Da Vojvodini vratimo stari sjaj, a njenim građanima dostojanstven i dobar život

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Sreda, 28. 02. 2024. | Komentara: 0

Da Vojvodini vratimo stari sjaj, a njenim građanima dostojanstven i dobar život

Novi Sad, 28. februar 2024 - Autonomna Pokrajina Vojvodina danas obeležava 50 godina od proglašenja njenog prvog Ustava, koji joj je garantovao veoma visok stepen autonomije.

LSV

Tim Ustavom Vojvodina je bila definisana kao autonomni deo Srbije, ali i kao ustavni element jugoslovenske federacije, koja je bila garant njene autonomije. Na osonovu ovog Ustava, Vojvodina je imala punu zakonodanu, sudsku i izvršnu vlast, što je za rezultat imalo veliki društveni, ekonomski i kulturni rast pokrajine.

U vreme kada je Vojvodina imala punu autonomiju i svoj Ustav, plate u njoj su bile 40% veće od proseka u Srbiji, a danas su ispod republičkog proseka. U to vreme na rang listi 10 opština i gradova u Srbiji sa najvišim platama, devet su bili iz Vojvodine i samo jedna iz uže Srbije i to ovim redom: Kikinda, Novi Sad, Vrbas, Zrenjanin, Bečej, Senta, Subotica, Bačka Palanka, Beograd, Pančevo. Danas osim Novog Sada NIJEDAN grad iz Vojvodine ne spada u listu onih sa visokim zaradama.

Od 1974. godine u Vojvodini je izgrađeno na desetine domova zdravlja, kao i bolnice i klinike u Sremskoj Kamenici, Novom Sadu, Zrenjaninu, Somboru, Subotici, Vršcu, Senti, Rumi, Sremskoj Mitrovici. Danas Novi Sad još čeka svoju gradsku bolnicu, a bolnice u Zrenjaninu, Kikindi i drugim mestima su propale, medicinska oprema i aparati su zastareli, jer se ne obnavljaju.

U vreme pune autonomije Vojvodine izgrađeni su mostovi kod Bačke Palanke, Bezdana, Beške, Kovina, Bogojeva, Novog Sada (svi na Dunavu) i 28 manjih mostova.

Vojvodini je bilo dobro samo kada je imala punu autonomiju i kada je imala pravo da donosi odluke i raspolaže svojim sredstvima. A kada je dobro Vojvodini, dobro je celoj Srbiji.

Zato mi iz Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani tražimo da se ono što zaradimo u Vojvodini podeli na ravne časti - trećina državi, trećina Vojvodini, trećina gradovima i opštinama. Uspostavljanjem ravnomerne raspodele prihoda od poreza doneli bismo Vojvodini i njenim gradovima dovoljno novca za razvoj, a da pritome ne zanemarujemo obaveze prema državi.

Poreska decentralizacija i fiskalna autonomija omogućiće da se ono što se u Vojvodini stvori, u Vojvodinu i uloži, dok administrativnom decentralizacijom Vojvodini moraju biti vraćene nadležnosti da mi sami određujemo gde ulažemo naš dinar, a ne da to radi vlast u Beogradu.

Decentralizacijom i davanjem veće nadležnosti lokalnim i pokrajinskim nivoima sredstva će se trošiti tamo gde su zaista potrebna. Ovakva podela prihoda bi omogućila da Vojvodina sama investira u projekte koji su važni za razvoj Vojvodine i dobrobit njenih građana.

Vreme je da Vojvodini vratimo stari sjaj, a svim njenim građankama i građanima pravo na dostojanstven život od svog rada.

Liga socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani
Odbori LSV | Četvrtak, 30. 05. 2024. | Komentara: 0

Zrenjanin protiv nasilja: Oni uništavaju, mi popravljamo. Vratićemo pristojnost u Zrenjanin!

Kandidati za odbornike Skupštine grada koalicije "Zrenjanin protiv nasilja-Biramo Zrenjanin" okrečili su kuću u naselju Mala Amerika, na kojoj su u dva navrata uništeni bilbordi.

Odbori LSV | Petak, 24. 05. 2024. | Komentara: 0

Kurtinović: Napravićemo depo parkinge u rubnim delovima grada

Kandidatkinja za odbornicu koalicije „Udruženi za slobodan Novi Sad“ Slavica Kurtinović ističe da su nedostatak parking mesta i saobraćajne gužve neki od najvećih problema u urbanim delovima Novog Sada.
Odbori LSV | Četvrtak, 23. 05. 2024. | Komentara: 0

Mrnuštik: Koalicija Udruženi za slobodan Novi Sad ima rešenje za goruće probleme - saobraćaj, urbanistički haos, nedostatak zelenila

Među najvećim problemima Novog Sada, kako pokazuju istraživanja, su saobraćajne gužve, problemi oko parkiranja, manjak zelenila... Kandidatkinja za odbornicu koalicije „Udruženi za slobodan Novi Sad“ i predsednica Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine - Vojvođani Maja Mrnuštik smatra da rešavanje jednog od tih problema povlači rešavanje drugog, jer je sve to povezano. ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook