Žrtve fašizma ne smemo zaboraviti

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Akcije/Kampanje | Utorak, 07. 10. 2014. | Komentara: 0

Žrtve fašizma ne smemo zaboraviti

NOVI SAD – Liga socijaldemokrata Vojvodine obeležila je danas sedmu godišnjicu od održavanja velikog antifašističkog skupa iz 2007. godine, kada se više hiljada građana okupilo i sprečilo skup neonacista koji su planirali da tog dana u Novom Sadu proslave rođendan šefa SS-a i arhitekte holokausta Hajnriha Himlera. 

LSV

Delegacija LSV je, tim povodom, položila venac ispred spomenika Žrtvama racije. Okupljenim građanima danas se obratio predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak čiji govor prenosimo u celosti: 

Sedam godina bez sudskog epiloga 
sukoba sa neofašistima

- Na zidu koncentracionog logora Dahau piše: „Ko radi na tome da se ovo zaboravi, radi na tome da se ovo ponovi“. Svako onaj ko radi na tome da se zaborave žrtve fašizma, radi na tome da ih bude još. Svako onaj ko pokušava da prekrajanjem istorije od ubica napravi žrtve, radi na tome da se nastavi taj koloplet krvarenja kroz koji je ova zemlja, i čitav ovaj prostor, prolazila i prolazi već dugi niz decenija i vekova. 

Upravo zbog toga je vrlo važno da se nikada ne zaborave žrtve fašizma i da se ne dozvoli da, evo, sedam godina posle našeg sukoba sa neofašistima u Novom Sadu, kada smo im jasno rekli, svi mi građani Novog Sada i Vojvodine, da fašizam ovde neće proći, još uvek nismo dobili sudski epilog toga nemilog događaja. Čak nije počeo ni glavni pretres. Deset godina posle ubistva vojnika u Topčideru još uvek nemamo počinioce, još uvek se tapka u mestu. Posle hapšenja Ratka Mladića i Radovana Karadžića još uvek nemamo raspakovanu mrežu jataka koja ih je dugi niz godina krila od lica pravde. I zato, postavljamo pitanje: Dokle će se kriti oni koji su za sve to odgovorni? Ko ih krije i kad će se sa tom praksom prestati?

Da ne bude zablude, ja za to ne optužujem ni sadašnju, ni prošlu vladu, ni pretprošlu vladu, očigledno je da je u pitanju sistem odnosa koji mora da se rasklopi i za to je potreban gigantski poduhvat, ko god ga uradio. Zakon o lustraciji nije na snazi već, evo, godinu dana. Zakon o zabrani fašističkih organizacija, njihovih okupljanja i isticanja njihovih simbola, koji je posle ogromnih napora Lige socijaldemokrata Vojvodine uspeo da prođe u Skupštini Srbije, nikada nije zaživeo. Očigledno je jasno da u ovom društvu postoje neki ozbiljni nesporazumi koji moraju da se reše. 

Savetnici četničkih vojvoda 
pokušavaju da promene istoriju

A to oko promena istorije i naknadnih tumačenja... Mi imamo sada, povodom 70. godišnjice pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, situaciju da će se održati parada u Beogradu, gde će biti zastave pobednika. Čujem da neki imaju ideju da se tu pojave i zastave četničkog pokreta. To je veoma plemenita ideja u cilju nekakvog pomirenja. I zato mislim da zastave svih četničkih jedinica koje su učestvovale u oslobađanju Beograda i treba tu da se nađu.

Iz publike: Nije ih bilo.

Pa onda nek se ne nađu ako ih nije bilo. Svaki grad, kojeg su od okupatora oslobodile četničke jedinice, treba da dobije spomenik tom oslobođenju sa upisanim imenima žrtava koje su podnete za tako nešto. Vidite, u Pančevu ćete videti spomenik vojnicima Crvene armije koji su izginuli oslobađajući taj grad. Idite bilo gde i videćete spomenike. Zašto nema ovih spomenika? Pa zato što nije bilo oslobađanja. I sada, naknadno, savetnici četničkih vojvoda koji pokušavaju da promene istoriju najedanput pod izgovorom nekakve rehabilitacije, a ta rehabilitacija je, ustvari, besramno iskrivljavanje istorije. Pokušavaju da od onih koji su bili na strani okupatora naprave nekog ko je bio na strani oslobodilaca. 

Liga socijaldemokrata Vojvodine to neće dozvoliti!

I zato neka je večita slava žrtvama fašizma u proteklih 70 godina, a jedini pravi omaž tim ljudima i jedina prava pravda će biti ako počinioci i njihovi pomagači budu izvedeni pred lice pravde što pre!

(BILSV, 07.10.2014)




Akcije/Kampanje | Petak, 22. 01. 2010. | Komentara: 0

Proslava 50. broja Slobodne Vojvodine

NOVI SAD - Od pitanja suočavanja sa srebreničkim zločinom ne zavisi samo da li će Srbija učiniti korak prema srebreničkim žrtvama, nego i da li će se otvoriti proces suštinskog preispitivanja šta je to dovelo do tragedije devedesetih, istakao je sinoć lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak.
Akcije/Kampanje | Subota, 12. 12. 2009. | Komentara: 0

LSV mora još da se proširi i ojača

Ovaj kongres se održava u veoma turbulentnim vremenima. I, moj govor će ovoga puta biti nešto drugačiji nego obično, zato što neke velike svečarske atmosfere, kao što vidite i sami, nema. Razlog je vrlo jednostavan. Ovo je radni kongres.
Akcije/Kampanje | Sreda, 07. 10. 2009. | Komentara: 0

Izložba fotografija povodom pobede nad neonacistima

NOVI SAD - Povodom dvogodišnjice antifašističkog marša u Novom Sadu 7. oktobra 2007. godine, danas je u novosadskoj Galeriji Most otvorena izložba fotografija troje novosadskih fotoreportera, zabeležene tog dana. Fotografije Sandre Vojnović, Aleksandra Kamasija i Vladimira Jovanovića pokazuju dešavanja tog dana na raznim lokacijama u Novom Sadu



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook