Biosens institut za razvoj nauke u Vojvodini i Srbiji

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Sreda, 08. 04. 2015. | Komentara: 0

Biosens institut za razvoj nauke u Vojvodini i Srbiji

NOVI SAD – Poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine podržali su danas Predlog pokrajinske skupštinske odluke o osnivanju Instituta Biosens - Istraživačko-razvojnog instituta za informacione tehnologije biosistema.

LSV

Kako je tokom rasprave u Skupštini AP Vojvodine ukazao poslanik LSV Saša Homanov, čast i privilegija je učestvovati u osnivanju ovakve naučne institucije, naročito kada se uzme u obzir da je reč o prvom naučnom institutu koji u proteklih 40 godina osniva državni organ u Republici Srbiji. 
Posao za visokoobrazovane kadrove
– Prema nekim procenama, Biosens institut bi u narednom periodu zaposlio između 100 i 120 visoko obrazovanih mladih ljudi, što je jedan od razloga zbog kog ćemo glasati za uvajanje ove odluke i ubuduće podržavati rad ovog instituta. Značaj ovog Instituta prepoznala je i Evropska komisija uvrstivši Biosene centar u projekat Antares, koji predviđa 29,4 miliona evra za razvoj novog instituta i njegovo prerastanje u evropski centar Ekscelentnost, vodeću evropsku naučno-istraživačku instituciju koja će za cilj imati ubrzanje privrednog rasta celog regiona – ukazao je Homanov. Precizirao je da je, zbog realizacije ovako velike investicije od ogromnog značaja za AP Vojvodinu i Republiku Srbiju, bilo neophodno formirati zasebno pravno lice u okviru Univerziteta u Novom Sadu. A Biocens centar već sada ima potreban kadrovski potencijal, kako u pogledu strukture i broja istraživača, tako i u pogledu stručne spreme, iskustva i strukture pratećeg osoblja kojim raspolaže u potpunosti zadovoljava uslove predviđene zakonom, naveo je Homanov dodajući da zbog toga nije bilo prepreka za njegovu transformaciju u institut. 
– Nadam se da će Biosens institut biti što pre akreditovan kako bi mogao da započne sa svojim radom, a u najskorije vreme i prerasti iz istraživačko-razvojnog instituta u viši rang instituta , tj. najviši rang istraživačke delatnosti u Srbiji, a to je naučni institut – naveo je Homanov. 
Široka lepeza delatnosti
Homanov je tokom rasprave upozorio da je naučno-istraživački centar Biosens priznat u Republici Srbiji i širom Evrope i da predstavlja jedan od najrazvijenijih i najmodernijih naučno-istraživačkih centara kod nas, a da njegova delatnost obuhvata široku lepezu aktivnosti naučno istraživačkog rada od opšteg interesa. Prerastanje Biosens centra u Institut neophodno je i zbog toga što u našoj zemlji ne postoj institucija koja se isključivo bavi problemima razvoja informaciono-komunikacionih tehnologija i njihovih primena u ekologiji i zaštiti životne sredine ili poljoprivredi kao grani od najvećeg značaja za razvoj privrede uopšte. 
– Institut Biosens upravo bi pravio spregu između informaciono-komnikacionih tehnologija i poljoprivrede, po kojima je Vojvdina prepoznatljiva. One joj donose najviše prihoda, a u budućnosti će biti osnov privrednog rasta. Već sada u Vojvodini posluje preko 500 firmi koje se bave informaciono-komunikacionim tehnologijama i koje dostižu godišnji obrt od preko 100 miliona evra – naveo je Homanov. Ukazao je i da za formiranje Biosens instituta nisu potrebna nikakva dodatna izdvajanja  iz budžeta. 
– Osnivački kapital u iznosu od oko 85 miliona dinara sastoji se od opreme koja se Institutu daje na korišćenje, a on će se finansirati iz sopstvenih sredstava, učestvujući na domaćim i stranim konkursima za projekte iz oblasti naučno-istraživačkog rada, tako da će i ubuduće opterećenje budžeta AP Vojvodine biti minimalno – rekao je Homanov. Formiranjem ovog instituta prevazišli bi se problemi koji evidentno postoje u radu Univerziteta u Novom Sadu i drugih univerziteta u regionu, a tiču se naučno-istraživačkog rada, kao i problem odlaska mladih istraživača i uopšte visokoobrazovanih mladih ljudi sa novosadskog univerziteta zbog nedosatatka kompetativnih radnih mesta, dodao je Homanov. 

(BILSV, 08. 04. 2015)



Saopštenja | Četvrtak, 16. 05. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI podržava štrajk prosvetnih radnika

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI ponovo zahteva od Vlade Srbije da se pod hitno pristupi izmenama zakonskog okvira, kako bi se garantovala potpuna bezbednost prosvetnih radnika.
Saopštenja | Sreda, 15. 05. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Naprednjački režim od Vojvodine napravio servis za kupovinu glasova

Vest da je Pokrajinska vlada obezbedila pomoć u prehrambenim proizvodima za socijalno ugroženo stanovništvo u 37 opština na teritoriji Vojvodine samo je još jedna slika njihove nakaradne vlasti.
Saopštenja | Utorak, 14. 05. 2024. | Komentara: 0

Vesić obnavlja stanice, a pre toga čupao pruge po Vojvodini

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić pravi medijsku senzaciju od obnove nekoliko železničkih stanica u Vojvodini.




ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook