Čanak: Na primeru Ukrajine se brani poredak mira u Evropi

 
 
Izbori u LSV
Izjave | Sreda, 02. 03. 2022. | Komentara: 0

Čanak: Na primeru Ukrajine se brani poredak mira u Evropi

SARAJEVO / NOVI SAD - Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak rekao je da je napadom na Ukrajinu predsednik Rusije Vladimir Putin ušao u ćorsokak iz kojeg neće moći da izađe, te daće, ako ne pokaže da je neverovatno jak, na kraju završiti otrovan ili sa metkom u glavi. On je gostujući u emisiji Dan uživo na sarajevskoj N1 televiziji istakao i da sada na naplatu dolazi ono na šta je LSV upozoravala godinama – da ruska agentura pravi sve jaču mrežu na Zapadnom Balkanu, da je integracija ruske države u ekonomiju, kulturu, sport priprema za operacije koje nismo mogli da sagledamo, da je pokušaj državnog udara u Crnoj Gori pre nekoliko godina bio deo toga itd. 

LSV

Ukrajina je posledica neveštog odnosa EU prema ratu u SFRJ

- Sada u Srbiji imamo sa jedne strane istorijski minimum podrške evropskim integracijama, a sa druge strane ta organizovana mreža ruske agenture radi taj neki svoj posao. I tu se sada lome koplja. Mi smo istakli zastavu Ukrajine na zgradu LSV jer je u ovom trenutku potpuno jasno da se na primeru Ukrajine brani poredak mira u Evropi koji je trajao praktično od Drugog svetskog rata, a sa druge strane da podsetimo da je Ukrajina, u stvari, posledica neveštog odnosa Evrope prema tragediji na jugoslovenskim prostorima, tragedijama rata u bivšoj Jugoslaviji, gde se nije niti snašla, niti funkcionisala, niti to shvatala ozbiljno – rekao je Čanak.

- Jugoslavija nije imala nuklearno oružje. I samim time su uljuljkani u svoje birokratske fotelje evropske birokrate mislile da se tamo neka balkanska plemena kolju i da to na njih ne može da utiče. Sada, kada je Vladimir Putin uspeo sa jednom rečenicom da ujedini sav slobodni svet, rekavši da „ko god pokuša da pomogne Ukrajini, će biti zložen nečemu što nikad u istoriji nije video“. Mislio je, naravno, na nuklearni napad. Kao što je sad rekao da kogod pomogne Ukrajini u oružju i to oružje bude upotrebljeno protiv ruske vojske, snositi posledice. Posle toga je sasvim jasno da je ovog trenutka Evropa u ratu. I posle tog rata koji je objedinio Evropu i ujedinio je oko jasnog odnosa da se suverenitet država ne može narušavati samo zato što je nekom palo na pamet jer ima više tenkova nego druga strana, sada se najedanput moramo vratiti izvornim principima - dodao je Čanak.

Teritorijalni integritet Ukrajine, Srbije, Bosne i Hercegovine i drugih zemalja je teritorijalni integritet koji se mora poštovati, navodi lider LSV. On ističe i da se teritorijalni integritet ne može menjati silom, nego stvari moraju rešavati pregovorima.

Navodi i da Putin nije planirao rat, već je očekivao da će izazvati neki tip građanskog rata u Ukrajini. 

- Ta priča o građanskom ratu u Ukrajini bi jako zgodno došla Putinu, kao on je došao da pomogne ugroženom narodu, pa bi došlo do podele u Ukrajini negde na liniji Dnjepra, pa bi se dalje nešto razgovaralo, pregovaralo itd. Međutim, ono gde je pogrešio je što on nije bio spreman na rat. Rat u smislu blickriga, munjevitog rata, bi značio da ide nekoliko ešalona. Prvi ešalon ide najbrže što može, osvaja teritoriju. Drugi čisti ono što je ostalo za prvim ešalonom od otpora. Treći uspostavlja vlast. On ima samo prvi ešalon, nema ni drugi ni treći. Zato mu se dešava da su mu presečene logističke linije snabdevanja, zato mu tenkovi ostaju bez goriva, zato dolazi u situaciju da to sve ne funkcioniše kako se mislilo. Uz masivnu pomoć u naoružanju, finansijskim sredstvima, logistici postalo je jasno da će Ukrajina moći ozbiljno da se brani. Dakle, nema brzog kraja rata, za rat Putin nije bio spreman, a ruski oligarsi ne vole nesigurnost i ne vole nestabilnost. Mislim da je Putin ušao u ćorsokak iz kojeg neće moći da izađe – zaključuje lider LSV.

Vučić bira između streljanja i vešanja

Čanak kaže i da veruje Aleksandru Vučiću da je pod strašnim pritiskom, jer su u Srbiji izbori za 32 dana. 

- On može da bira između streljanja i vešanja, da li da zavadi sa Rusijom pa da se ta čitava ruska agentura instalirana u Srbiji proteklih decenija okrene protiv njega, što može glat da dovede do njegovog pada na izborima, ili da se okrene protiv Evropske unije sa kojom Srbija ima najveći deo, preko 60%, spoljno-trgovinske razmene, a koja je i najveći donator bespovratnih sredstava u Srbiju. Može birati između dva zla, a oba znače smrt za njega. Dakle, u ovom trenutku on pokušava da balansira, što će teško da ide jer će u sledećih nekoliko dana biti potpuno jasno da ako ruska vojska, zato se sad intenzivira napad na Ukrajinu, zato je 64 kilometra dugačka kolona oklopnih vozila koja ide na Kijev, zato što oni ako ovog trenutka ne pobede u smislu da zauzmu bolju pregovaračku poziciju zauzimajući velike gradove, njihov prostor za pregovore je nula. Putin ako ne pokaže da je neverovatno jak, on će završiti ili otrovan ili sa metkom u glavi u sledećih par nedelja - pojasnio je Čanak.

Mišljenja je da Vučić čeka rasplet situacije kako bi zauzeo konačan stav.

- Jer Vučić u ovom trenutku ima ne samo parlamentarne i predsedničke izbore, već i niz pitanja. S jedne strane, energetsku omču oko vrata koju mu drži Rusija, a sa druge strane ekonomsku pomoć i saradnju koju ima sa Evropskom unijom. Dakle, ovo je najgora moguća situacija za Vučića, da mora da se opredeli. Nama koji se ne opredeljujemo, jer smo opredeljeni, koji smo za evropske integracije i nepovredivost granica, za nas nema nesporazuma, ali je stvar ta da oni koji pokušavaju da stanu silom na stranu Rusije, naravno da im to režim ne dozvoljava. Mi smo došli u poziciju da kad smo istakli na LSV ogroman baner da je Ratko Mladić ratni zločinac optužen za genocid, tog momenta smo imali demonstracije ispred i vandalizovanje zgrade itd. Otkad smo okačili ukrajinsku zastavu, policija stoji ispred naše zgrade i čuva je, zato što ovog trenutka staviti se direktno na stranu Rusije ili direktno na stranu Ukrajine na način kao što se to raidlo u slučaju Ratka Mladića to bi značilo veliki autogol za aktuelnu vlast i oni to neće da uradi. Ali, to je pozicija koja ne može da traje - dodao je.

EU da primi u članstvo sve zemlje Zapadnog Balkana i Ukrajinu

Visoki predstavnik EU za spoljnu i sigurnosnu politiku Džozef Barel upozorio je da bi Rusija mogla pokrenuti aktivnosti destabilizacije u Bosni i Hercegovini i na Zapadnom Balkanu. Čanak kaže da to nije isključeno.

- Sam Putin je rekao da će rasporediti po Srbiji balističke rakete i to, koliko se razumem, u humanitarnom centru u Nišu protiv koga mi protestujemo ne znam već koliko godina. Stalno pričaju da tamo imaju dva ćebeta i tri kučeta i to je otprilike humanitarni centar. Kakav humanitarni centar koji traži diplomatski status, tačnije, mogućnost da postane deo ruske teritorije na koju organi Srbije nemaju uvid niti pravo da uđu?! Potpuno je jasno da se tu nameravaju rasporediti rakete da bi poslužile kao strašilo za Evropu, da bi Putin otvorio još jedan front i ne daj Bože rasporedi rakete sa nuklearnim glavama ili direktno aktiviranje Republike Srpske kao modela koji će destabilizacijom Zapadnog Balkana odvući Evropsku uniju i SAD na drugi front od Ukrajine. To je potpuno jasno - poručio je Čanak.

Smatra da bi bilo državnički korektno da Evropska unija po hitnom postupku primi sve zemlje Zapadnog Balkana i Ukrajinu u sastav EU.

- I da se jednostavno prekine ova šarada oko toga hoćemo-nećemo i da se dođe do toga da se jasno vidi ko je s koje strane. Jer, ovako smo taoci sukoba praktično dva bloka. Ovo je na jedan najneverovatniji mogući način eskalacija Hladnog rata 30 godina posle njegovog završetka. Neverovatno. Ali, ko zna Ruse zna da oni misle po 50 godina unapred. I upravo zbog toga mislim da je to izuzetno važno. Izuzetno je važno i da BiH postane jedna funkcionalna i jasno definisana država. Dokle god se od severoistočne BiH pravi neka samostalna država na čekanju, dokle god se ne razjasni da su te i takve podele koje su dovele do njenog stvaranja severoistočne Bosne i Hercegovine u ovom formatu i na ovaj način, jednostavno kukavičje jaje iz kojeg će se kad tad izleći neko zlo. I zato se mora ići ka pacifikaciji kompletnog Zapadnog Balkana što bez EU i NATO-a neće ići - zaključio je Čanak.
 (SzILSV, 02.03.2022)Izjave | Subota, 02. 07. 2022. | Komentara: 0

Kostreš: Došao đavo po svoje

Došao đavo po svoje. Ovako je generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš prokomentarisao nalaz Demostata da u Srbiji Aleksandar Vučić uživa samo jedan odsto više poverenja od predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina.
Izjave | Subota, 02. 07. 2022. | Komentara: 0

Skupština Vojvodine treba da se izjasni o agresiji Rusije na Ukrajinu

Liga socijaldemokrata Vojvodine bi mogla da pokrene pred vojvođanskim parlamentom zvaničnu osudu podrške agresije Rusije na Ukrajinu i time da Skupština APV podrži ukrajinsku zajednicu u Vojvodini, izjavio je pokrajinski poslanik LSV Saša Šućurović. 
Odbori LSV | Petak, 01. 07. 2022. | Komentara: 0

LSV: Regionalni vodovodi jedini put da Vojvođani dobiju ispravnu vodu

Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da je odluka kikindskih vlasti da kubik vode i kanalizacionih usluga poskupi za 39,40% skandalozna. Građani Kikinde zahtevaju ispravnu pijaću vodu, a ne drastična poskupljenja.
ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook