka LSV Aleksandra Jerkov rekla je da su mnoge odluke vojvođanskog parlamenta, kao i mnoge stvari koje su olakšavle život građanima i građankama Vojvodine, među kojim su imovina izvorni prihodi pokrajine, proglašavani simbolima državnosti i zbog toga su ukidani. U svemu tome najviše napada je pretrpeo Ustav iz 1974. godine, koji je donet na sutrašnji dan.

- Mi ne želimo Ustav iz 1974. godine i mi ne želimo rešenja od pre 30 godina, mi želimo rešenje za narednih 30 ili 100 godina. Za narednih 30 generacija koje dolaze. Ali, želimo rešenje koje neće sputavati građane i građanke Vojvodine da ostvaruju prava koja im pripadaju, koji neće sprečavati građane i građanke Vojvodine da žive na način na koji zaslužuju, i koji neće sprečavati građane i građanke Vojvodine da žive od svoga rada - rekla je ona.

Borili se za Vojvodinu kada niko nije

Jerkova je navela i da su prilkom donošenja Ustava 2006. godine protiv kojeg su bili i Liga i građani Vojvodine, čak i oni koji su najviše napadali zastavu Vojvodine pristali na to da se ona nađe u Ustavu Srbije

- Mi taj Ustav nismo prihvatili, Vojvođani i Vojvođanke ga nisu prihvatili, međutim dužni smo da ga poštujemo i nemamo nameru da radimo ništa što bi ugrozilo ustavni poredak Srbije. Ali to nas ne sprečava da jasno kažemo da nećemo pristati na dalju pljačku i da nećemo odustati od borbe za Vojvodinu - rekla je ona. Jerkova je napomenula i da se Liga borila za Vojvodinu kada se niko za nju nije borio, da je prva počela da govori o autonomiji i decentralizaciji kada niko o tim temama nije govorio. Kako je rekla, iako je sada veoma popularno da se priča o decentralizaciji i regionalizaciji izgleda da je i dalje ideja o decentralizaciji, u glavama onih koji svoju politiku menjaju na rečima ali ne i na delima, takva da neko sedi u Beogradu i odlučuje o tome šta kome treba, kada i koliko mu treba.

- Iako smo čekali 20 godina da neko shvati da živimo u Evropi a ne u Aziji, i 15 godina da neko shvati da Vojvodina mora da ima Statut. Iako smo čekali šest godina da neko shvati da Vojvodina mora da ima svoju zastavu, mi više ne možemo čekati ni dana da ubedimo sve koje moramo da ubedimo i da pokažemo svima u Vojvodini i Srbiji da građani i građanke Vojvodine, koji su uvek bili lojalni građani Republike Srbije. Da, Vojvodina koja je uvek bila lojana pokrajina Republici Srbiji, ima prava na svoju budućnost i da građani Vojvodine imaju pravio na odgovornost za svoje živote i da nam to pravo niko ne može oduzeti - rekla je Jerkova.

Kolona u centru grada

Nakon govora Aleksandre Jerkov, ona i Maja Sedlarević su u pratnji potpredsednika stranke Aleksandra Martona i Aleksandra Jovanovića, kao i članova Izvršnog odbora stranke Dejana Čapa i Marije Radojčić, povele kolonu kroz centar grada da bi svima pokazali, kako je rekla Jerkova, da bez vojvođanske zastave više neće moći.

(BILSV, 27.02.2010.)



Akcije/Kampanje | Petak, 22. 01. 2010. | Komentara: 0

Proslava 50. broja Slobodne Vojvodine

NOVI SAD - Od pitanja suočavanja sa srebreničkim zločinom ne zavisi samo da li će Srbija učiniti korak prema srebreničkim žrtvama, nego i da li će se otvoriti proces suštinskog preispitivanja šta je to dovelo do tragedije devedesetih, istakao je sinoć lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak.
Akcije/Kampanje | Subota, 12. 12. 2009. | Komentara: 0

LSV mora još da se proširi i ojača

Ovaj kongres se održava u veoma turbulentnim vremenima. I, moj govor će ovoga puta biti nešto drugačiji nego obično, zato što neke velike svečarske atmosfere, kao što vidite i sami, nema. Razlog je vrlo jednostavan. Ovo je radni kongres.
Akcije/Kampanje | Sreda, 07. 10. 2009. | Komentara: 0

Izložba fotografija povodom pobede nad neonacistima

NOVI SAD - Povodom dvogodišnjice antifašističkog marša u Novom Sadu 7. oktobra 2007. godine, danas je u novosadskoj Galeriji Most otvorena izložba fotografija troje novosadskih fotoreportera, zabeležene tog dana. Fotografije Sandre Vojnović, Aleksandra Kamasija i Vladimira Jovanovića pokazuju dešavanja tog dana na raznim lokacijama u Novom Sadu



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook