Čanak: Zaštititi parlament i demokratiju

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Četvrtak, 06. 11. 2014. | Komentara: 0

Čanak: Zaštititi parlament i demokratiju

BEOGRAD – Ako se naruši poverenje u sistem, počinju da se povlače različite paralele sa periodima u kojima su parlamenti ukidani, a vlast prelazila u ruke diktatora, zbog čega je važno zaštititi parlament ali i samu demokratiju, istakao je danas predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak.

LSV

Tokom načelne rasprave o predloženim izmenama Zakona o finansiranju političkih aktivnosti, koji predviđa da stranke i partije ubuduće dobijaju oko 30 odsto manje sredstava iz budžeta,
Čanak je u Narodnoj skupštini Republike Srbije upozorio da je na delu populizam koji u lošem svetlu prikazuje poslanike i političke partije, što bi moglo dovesti do nepoverenja građana u parlament a možda, čak, i do njegovog ukidanja. U tom kontekstu Čanak je pročitao deo obznane kojom je počela šestojanuarska diktatura kralja Aleksandra, kojom su ukinuti parlament i Ustav, te citirao i delove iz knjige Adolfa Hitlera „Majn Kampf“, upozorivši da je nacionalsocijalizam bolest koja može da se desi u svakoj zemlji.

Sprečiti umiranje demokratije

– U „Majn kampfu“ se spominje parlament kao mesto gde stanuju parlamentarne gusenice, koje ne rade ništa osim što prave spletke. I parlamentarizam je najveće zlo društva, zbog toga je nacistička Nemačka prvo ukinula parlament. Ja govorim o potrebi zaštite ovoga visokog doma, zaštite parlamentarizma, zaštite demokratije u Srbiji, čiju osnovu čine demokratske stranke. Demokratske - tu mislim na sve stranke koje se nalaze u ovom sazivu skupštine – rekao je on. Čanak je dodao da ukoliko se država bude ograđivala od stranaka kao od nekoga ko je izdvojeni deo koji manipuliše društvom, a ne deo koji reprezentuje interese pojedinih segmenata društva, doći će se u poziciju da demokratija počne da umire.
– Umiranje demokratije će dovesti do toga da parlament postane, na žalost, samo glasačka mašina za izglasavanje odluka izvršne vlasti. Doći ćemo do toga da se korak po korak postavi pitanje koliko košta ova skupština? Koliko košta ovo zasedanje skupštine? Pa bismo videli da ovo zasedanje košta toliko da za samo mesec dana zasedanja skupštine, ako ne bi zasedala, sve ovo što mi govorimo bi se moglo uštedeti. Ako krenemo dalje logikom štednje, doći ćemo do toga - zašto ćemo lečiti neizlečive bolesnike, zašto bismo izdržavali one koji više ne doprinose. To je prirodan sled stvari. Mera demokratičnosti jednog društva je mera uzajamne solidarnosti. I to se ne sme zaboraviti – objasnio je Čanak, ističući da je u tom svetlu govorio o „Majn Kampfu“, ni slučajno u nekom drugom.

Zanemarljive uštede

Lider LSV je, u svetlu najavljene štednje, ocenio da zemlja koja ozbiljno ne razmišlja o svojim finansijama potpuno zaboravlja da misli o svojoj budućnosti, a zatim je analizirao uštede do kojima bi, sudeći prema predloženim izmenama, trebalo doći smanjenjem sadašnje cifre za finansiranje stranaka za koju se iz ovogodišnjeg republičkog budžeta izdvaja milijardu i devet stotina miliona dinara.
– Ako bi se sve pare, tih milijardu i devetsto miliona, podelilo penzionerima u ovoj zemlji, kojih je milion i sedamstotina hiljada, svaki penzioner u ovoj zemlji bi dobio 1117 dinara godišnje iliti 93 dinara mesečno. Ili bi dobio, ako ovaj vaš predlog prođe, 31 dinar mesečno, što čini 600 grama hleba ili 20 grama dnevno – ukazao je Čanak dodajući da nije reč ni o kakvoj supstancijalnoj uštedi koja bi omogućila izgradnju novih škola, bolnica ili pozorišta. Prema njegovom mišljenuu, iza toga se krije drugačija namera.
– Moram da skrenem pažnju da članovi 16. i 20. ovoga predloga zakona govore o tome da se umesto rashodnih stavljaju poreski prihodi iz budžeta Srbije kao osnova za nešto ovako. Nemam ništa protiv, štaviše, to je više nego pošteno, ali imam jedan mali problem u tome. Autonomna pokrajina Vojvodina takođe treba na taj način da finansira svoj politički život, a ona nema poreske prihode. Samim tim, pošto nema poreskih prihoda, ona ne može da finansira svoj politički život. U velikoj meri, to ne mogu ni lokalne samouprave. Time dolazimo do toga da se, praktično, politički život može odvijati samo i isključivo na nivou Republike Srbije i to umanjen ne za trećinu, nego za polovinu dosadašnjih prinadležnosti – istakao je Čanak. Ukazao je i da briga o političkim strankama nije samo briga kroz novac, već da postoje i indirektna davanja.
– Indirektna davanja su, recimo, obezbeđivanje garantovanog vremena u državnim medijima. To bi u velikom ublažilo posledice smanjenja prinadležnosti političara. Ali o tome se ne razgovara. Ne razgovara se ni o čemu takvome. Zato smo mi više nego otvoreni. Hajde da razgovaramo kako da napravimo održivi politički sistem – naveo je on.

Legalna pokrajinska vlast

Govorećio o osporavanju vlasti u AP Vojvodini, predsednik LSV je podsetio da je u više navrata i sam govorio da je nelegitimna, ali da je legalno jer je na izborima 2012. godine DS dobila 21 odsto glasova, a sa koalicionim partnerima imala nešto preko 40 procenata glasova u Vojvodini.
– Tada je bio legitimitet, sada ga nema. Ali postoji legalitet. Da biste raspisali izbore u AP Vojvodini postoji procedura kako se to radi i ja verujem da će ta procedura biti ispoštovana. I tu je cela priča – rekao je Čanak. Dodao je da se užasava priče o kupovini i prodaji poslanika, ali je upozorio da se s druge strane na prekomponovanje vlasti gleda kao na nešto normalno.
– Nije, sve je to ista stvar koja je ušla u korene i temelje ovog društva. Zato što političke stranke snose odgovornost, a nemaju vlast da poslanicima ne dozvole nemoralno ponašanje pred biračima koji su ih izabrali. Upravo je to cela poenta – istakao je on.
Ukazao je i da je LSV podnela amandman kojim bi trebalo omogući način da i APV finansira svoj politički sistem, kao deo ukupnog političkog sistema Republike Srbije. A u replici šefu poslaničke grupe SNS Zoranu Babiću, koji je ponovo govorio o kupovini poslanika u AP Vojvodini, Nenad Čanak je rekao da je užasnut tom idejom i da će LSV napustiti vladajuću većinu u pokrajini ako se dođe do dokaza da je zaista bilo kupovine poslanika.
– Smatramo da je nemoralno čak i kada neko napusti neku poslaničku grupu da sa sobom ponese mandat. Ja sam ponosan da kažem da čak i članovi Lige socijaldemokrata Vovjodine, kada su napuštali stranku i prelazili u drugu stranku, su vraćali mandate, i republičke i odborničke i na to sam osobitio ponosan. To su stvari koje su deo elementarnog odnosa koji treba da vlada među ljudima koji žele da žive u normalnoj državi – rekao je Čanak. Podsetio je i da je i njemu, za vreme Slobodana Miloševića neosnovano oduzet mandat, da bi mu ga sud vratio godinama nakon isteka.
– Pitanje koliko košta kilo žive vage poslaničke je pitanje koje je toliko uvredljivo da lično mislim da, moramo da se razumemo, to nije pitanje nikoga lično. To je pitanje ovoga parlamenta. Ovaj parament mora da se brani, i to ga moraju braniti svi. Jer ako nemamo ovaj parlament, ja ne bih voleo da se odluke donose u Dumi – rekao je Čanak.

Pogubna centralizacija

Nenad Čanak je tokom svog izlaganja upozorio i da centralizacija vodi zemlju u dalju nestaiblnost, jer gde nema političkog života i odlučivanja, nema ni posla, zbog čega postoji ogroman pritisak za useljavanje u Beograd, dok se Srbija prazni.
– Ajde da vidimo treba li nam demokratija u ovoj zemlji ili ne. Pa, more krvi je proliveno da bismo došli do ovoga. Da bismo došli do toga da možemo da sedimo u jednoj sali, da se dogovaramo i razgovaramo, da imamo jednu državu u čijem interesu se svi trudimo da radimo – rekao je Čanak dodajući da upravo zbog toga treba voditi računa o tome da su političke stranke deo populacije, a ne neki izdvojeni mehanizam za pljačku i korupciju.
– Ove beskonačne diskusije, beskonačna prepucavanja, vode samo tome da ljudi pitaju: a zašto smo vas ovde poslali? Jer, ovih 30 dinara mesečno nije cena koju je neko nespreman da plati ako neko reprezentuje njegove interese, ali nije spreman da plati ako to služi da bi se ovde beskonačno raspravljalo ko je kome, šta, kada u prošlosti rekao – naveo je Nenad Čanak.

(BILSV, 06. 11. 2014)



Saopštenja | Utorak, 14. 05. 2024. | Komentara: 0

Vesić obnavlja stanice, a pre toga čupao pruge po Vojvodini

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić pravi medijsku senzaciju od obnove nekoliko železničkih stanica u Vojvodini.

Odbori LSV | Ponedeljak, 13. 05. 2024. | Komentara: 0

Proglašena najveća opoziciona lista na ovim izborima - Udruženi za slobodan Novi Sad, broj 11

Novosadska udružena opozicija izlazi na izbore 2. juna pod rednim brojem 11! 
Saopštenja | Ponedeljak, 13. 05. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI na lokalnim izborima u brojnim gradovima i opštinama u Vojvodini

Kandidati Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI nalaze se na brojnim opozicionim listama kandidata za odbornike na predstojećim izborima za skupštine opština i gradova u Vojvodini.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook