Čobanu: Seksualno vaspitanje u školama od septembra

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Petak, 01. 02. 2013. | Komentara: 0

Čobanu: Seksualno vaspitanje u školama od septembra

NOVI SAD – Pokrajinska sekretarka za omladinu i sport Marinika Čobanu rekla je za današnji Blic da se na projektu o uvođenju oglednog predmeta Zdravstveno vaspitanje o reproduktivnom zdravlju radi od prošlog septembra, a da su u priču uključeni ginekolozi, urolozi, psiholozi, dečji lekari.

Marinika Čobanu

Inicijator ideje je Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu, a po završetku školske godine biće podneta inicijativa Skupštini Vojvodine i Skupštini Srbije, kako bi predmet ušao u obrazovni sistem. Cilj je da mladi nauče da zaštite zdravlje, da se smanje neželjene trudnoće, abortusi i polno prenosive bolesti.

Učenici drugih razreda Karlovačke i Gimnazije "Isidora Sekulić" od septembra će, u okviru nastave, imati i izborni predmet iz seksualnog obrazovanja. Osim njih, ovaj ogledni predmet slušaće i đaci u Zrenjaninskoj gimnaziji i gimnazijama "Branko Radičević" u Staroj Pazovi i "Uroš Predić" u Pančevu, u ekonomsko-trgovinskim školama u Bečeju, Kikindi i Alibunaru, Srednjoj stručnoj školi "Borislav Mihajlović Mihiz" u Irigu i Školskom centru "Nikola Tesla" u Vršcu.

- Nismo izabrali medicinske škole, jer oni o reproduktivnom zdravlju uče u školi, nego druge škole iz različitih gradova i opština i one u koje idu đaci iz manjih mesta - navodi Čobanu.

Istraživanja pokazuju da 10 odsto dečaka u srednjim školama misli da je abortus sredstvo kontracepcije, što dovoljno govori koliko su deca neinformisana. Osim toga, česte su neželjene trudnoće, ima abortusa i polno prenosivih bolesti među srednjoškolcima. Postoje brojne kampanje koje žene edukuju o reproduktivnom zdravlju, ali su dečaci i momci zaobiđeni.

- Da bi se uveo novi predmet, potrebna je izmena Zakona o obrazovanju, a za to nam je potrebna ozbiljno urađena studija. Obuka predavača će se obaviti u tri naredna meseca - objašnjava Marinika Čobanu.
 
(BILSV, 01.02.2013)



Iz medija | Sreda, 27. 10. 2010. | Komentara: 0

Predlozi LSV kod Dulića

NOVI SAD - Iako se u javnosti donedavno čulo dosta primedbi na Predlog zakona o Prostornom planu Srbije za period od 2010. do 2020. godine, stiglo je tek tridesetak amandmana na taj tekst, a Liga socijaldemokrata Vojvodine je predložila jedan.
Odbori LSV | Sreda, 27. 10. 2010. | Komentara: 0

Svi da odgovaraju za svoja nedela

BAČKA TOPOLA - Konferencija za novinare povodom kampanje "Podvuci liniju" organizovana je danas i u Bačkoj Topoli. Predsednik OO LSV Bačka Topola Karolj Vekonj tom prilikom je dao dvojezičnu izjavu - za medije na srpskom i mađarskom jeziku, u kojoj je pojasnio ciljeve ove kampanje.
Odbori LSV | Sreda, 27. 10. 2010. | Komentara: 0

Lustracija nije lov na veštice

VRŠAC - Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine Vršac organizovao je povodom kampanje "Podvuci liniju" konferenciju za novinare, kako bi upoznao javnost sa njenim ciljevima. Predsednik GrO LSV Vršac Slavko Ćirin istakao je tom prilikom da će Liga predložiti izmene i dopune Zakona o odgovornosti za kršenje ljudskih prava ili Zakona o lustraciji, kako je poznatiji u javnosti.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook