Bogaroški: LSV ne podržava rebalans budžeta APV

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Četvrtak, 07. 05. 2020. | Komentara: 0

Bogaroški: LSV ne podržava rebalans budžeta APV

NOVI SAD – Šef poslaničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini AP Vojvodine Branislav Bogaroški izjavio je danas da poslanici LSV neće podržati predloženi rebalans budžeta i prateće programe. On je istakao da su ligaši svesni činjenice zašto je došlo do tog rebalansa, da je u pitanju viša sila na koju nismo mogli da utičemo, ali da je njegovom pravljenju trebalo postupiti sa mnogo više pažnje i sa mnogo više osećaja za ono što nam sledi u narednim mesecima. Sigurno je da u narednom periodu imamo ozbiljne ekonomske potrese, ozbiljan pad životnog standarda, a čini mi se da sredstava koja su planirana ovim rebalansom budžeta nisu raspoređena na pravi način, naglasio je Bogaroški.

LSV

Najviše će stradati privreda i poljoprivreda

On je zamerio što je Pokrajinska vlada zaključkom još 7. aprila utvrdila mere privremene obustave izvršenja budžeta a da su poslanici o tome obavešteni 20 dana kasnije. Bogaroški je istakao da će nakon pandemije najgore proći privreda i poljoprivreda, a upravo ovim granama je ukinuto najviše novca rebalanskom pokrajinskog budžeta. Kako je rekao, za poljoprivredu će kasa biti smanjena za 20 odsto, a osim toga računa se da će i novac od zakupa poljoprivrednog zemljišta biti manji za 325 miliona dinara. 

- Nama još nisu istekli rokovi za licitaciju državnog zemljišta, još postoji neki prostor. Postoji i tolerancija s obzirom na vanredno stanje i sve što se izdešavalo da se te licitacije održe kasnije. Ne znam zašto je već sada zaključeno da će pad biti tako drastičan, jer to je novac koji se uglavnom usmerava na poljoprivredu – naveo je.

Kritikovao je i što su rashodi u gotovo svim važnim sferama smanjeni, od subvencija, donacija, pomoći mladima u ruralnim sredinama, stočarstvu, kreditna podrška koja je spuštena na, kako je rekao, nivo statističke greške... Ali, izdvajanja za atarske puteve su ostala ista. Kako je istakao Bogaroški, kada se saberu izdvajanja Pokrajine i lokalnih samouprava za ovu namenu će biti utrošeno 280-300 miliona dinara od čega će biti izgrađeno 33 km atarskog puta. 

- Da li je to prioritet u ovom momentu? Da li će po tim putevima imati ko da se vozi ako mi nastavimo tako da se odnosimo prema onome što treba da finansiramo? – upitao je. 

Slična situacija je, ocenjuje, i u budžetskom fondu za šume koji je sa 200 miliona dinara smanjen na 130 miliona. 

- Sve je u redu da Vojvodina šume imaju svoj budžet, ali budžetski fond služi, između ostalog, i za to da bi finansirao pošumljavanje. Da li je taj posao lak? Nije lak. Da li su lokalne samouprave zainteresovane? Nisu zainteresovane, nisu nikad bile. Deset godina postoji taj fond, nisu nikad bile zainteresovane lokalne samoupave, ali niko nije rekao da će biti lako. Ako ćemo da pretvorimo taj fond u fond za izgradnju šumskih puteva, onda taj fond ne treba da postoji. To onda može da bude jedan program u okviru opšteg budžeta i da završimo sa budžetskim fondom za šume. Onda treba da kažemo da je ok da imamo 14 opština sa pošumljenosti ispod jedan posto, da je to u redu i prihvatljivo – ironičan je bio Bogaroški.

Nemilice trošena budžetska rezerva

Ukazao je i da je Pokrajinskom sekretarijatu predviđeno 42% manje novca, a da su sredstva namenjena turizmu smanjena za čak 81%. 

- Ako postoji grana koja će pretrpeti udar i koja će imati teškoće je upravo turizam. Umesto da mu pomognemo u predstojećem periodu mi i ono malo sredstava što smo u startu opredelili smanjujemo za 80%. Dalje, 61% smanjenje sredstava za aktivnu politiku zapošljavanja. Ako postoji projekat koji bi trebao da se radi u drugoj polovini godine, to je pomoć ljudima da budu zaposleni – nizao je zamerke poslanik LSV.

Paralelno sa ovime, Bogaroški je ukazao da se budžetska rezerva nemilice trošila i gotovo potrošila. 

- Kada sam video prve cifre oko trošenja tekuće budžetske rezerve pretpostavio sam da su to bila sredstva koja su bila usmeravana na zdravstvo. Međutim, od milijardu i 300 miliona, u 3,5 meseca se potrošilo milijardu i 50 miliona. Od tog iznosa samo 240 miliona za zdravstvo i 110 miliona su sredstva namenjena za pomoć penzionerima. Sve ostalo je otišlo za najšire moguće namene. Sigurno su one u nekoj meri opravdane, ali ne u ovom momentu. Voleo bih da ste dali u samom nacrtu ovog rebalansa budžeta datume kada su ta sredstva puštena, jer bilo bi interesantno videti šta je konkretno pušteno i u koje vreme vanrednog stanja tačno – rekao je Bogaroški.

Istakao je da prioritet za toršenje tog novca nije smelo da bude podizanje spomenika, nabavka audio i druge opreme za SNP od 85 miliona dinara, finansiranje RTV-a, saniranje krova. To je sve što može da sačeka i sledeću godinu, dodao je. 

- Mi se od septembra meseca, sasvim sigurno, suočavamo sa ozbiljnim ekonomskim problemima i taj novac je morao biti iskorišten, ako već nije potrošen na pomoć zdravstvu, onda da se uloži u privredu i poljoprivredu jer će tu pomoć biti potrebna – zaključio je. 

Istakao je i da je najviše rezova trebalo napraviti u finansiranju Uprave za kapitalna ulaganja jer upravo ona svake godine nema izvršenje iznad 50%.

(SzILSV, 07.05.2020) 



Događaji | Četvrtak, 02. 06. 2011. | Komentara: 0

Održan okrugli sto na temu decentralizacije u organizaciji LSV i SPO

NOVI SAD - Složena zajednica kao Srbija ne može biti svedena na jedan uniformni sistem, a njena decentralizacija je osnova njene demokratizacije, istaknuto je danas na okruglom stolu "Decentralizacija: Država-Pokrajina-Lokalna samouprava, policentrični razvoj", koju su u Skupštini grada Novog Sada organizovale LSV i SPO.
Događaji | Ponedeljak, 23. 05. 2011. | Komentara: 0

Delegacija LSV na VI Kongresu DPS

PODGORICA - Vladajuća partija u Crnoj Gori, Demokratska partija socijalista, održala je danas u Podgorici šesti stranački Kongres, a ujedno se u Crnoj Gori danas obeležava i peta godišnjica nezavisnosti. Od gostiju iz Srbije kongresu su prisustvovali predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak, koji je predvodio delegaciju LSV, funkcioner Liberalno-demokratske partije Zoran Ostojić i članica predsedništva Srpskog pokreta obnove Snežana Miljanić.
Događaji | Ponedeljak, 09. 05. 2011. | Komentara: 0

Prva regionalna sednica Parlamenta mladih Srbije u Skupštini APV

NOVI SAD - U Skupštini AP Vojvodine danas je održana prva regionalna sednica Evropskog parlamenta mladih Srbije, na kojoj je učestvovalo oko 50 srednjoškolaca. Među učesnicima današnjeg zasedanja Evropskog parlamenta mladih bili su učenici novosadskih gimnazija Jovan Jovanović Zmaj, Isidora Sekulić, Laza Kostić, Karlovačke gimnazije i učenici srednjih škola Isidor Bajić, Elektro-tehničke i Ekonomske škole u Novom Sadu.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook