Čanak: Vojvodina da dobije ono što joj pripada

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Utorak, 03. 12. 2013. | Komentara: 0

Čanak: Vojvodina da dobije ono što joj pripada

BEOGRAD – Liga socijaldemokrata Vojvodine će podržati budžet za 2014. godinu samo ukoliko budu usvojeni amandmani koje je Skupština AP Vojvodine na njega priložila, a u suprotnom neće glasati, istakao je danas lider LSV Nenad Čanak.

LSV

Gostujući u emisiji Kažiprst na TV B92, Čanak je upozorio da AP Vojvodina nikada nije dobila onoliko sredstava koliko je propisano Ustavom Republike Srbije, dodajući da se Ustava nikada nisu ni držali oni koji su ga doneli, kada je u pitanju Vojvodina i obaveze prema Vojvodini. Pored toga što nikada nije dobila predviđenih sedam posto, više od polovine budžeta AP Vojvodine čine transferna sredstva koja se na njenom računu zadržavaju svega 24 časa, a koja zatim odlaze za plate prosvetnih i zdravstvenih radnika, naveo je Čanak.
– Mogli ste isto tako da kažete da je vojska vojvođanska pa će se i to plaćati preko budžeta Vojvodine i policija, pa bi onda budžet Vojvodine bio 20 posto budžeta Srbije, ali to su priče za malu decu. Budžet je onaj i onoliki koliko se može odlučivati. Samo je to budžet, a sve ostalo je čista prevara i Srbija će morati da se suoči sa činjenicom da nije pravna država – naglasio je Čanak ukazujući da Srbija nije pravna država jer ne poštuje svoje pravne akte.

Očekujem sudske epiloge hapšenja

Ocenjujući rad aktuelne Vlade Srbije, lider LSV je kao dobre stvari naveo podizanje proevropskog načina razmišljanja u Srbiji, kao i otvaranje borbe protiv korupcije na jedan širi način. Ipak, dodao je da bi voleo da nakon prvih načinjenih koraka dođu i sudski epilozi.
– Lako je nekoga uhapsiti, teško je to posle završiti preko sudova i pozitivne zakonske regulative. S druge strane, vrlo je važno da ne dođe do toga da, kao što je Maja Gojković nestala iz afere ATP Vojvodina, da po partijskoj pripadnosti ne bude izuzetaka kada je borba protiv korupcije u pitanju – istakao je Čanak. Na pitanje da li misli da neko iz Srpske napredne stranke čuva Maju Gojković, Čanak je rekao da neće da misli već da bi želeo da ima podatke o tome.
– Da bi se dobili podaci moraju se postaviti pitanja. Evo ja postavljam pitanje – rekao je Čanak. On je kazao i da u nekim oblastima nije bilo pomaka, navodeći kao primer promenu izbornog sistema koji je napravljen tako da ukine regionaliste i manjine, a koji ni prethodna vlada nije promenila.
– Evo sad ovog trenutka prozivam Aleksandra Vučića: Ako ste tako veliki demokrata i ako ste tako na evropskom putu, molim vas da mi objasnite šta je loše u tome da građani Srbije budu pravednije i proporcionalnije zastupljeni u republičkoj skupštini? Šta je loše u tome da Srbija ne bude jedna izborna jedinica, nego da bude pet izbornih jedinica? Vojvodina, Beograd, Zapadna i Istočna Srbija i ostali – zapitao je lider LSV. Na opasku da Vučić nije premijer, nego Ivica Dačić, Čanak je rekao:
– Jeste, tu ste potpuno u pravu. Evo prozivam i Dačića.

Vučić ima najveću političku težinu

Lider LSV je rekao da šta god mislio o Srpskoj naprednoj stranci i koliko god bila diskutabilna njena prošlost, kao i prošlost Aleksandra Vučića, on ovoga trenutka ima najveću političku težinu u ovoj zemlji. Čanak je dodao da nema nameru da se licemerno obraća institucijama kada se zna da je Srbija daleko od institucionalizovanog društva, navodeći upravo kao primer neproporcionalne zastupljenosti određenih delova Srbije u Narodnoj skupštini. Na pitanje misli li da Vučić to može razumeti, Čanak je rekao da ne zna, ali da ga upravo to pita. Komentarišući spekulacije o tome šta je mislio kada je rekao da Vučić drži reč, Nenad Čanak je ponovio da između njih dvojice nema nikakve saradnje, već da je došlo do kontakta po pitanju bezbednosti građana Novog Sada, kada je obećano, a zatim vrlo brzo i ispunjeno obećanje da će Novi Sad dobiti načelnika policije. Isto tako je nakon obećanja da će biti poboljšana bezbednost građana u Novom Sadu ulicama počela da patrolira Žandarmerija. Zbog toga sam rekao da Vučić drži reč, dodao je Čanak.
– I moram vam reći da je tog trenutka poverenje građana u institucije sistema počelo da raste. A meni je to važno, jer može biti u Novom Sadu i Vojvodini koliko god hoćete stranaka, ali je samo jedan Novi Sad, jedna je Vojvodina i jedna su naša deca koja treba ne samo da odu u školu, nego iz nje i da se vrate – rekao je Čanak. Na pitanje kako se došlo do toga da se obraća Vučiću, lider LSV je ukazao da je Vučić koordinator svih bezbednosnih službi u ovoj zemlji.
– Vojvodina nema svoju policijsku upravu kao što bi morala imati, nema svoju fiskalnu autonomiju kakvu bi morala imati. Nema ništa, ja se obraćam na adresu gde to može da se reši institucionalno. Ako se to nereši institucionalno, onda se ide vaninstitucionalno – rekao je Čanak podsetivši da je Dačiću koji je bio ministar policije u prošloj vladi već postavio ta pitanja i da se ništa nije pomaklo sa mrtve tačke.

Niko više nema podršku LSV

Čanak je rekao i da se ovaj kontakt sa Vučićem ne može posmatrati kao saradnja LSV i SNS, a dodao je i da prema aktuelnoj vladi nema nikakav odnos, jer ona nema nikakvu podršku od strane Lige socijaldemokrata Vojvodine, kao što apriornu podršku LSV nema više niko.
– Mene interesuju  projekti i da li će se nešto realizovati. Ako je nešto dobro za ovu zemlju, mi ćemo to podržati, ako nije mi to nećemo podržati – rekao je Čanak dodajući da se više neće praviti nikakve strateške koalicije ili bilo kakva partnerstva.
– Nemam nameru da post festum budem saučesnik u bilo kakvom kriminalu. Ko god je učestvovao u bilo kakvoj korupciji, mora da bude uhapšen odmah. Ja sam vrlo ponosan što nijedan ligaš nije uhapšen. Mene interesuje, upravo zbog toga, da naši koalicioni partneri, svi, na svim nivoma, ili će biti iskreni prema nama ili ne mogu računati na našu saradnju – naveo je on precizirajući da nije rekao da Ligi Demokratska stranka nije partner, već da niko nije partner LSV. Govoreći o saradnji sa DS-om u Vojvodini, Čanak je rekao da se mora razgovarati o tome kako LSV, kao druga po veličini koaliciona članica, ima daleko manje od treće po veličini koalicione članice. Dodao je da se konačno, posle 10 meseci i 24 dana od kad ga je zvao, video i sa predsednikom DS Draganom Đilasom.
– Sad se javio i rekao da nije shvatio to dovoljno ozbiljno i da ćemo sada imati redovnu komunikaciju. I onda smo otvorili to pitanje, neke stvari smo i stavili na sto, očekujem njegov odgovor – rekao je Čanak. Na opasku da li bi se Liga možda bolje razumela sa SNS u Vojvodini, Čanak je rekao da ne zna, pošto se s njima nikada nije uopšte razumeo.
– Mene interesuje količina mogućnosti da se nešto pozitivno u ovoj zemlji uradi. Ako nećemo podržavati pozitivno jer nismo zadovoljni time ko to pozitivno radi, onda će nam ostati samo negativno. I to je cela priča – istakao je Čanak.

Odgovornost za predaju Rusima

Komentarišući najavljenu prodaju vojvođanske zemlje Al Dahri, Čanak je ukazao da je ta priča samo dimna zavesa da se skrene pažnja sa prodaje vojvođanske nafte Rusima, gde je za 400 miliona evra ruski partner dobio i reserve nafte i gasa vredne devet milijardi dolara.
– Daleko je veća vrednost onoga što je pod tom zemljom, nego te zemlje – ukazao je Čanak. Dodao je da mu smeta što se prodaje zemlja u Vojvodini, dok se u drugim delovima daje u zakup, ali da nema ništa protiv da neko uzme zemlju u zakup ako će tu zemlju obrađivati, i ako će od toga nešto da bude.
–  Ono što je neprihvatljivo je što se ne zna gde će te pare da odu, šta će sa njima da bude i da li je to, a tu je cela priča, deo šireg aranžmana uz koji idu i određene investicije? Da Vojvodina ima autonomiju, ko što nema, ona bi o tome odlučivala. Nema autonomiju, ne odlučuje, dakle ja nisam adresa za to – istakao je Čanak. Upozorio je i da su prirodna bogatstva dovedena u poziciju da se raubuju od strane Rusa i njihovih firmi, da odgovorni za to moraju da daju objašnjenje, kao što Koštunica doktor Vojislav mora da objasni zbog čega je ovu zemlju predao Rusima da bude gubernija.

(BILSV, 03. 12. 2013)



Odbori LSV | Petak, 20. 09. 2024. | Komentara: 0

Građani Zrenjanina plaćaju kaznu zbog burazersko-kumovskog poslovanja SNS-a i gradonačelnika Salapure

Javnost Zrenjanina juče je saznala da je Republička komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki poništila postupak javne nabavke radova na uređenju poljoprivrednog zemljišta, koji je Grad Zrenjanin raspisao 17. jula, a čija je vrednost 82,5 miliona dinara bez PDV-a.
Saopštenja | Četvrtak, 19. 09. 2024. | Komentara: 0

U Vučićevom ekonomskom tigru pokvareni mamografi. Zašto?

Liga socijademokrata Vojvodine – VOJVOĐANI traži od predsednika Srbije Aleksandra Vučića i njegove vodeće saradnice u Vojvodini, pokrajinske premijerke Maje Gojković da saopšte javnosti zašto su aparati za mamografiju u Institutu za onkologiju Vojvodine i Domu zdravlja „Novi Sad“ u kvaru.
Izjave | Sreda, 18. 09. 2024. | Komentara: 0

Olenik: Za reviziju istorije je potrebno obrazovanje i znanje

Komentarišući izjavu gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića da bi grob Josipa Broza Tita trebalo da bude izmešten iz Kuće cveća, te da bi i grobove narodnih heroja Ribara, Pijade, Đakovića i Milutinovića trebalo izmestiti sa Kalemegdana, član Predsedništva Lige socijaldemokrata – VOJVOĐANI i advokat Aleksandar Olenik kaže da je za reviziju istorije potrebno obrazovanje i znanje. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook